Nikolić: Crna Gora mora da se bori sa talogom profesije koji planira prostor

“Fabrika čokolade nikako da nas zasladi dok Marina Abramović želi Cetinju da pokloni gledanje direktno u oči u bivšem Obodu, ali nema vode iz vodovoda tamo ni za suze”, ironično saopštava Nikolić
1592 pregleda 2 komentar(a)
Predrag Nikolić, Foto: URA
Predrag Nikolić, Foto: URA

Gotovo svaki grad u Crnoj Gori ima neki primjer uniženja profesije koja se zove prostorno planiranje, saopštio je danas Predrag Nikolić iz Građanskog pokreta URA.

Kaže da Cetinje u tome prednjači jer o žičari Kotor – Njeguši slušaju generacije građana cijelog svog života.

“Fabrika čokolade nikako da nas zasladi dok Marina Abramović želi Cetinju da pokloni gledanje direktno u oči u bivšem Obodu, ali nema vode iz vodovoda tamo ni za suze”, ironično saopštava Nikolić.

Kaže i da država “ispušta” petlje auto puta i da građani plaćaju naknadne radove i to, kako kaže “sve pod monitoringom današnjeg predsjednika parlamenta koji je u struci radio mjesec dana, a građevinski je inženjer.

“Resorno ministarstvo MORT mora da zadire u ingerencije drugih jer je održivi razvoj apsolutno karika koja sve veže. Od urbanizma do ostanka djece i stučnjaka u ovoj zemlji. Šta je MORT sada? Očigledno samo skraćenica. I nešto više od skraćenice ako se obuhvate procenti ugrađivanja. Institucije se ne bave u Crnoj Gori svojim poslom. One rade za moćnike. Jedan hirurg je u Podgorici potpisao toliko izmjena i dopuna DUP-ova da smo ostali bez zelenih površina, igrališta itd. Ono što je ostalo je poraz urbanog planiranja grada i talog profesije koji je to sproveo”, ukazuje Nikolić.

Nikolić pominje i objekat za potrebe Vlade CG pored Rektorata Univerziteta koji, kako ističe, “u konstrukciji zjapi u grubim radovima godinama, sa već odavno isteklim rokom završetka”.

“Da se pomene i objekat CANU koji je godinama u grubim građevinskim radovima u unutrašnjosti a koji je dobio i svoju prenamjenu ili tek će. Da se pomene i City kvart u Podgorici gdje ne može drvo na auto da vam padne tokom olujnih vjetrova i koji je blok koji i dalje nema vrtić, školu, dom zdravlja. Jedna Budva je po ocjeni jednog ministra MORT-a, uništena. Uništena je planski, a to je izostalo iz njegovog komentara. Svi osvajači je nijesu uništili, pa je nas zapalo”, poručuje Nikolić.

on pominje i devastiranje prostora sa divjim naseljima od Park šume Zagorič do Dobrih voda kod Bara.

“Ozbiljan sistem napravi studiju. Napravi projekat. Zatvori finansijku konstrukciju i završava u roku planirane javne radove. Ne ispadaju nenadano ni saobraćajne petlje niti se ponižava nešto što se zove Akademija nauka i umjetnosti. Ozbiljan sistem planira i upravlja prostorom. Ozbiljan sistem od solane u Ulcinju dobija so još bjelju od one iz Stona ili sa Paga. Ozbiljan sistem ne ruši pola planine da dođe do rijeke koju spakuje u cijevi. Ozbiljan sistem razvija zajednicu, čuva one koji mogu da je podignu na veći nivo, a resurse ostavlja u nasljedstvo djeci i svima koji poslije nas dolaze” ističe Nikolić.

Kaže i da “dok talog profesije bude upravljao sistemom kao rezultat ćemo imati napuštanje mladih, napuštanje stručnjaka i jedan apsolutni nedostatak bunta čak i za tako očigledne kriminalne radnje koje sprovode prevashodno oni koje vode ovaj sistem u mrtvo duboko zarad ličnog interesa”.

“I na kraju će Crna Gora da napusti samu sebe jer to više neće biti ona.Pet nacionalnih parkova ove zemlje, na ovako malom prostoru je pet zvijezda za dolazak ljudi sa pet kontinenata upravo u Crnu Goru. Ništa što je čovjek stvorio nije impresivno kao ono što je priroda iznijela. A takav dar od prostora koji je nama dat moramo da sredimo kao ekološku državu. Na to nas i Ustav obavezuje”, zaključuje Nikolić.

Bonus video: