Nikolić: Protesti politički, nevješto kamuflirani u svešteničke odore

Kako tvrdi Nikolić, Amfilohije se vraća " retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih"
4425 pregleda 79 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović

Neprekidno nastojanje mitropolita Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, Amfilohija, da unese razdor u Demokratsku partiju socijalista sve više postaje tragikomično, tvrdi Miloš Nikolić, portparol Demokratske partije socijalista.

"Ovim uzaludnim pokušajima on pokazuje da je dio višegodišnje orkestrirane kampanje, koja sada ima novi, lažni povod, ali stari cilj - rušenje Crne Gore. Ta kampanja, kao i sve prethodne slične, završiće još jednim njihovim porazom", navodi se u Nikolićevom saopšštenju.

Kako tvrdi Nikolić, Amfilohije se vraća " retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih".

"Ono što je bilo očekivano i predvidljivo - u nedostatku ijednog argumenta u vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja - Amfilohije se vraća retorici i porukama koje su inspirisale, podsticale i opravdavale tragične sukobe na prostorima bivše Jugoslavije 90-tih. Govoru koji je izazvao razaranje, nesreću i patnju za sve njene narode, posebno srpski koji su oni "štitili". ", navodi se u saopštenju Nikolića.

"Osvježenog pamćenja, nakon što je odgledao dokumentarni zapis o svom decenijskom sramnom govoru mržnje i huškanju na rat, Amfilohije se opet besprizorno ostrvio na Crnu Goru i na sve koji u njoj žive. Uvredama i prijetnjama, podvalama i kletvama, pokušavao je da nipodaštava i vrijeđa neporečive i neizbrisive vrijednosti naše istorije i tradicije, negirajući neporečivo - autokefalnost Crnogorske pravoslavne crkve, nasilno ukinute poslije Prvog svjetskog rata. Prizemni izrazi kojima se mitropolit Srpske pravoslavne crkve služio tom prilikom, ispod su nivoa svake pristojne komunikacije i zaista ne zaslužuju komentar", saopštava Nikolić.

Nikolić tvrdi da su "crkveni protesti nevješto kamuflirani u svešteničke odore".

"Takve izjave i ponašanje Mitropolita samo potvrdjuju činjenicu da su crkveni protesti dominantno politički, nevješto kamuflirani u svešteničke odore, sa utopističkim ciljem i samoobmanom da mogu srušiti Crnu Goru, poništiti njenu državnost, opravdati tezu o njenoj “prolaznosti”,i prinijeti je na oltar Srbiji kao kompezaciju za Kosovo", navodi se u saopštenju Nikolića.

"Zato im poručujemo: vi šetajte, a država Crna Gora, njeni građani i njena izabrana vlast, umjeće, kao i mnogo puta do sada, da prepoznaju i spriječe svaki pokušaj narušavanja mira i stabilnosti, i da zaštite ono što smo mukotrpno gradili nekoliko decenija, stvarajući državu slobodnih i jednakih građana, čija prava štite jake institucije", zaključuje se u saopštenju Nikolića.

Bonus video: