Nikolaidis: Opet bih sve isto napisao

Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija, kaže Nikolaidis
94 pregleda 0 komentar(a)
nikolaidis, Foto: Boris Pejović
nikolaidis, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 19.01.2012. 05:16h

Književnik i savjetnik predsjednika Skupštine Andrej Nikolaidis rekao je da ni i nakon burnih reakcija ne bi ništa promijenio u odnosu na ono što je napisao u tekstu “Šta je ostalo od velike Srbije”.

“Bio bih mrtav kao pisac onog momenta kada bih se slomio pod ovim pritiscima, a to je gore nego da budem istinski mrtav”, rekao je Nikolaidis “Vijestima”.

On je ocijenio da je riječ o iznimnom, možda nikada zapamćenom pritisku: “Nije država Srbija samo zbog ovog teksta uputila demarš. Po informacijama koje imam, država Srbija je protestovala, što je više nego šokantno, i zbog mog romana “Mimesis” koji sam napisao 2003. godine. Recite mi ko se u istoriji civilizacije usudio da protestuje zbog romana? To je radio Iran šaljući fatvu na Salmana Ruždija.

Kako gledate na demarš Srbije?

Da sam od strane nekoga dugo praćen i da je ovo vrlo brižljivo pripremljeno. Takođe mi govori ko je bio zadužen za mene, budući da su oni koji su bili okidači za sve ovo nastupili javno i tu su iz Crne Gore.

Na koga mislite?

Na Koču Pavlovića.

Šta mislite da je njihov cilj?

Ne bih ulazio u to šta je njima ovo trebalo, znam šta ovo znači za moj život. Kada se ovako završe stvari onda se podsjetim razlike između mene i njih. U “Glasu Srpske” njihova novinarka poručuje da sa mnom treba postupiti kao sa Bin Ladenom, da me treba locirati i amputirati. Što je razlika između mene i njih? To što ću se ja do zadnjega daha boriti za pravo te novinarke da piše šta god hoće o meni, pa makar to bilo ovako neprijatno po mene.

...Opširnije u štampanom izdanju

NUNS: Polemika oko Nikolaidisa pretvara se u hajku

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) ukazalo je danas da polemika oko teksta Andreja Nikolaidisa, književnika i savjetnika predsjednika crnogorskog parlamenta dobija neželjene razmjere i da se pretvara u hajku na grupu intelektualaca okupljenih u Forumu pisaca, čime se ugrožava i sloboda javne riječi.

Direktor Narodne biblioteke Srbije Sreten Ugričić izjavio je danas da podržava Vladu Srbije i državni vrh i da daje sve od sebe za promociju srpske kulture u zemlji i svijetu.

Ugričić je novinarima u Narodnoj biblioteci rekao da je neoprezno potpisao inicijativu za podršku Andreju Nikolaidisu.

Prethodno je ministar unutrašnjih poslova Srbije Ivica Dačić zaprijetio Ugričiću da, ako ovako nastavi, podršku Nikolaidisu može davati iz zatvora.

Bonus video: