Nikolić: Dio opozicije očekuje politički profit od protesta

“Osnovno pitanje je da li mi imamo u našoj političkoj kokurenciji, oličenoj u opoziciji, ljude koji su spremni da sa nama podijele odgovornost u svim procesima koji podrazumijevaju demokratski razvoj naše države”, kazao je Nikolić
5264 pregleda 44 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: Boris Pejović
Andrija Nikolić, Foto: Boris Pejović

Ambicija dijela opozicije, koji pokušava da se predstavi kao proevropska alternativa vlasti, je da iz protesta izvuku politički profit tako što će čekati krah Demokratskog fronta, a onda preuzeti dio njegovih birača, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista (DPS).

Poslanik te stranke Andrija Nikolić kazao je da su imali ambiciju da još jednom upozore kolege iz opozicije koje bojkotuju parlament, da je upravo ta institucija mjesto gdje se svakodnevno provjerava odgovornost izabranih predstavnika naroda, a ne ulica.

“Zato još jednom, kao opunomoćeni predstavnici većinske političke javnosti u Crnoj Gori, da ponovimo poziv kolegama iz opozicije da se vrate svojim redovnim obavezama u parlamentu”, kazao je Nikolić na konferenciji za novinare poslaničkog kluba DPS-a.

On je podsjetio da se sa svih međunarodnih adresa ponavljaju poruke da bojkot nije demokratski način za rješavanje problema.

“Osnovno pitanje je da li mi imamo u našoj političkoj kokurenciji, oličenoj u opoziciji, ljude koji su spremni da sa nama podijele odgovornost u svim procesima koji podrazumijevaju demokratski razvoj naše države”, kazao je Nikolić.

Upravo to je, kako je naveo, suština predstavničke demokratije.

"Jer, ukoliko nema zrele i odgovorne vlasti, nema ni zrelog i odgovornog društva. Ali, isto tako, zrelog i odgovornog društva ne može biti bez zrele i odgovorne opozicije“, istakao je Nikolić.

On je naglasio da bojkot nikako ne može biti rješenje problema, nego ono stanuje u dijalogu koji se odvija pod okriljem institucija.

U politici je, prema riječima Nikolića, značajan broj pitanja iz domena političke kulture.

“Okolnost da imamo poslanike koji pune dvije godine nijesu došli na svoja radna mjesta, a da svakog prvog u mjesecu uredno pođu do blagajne i podignu nezarađene plate, upućuje na ozbiljan deficit u pogledu lične kulure i vaspitanja“, kazao je Nikolić.

On je dodao da se mora napuštati stanje svijesti da je u politici sve dozvoljeno.

Na pitanje da li misle da će pozivi sa domaćih i međunarodnih adresa uroditi plodom, Nikolić je podsjetio da su predstavnici opozicije, i nakon sastanka sa evropskim komesarom Johanesom Hanom, pozvali građane da im se pridruže u vaninstitucionalnoj borbi koja podrazumijeva smjenu vlasti.

"Osnovna ambicija jednog dijela opozicije, koji je pokušao da se predstavi kao proevropska alternativa vlasti, je da iz ovih protesta pokušaju da izvuku politički profit, na način što će čekati krah Demokratskog fronta, a onda preuzeti dio njihovih birača“, ocijenio je Nikolić.

Komentarišući rad Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, on je rekao da on nije ni prekidan.

"On se uredno odvija u podgrupama, i svi poslanici DPS-a i koalicionih partnera učestvuju u tom radu, sekretarijat parlamenta nam pomaže u tim poslovima, a učestvuju i odgovorni ljudi iz nevladinog sektora koji su prihvatili obaveze tragom sugestija naših evropskih partnera“, pojasnio je Nikolić.

Kako je kazao, prvenstveno od odgovornosti opozicije zavisi da li će prepoznati interes da učestvuje u institucionalnim reformama koje podrazumijevaju dalji demokratski razvoj u Crnopj Gori.

Upitan da prokomentariše tvrdnje opozicije da se afera Koverta našla na dnevnom redu sjednice Skupštine zbog pritiska međunarodne zajednice, Nikolić je rekao da su iz DPS-a, par dana nakon što je Socijaldemokratska partija podnijela tu inicijativu, rekli da ne postoji tema od koje će pobjeći u parlamentu.

"Mi smo je prihvatili, ne zbog njihove ambicije da nas tuže i da nam sude, već da crnogorska javnost vidi da ne bježimo ni od jedne teme, i da damo punu podršku institucijama da nezavisno, nepristrasno i profesionalno rade svoj posao“, dodao je Nikolić.

Bonus video: