Nikolić: Rascjep u DPS-u medijski spin

Jadna je, smatra Nikolić, opozicija kojoj se godinama pričinjava podjela DPS-a, i koju održava iluzija da će se iz te podjele politički okoristiti, i konačno doći na vlast
196 pregleda 6 komentar(a)
Andrija Nikolić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Andrija Nikolić, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.10.2017. 11:20h

Tvrdnje da je Demokratska partija socijalista (DPS) podijeljena i pred rascjepom su već viđeni politički spin inženjera iz opozicione medijske laboratorije, ocijenio je poslanik te stranke, Andija Nikolić.

On je rekao da su se ovdašnji opozicioni prvaci, trajno inficirani virusom političkog sljepila, o jadu zabavili ovih dana, da ubijede građane Crne Gore kako je DPS podijeljena i pred rascjepom.

„Ništa drugo, do već viđeni politički spin inženjera iz opozicione medijske laboratorije, kojem pribjegavaju kad god im se učini da je njihovim političkim namještenicima koje medijski podržavaju, potrebno vještačko disanje“, naveo je Nikolić u autorskom tekstu.

Jadna je, kako smatra, opozicija kojoj se godinama pričinjava podjela DPS-a, i koju održava iluzija da će se iz te podjele politički okoristiti, i konačno doći na vlast.

„Šta je to, nego nesvjesno priznanje sopstvene inferiornosti. Najžalosnije je, međutim, kad čelni ljudi crnogorske opozicije vide, ili čak konstruišu slabosti kod političke konkurencije, a da se nikad nijesu upitali, makar iz elementarne pristojnosti prema svojim biračima, da možda esencija tih slabosti ne stanuje kod njih“, kazao je Nikolić.

On je podsjetio da je u prošlom sazivu Skupštine, čak 20 odsto poslanika promijenilo političke dresove, ali nijedan od tih preletačevića nije bio iz DPS-a.

Prema njegovim riječima, ukoliko bi se zakopali dublje u prošlost, naišli bi na brojne, već i zaboravljene primjere podjela unutar opozicionih stranaka.

„Njihov osnovni problem je što nikada nijesu funkcionisali kao institucionalizovani partijski sistemi, već isključivo kao ad hoc neformalna politička udruženja, koja su se cijepala zbog liderskih sujeta i ambicija, a ne zbog programskih i ideoloških razlika“, rekao je Nikolić.

On tvrdi da se za koju godinu, mnogi od njih neće sjećati koliko su stranaka promijenili i kako se zvala svaka od njih. „Toliko o političkoj dosljednosti predstavnika opozicije, koji danas maštaju o podjelama u Demokratskoj partiji socijalista, iako im je jasno, da od toga nema ništa“.

Nikolić navodi da je opozicionim stratezima jasno da se vlast u Crnoj Gori ne može osvojiti bez suverensitičkih glasova koje treba odvojiti od DPS-a.

„Do sad smo vidjeli niz pokušaja da se tobož na crnogorskoj platformi pridobiju suverenisticki glasovi, ne bi li se kasnije iskoristili za anticrnogorske ciljeve. Riječ je samo o jednom, potrebni su crnogorski glasovi za osvajanje vlasti, i treba ih obezbijediti po svaku cijenu, makar i na štetu Crne Gore“, navodi Nikolić.

Politika je, kako smatra, mnogo više od makijavelističkog pristupa, da cilj opravdava sredstvo.

„U tom poslu, naš uspjeh će uvijek zavisiti od našeg odnosa prema sopstvenoj državi. Crna Gora je od obnove nezavisnosti, dostigla određeni stepen državne emancipacije, međutim, uporedo sa tim procesom, nije se događala emancipacija političkih elita“, ocijenio je Nikolić.

On je kazao da bi za Crnu Goru bilo ljekovito da su određene političke partije, zahvaljujući procesu političke evolucije, došle na pozicije priznanja crnogorske nezavisnosti.

„To bi bilo vrijedno poštovanja, međutim, ništa nam nijesu ponudili da bi im vjerovali. Recimo, politička evolucija Alekse Bečića zaustavljena je na raskrsnici, kada su se sudarili njegovi intimni stavovi i društveno poželjne poruke, koje su mu izdiktirali mentori“, ocjenjuje Niklić.

On tvrdi da su oni, kojima je problem da kažu kojim jezikom govore, na sve spremni ne bi li se dočepali vlasti.

„Ponašaju se kao plutokrati, koji nam naivno serviraju priču kako se bore za vlast da bi tobož usrećili građane, a prethodno su sve državne uspjehe Crne Gore posmatrali sa strane, ili čak pokušavali da ih onemoguće. Bolji poznavaoci naše istorije, sjetiće se crnogorske omladine (bjelaša), koje je kralj Nikola slao u “Biograd da uče, a ne da mu se na Cetinje vraćaju s bombama”, kazao je Nikolić.

Demokrate su, kako ocjenjuje, politička reinkarnacija crnogorskih bjelaša s početka prošlog vijeka, spremna da podmetne građanima Kotora stranog državljanina za gradonačelnika.

Nikolić ističe da nije koincidencija, što Demokrate sa ostatkom opozicije, kao uslov za dijalog sa vlastima, traže ponavljanje parlamentarnih izbora, za koje znaju da se neće ponoviti, jer su ih zvanično priznali i Brisel i Vašington i Peking i Moskva, kao i sve relevantne međunarodne organizacije koje su ih pratile.

„Bojkot parlamenta od opozicije nije stvar njihovog odnosa prema regularnosti izbornog procesa, već je riječ o novom pokušaju smjene vlasti vaninstitucionalnim pritiscima. Svaki drugi demokratski princip kojim su mahali, srušio se kao kula od karata“, smatra Nikolić.

Kako je poručio, umjesto što bojkotuju parlament, i što im se pričinjavaju podjele u DPS-u, pojedinim opozicionim liderima najpametnije bi bilo da se pozabave preispitivanjem sopstvene odgovornosti zbog izbornog fijaska 16. oktobra prošle godine.

„Mogli bi nešto da nauče od Darka Pajovića, koji im je primjerom pokazao kako se ponaša odgovoran političar, poslije nezadovoljavajućeg rezulata“, poručio je Nikolić.

S druge strane, kako je rekao, DPS je u najkritičnijim trenucima u novijoj političkoj istoriji Crne Gore, pokazala najviši stepen odgovornosti prema državi i narodu.

„Da ništa drugo nije urađeno, nego što je za vrijeme ratnih 90-ih Crna Gora bila jedino parče bivše Jugoslavije koje nije bilo pogođeno ratom, ili da se sve svelo na potez državnog rukovodstva Crne Gore, koje je tokom bombardovanja SR Jugoslavije od NATO, odbilo da bude talac pogubne politike Slobodana Miloševića, spasavajući na taj način živote hiljada crnogorskih građana, bilo bi više nego dovoljno za pozitivnu ocjenu“, rekao je Nikolić.

Kad se tome, kako je kazao, doda mudra i promišljena priprema referenduma o obnovi crnogorske nezavisnosti, uz podsjećanje da je trebalo dosegnuti 55 odsto biračke podrške na referendumu, zaključno sa konačnim osvajanjem, spolja i iznutra opstruiranog članstva u NATO, onda su to državno - politički rezultati kojima se nije sramota pohvaliti.

Nikolić dodaje da je tačno je da se tokom svih tih državnih poslova griješilo, i da se o greškama mora govoriti otvoreno.

Treba kazati, kako je naveo, da je neke pojedince vlast izdeformisala, da nijesu izdržali, da zbog toga odgovaraju, ili će odgovarati, ali jednako tako DPS se uvijek principijelno ponašala, bez obzira na to je li riječ o utvrđivanju odgovornosti nekog njenog člana ili funkcionera.

„Pred zakonom su svi jednaki, i zato magistralni pravac ove politike ostaje jedinstven, moralan i čist. Između DPS i vitalnih državnih interesa Crne Gore, uvijek će stajati znak jednakosti“, zaključio je Nikolić.

Bonus video: