Nikčević: Nikšić preuzima vodeću ulogu u razvoju države

Prikazan je film o razvoju Nikšića između dva praznika, pročitani su telegram čestitke predsjednika države i Skupštine, Filipa Vujanovića i Ivana Brajovića, a članovi KUD-a “Zahumlje “ izveli su prigodan kulturno-umjetnički program
153 pregleda 24 komentar(a)
Ažurirano: 18.09.2017. 17:21h

Svečanom sjednicom kojoj su prisustvovali brojni gosti Nikšić je obilježio Dan opštine. Predsjednik SO Radivoje Lala Nikčević kazao je da se između dva jubileja u Nikšiću vrijedno i domaćinski radilo pa grad ispod Trebjese “preuzima vodeću ulogu u razvoju države”

Predsjednik Opštine Veselin Grbović, u pozdravnom govoru je kazao da je godinu između dva septembra obilježio prijem Crne Gore u Nato savez, kao i lokalni i parlamentarni izbori, iz kojih su, kako je kazao, bez obzira što je pokušano da se vlast u Crnoj Gori sruši vaninstitucionalnim sredstvima, a u Nikšiću bojkotom opozicije, „izašli jači i snažniji u želji da se pridružimo društvu evropskih naroda i Nato alijansi“.

„Uspjeli smo da završimo i započnemo niz infrastrukturnih projekata i da uz pomoć države pokrenemo i oporavimo praktično sve privredne kolektive koji su u peiodu tranzicije prolazili kroz težak period svoga rada“, kazao je Grbović.

I onda je počelo nabrajanje učinjenog, kako onoga što je završila Opština, tako i državnih projekata, ali i onih koje su finansirali privatnici – pri kraju je rekonstrukcija gradskog Trga i Bulevara „13 jul“, završena je jedna zgrada za penzionere, druga se gradi, kao i zgrada za zdravstvene radnike, urađen je Dnevni centar za osobe sa smetnjama u razvoju starije od 27 godina, rekonstruisani su Dom zdravlja, pojedina odjeljenja u bolnici, magistralni putevi, kvartovi, mostovi, urađeni vodovodi, vodne akumulacije, vjetrenjače, zgrada preko puta Opštine...

„U planu je niz značajnih investicija kao što su rekonstrukcija Doma revolucije, prevođenje rijeke Zete, vodovodi, rekonstrukcija dionica magistralnih puteva, izgradnja Doma za stare, vjetrenjača, logističkog centra, projekat ljekovitog bilja“, nabrojao je Grbović projekte koji će, kako je obećao, biti realizovani u narednom periodu.

Zajedno sa državom, kazao je prvi čovjek opštine Nikšić, uspjeli su da poprave i privrednu sliku grada a tome svjedoče, kako je istakao Željezara, Rudnici boksita, Metalac, Javorak, Monteživ, Nika, hotel Onogošt.

Zahvaljujući Programu podrške razvoju kulture, koji se realizuje u saradnji sa resornim ministarstvom, svaki dan u protekloj godini, kazao je Grbović, obilježen je nekom kulturnom manifestacijom, a tu su, kako je istakao i tradicionalno dobri rezultati sportista.

Ovogodišnji laureati Nagrade oslobođenja su košarkaš Bojan Dubljević, koga su za nagradu predložili Sportski centar i košarkaški klub „Sutjeska“ i privrednik Ranko Jovović, koga je predložila grupa od 15 nikšićkih privrednika.

U ime Dubljevića nagradu je primio Vladan Dubljević koji se zahvalio u ime košarkaša i kazao da pomenuta nagrada može da posluži kao primjer svim mladim Nikšićanima kao dokaz da “kada poteknete u skromnom gradu i skromnoj porodici imate šanse da dohvatite zvjezdano nebo sporta”.

“Poziva sve kolege privatnike da zajedničkim naporima, koristeći sve potencijale i uticaj koji imamo, radimo na pozicioniranju Nikšića kao grada sa najboljim poslovnim ambijentom, najboljim privrednim rezultatima i najboljim uslovima za život. Smatram da smo na dobrom putu da to ostvarimo ukoliko istrajemo, a Nikšić će to znati da cijeni, znati da vrati. Uostalom, Nikšić nas na to obavezuje”, poručio je Ranko Jovović.

On i Dubljević su se odrekli novčanog dijela nagrade u korist Dnevnog centra za djecu sa podebnim potrebama.

Prikazan je film o razvoju Nikšića između dva praznika, pročitani su telegram čestitke predsjednika države i Skupštine, Filipa Vujanovića i Ivana Brajovića, a članovi KUD-a “Zahumlje “ izveli su prigodan kulturno-umjetnički program.

Nagrađeni najbolji studenti

Ovogodišnji dobitnici Studentske nagrade su Ninoslava Lalatović, koja je završila farmaciju sa prosječnom ocjenom 10, Petar Tadić, koji je sa istom ocjenom završio fakultet fizike, Nina Tomašević, koja je diplomirala francuski jezik i književnost sa prosječnom ocjenom 10, Đorđije Krivokapić, koji je sa prosječnom ocjenom 9,89 diplomirao elektrotehniku, telekomunikacije i računare i Vanja Miljanić, koja je biljnu proizvodnju završila sa prosjekom 9,88.

U ime nagrađenih zahvalio se Đorđije Krivokapić koji je kazao da im je čast primiti nagradu koju im dodjeljuje njihov grad i to baš na datum koji ima veliki značaj za sveukupnu istoriju Nikšića.

Galerija

Bonus video: