Nijesu dostavili račune o tome kako su plaćali na ruke 20.400 eura

Revizijom je utvrđeno da su u poslovnim knjigama partije iskazane pretplate prema jednom broju dobavljača, pojedinim opštinskim odborima i pretplate prema nekim zaposlenim, koje su umanjile saldo ukupno neizmirenih obaveza
0 komentar(a)
Bošnjačka stranka, Foto: Boris Pejović
Bošnjačka stranka, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 12.10.2018. 18:38h

Državna revizorska institucija (DRI) dala je uslovno mišljenje na finansijski izvještaj Bošnjačke stranke (BS) za prošlu godinu i uslovno na reviziju pravilnosti. U izvještaju se navodi da je, između ostalog, stranka Rafeta Husovića gotovinski isplatila 20.400 eura na osnovu neadekvatne dokumentacije.

Iz DRI su naveli da su to troškovi kampanje za parlamentarne izbore 2012. godine, koji su tada plaćeni sa izbornog računa, ali u poslovnim knjigama nijesu evidentirani te godine već prošle.

“Neadekvatno dokumentovani troškovi od 19.400 eura nastali su nabavkom reklamnog materijala i usluga snimanja, montaže i grafičke pripreme kao i troškovima reprezentacije od hiljadu eura“, navode u DRI i ističu da za te troškove nijesu priloženi fiskalni računi.

Upozorava se i da prilikom zapošljavanja dvije osobe stranka nije prijavljivala slobodna radna mjesta, što nije u skladu sa Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti. Na isplaćenu kiriju za zakup poslovnog prostora u Baru od 3.600 eura, kako se navodi, stranka nije obračunala i plaćanje poreskih obaveza, što je obaveza Zakonom o porezu na dohodak. Ističe se i da ugovore o zakupu poslovnih prostora u Tuzima, Gusinju i Baru nije ovjerio nadležni organ.

Revizijom je utvrđeno da su u poslovnim knjigama partije iskazane pretplate prema jednom broju dobavljača, pojedinim opštinskim odborima i pretplate prema nekim zaposlenim, koje su umanjile saldo ukupno neizmirenih obaveza.

“Utvrđeno je i da su te pretplate posljedica pogrešnog knjiženja ili neobezbjeđivanja potrebne dokumentacije na osnovu koje se evidentiraju obaveze“, navodi se u izvještaju DRI.

Navodi se i da je BS u potpunosti realizovala osam preporuka DRI za izvještaj iz 2016. godine, a dvije djelimično.

Bonus video: