Nikolić: U institucijama možemo razgovarati, na njihovo rušenje ne pristajemo

Nikolić se sastao sa predsjednikom Delegacije EU u Podgorici, Aivom Oravom, kojeg je upoznao sa učincima u okviru Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao i planom predstojećih aktivnosti
4028 pregleda 43 komentar(a)
Nikolić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović
Nikolić, Foto: Boris Pejović, Boris Pejović

Građanski protesti su tekovina razvijenih demokratija ali ukoliko država želi da se približi standardima Evropske unije, neophodan je dijalog političkih subjekata u parlamentu, ocijenio je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i iseljenike, Andrija Nikolić.

Nikolić se sastao sa predsjednikom Delegacije EU u Podgorici, Aivom Oravom, kojeg je upoznao sa učincima u okviru Odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva, kao i planom predstojećih aktivnosti.

"Odbor nije prekidao svoj rad uprkos bojkotu opozicije, već se taj rad odvija u sklopu podgrupa za različite oblasti, gdje djeluju predstavnici vladajuće koalicije, sekretarijat Skupštine i dio nevladinog sektora", kazao je Nikolić

Sagovornicu su, kako je, rekao govorili i o aktuelnom društveno- političkom trenutku u Crnoj Gori.

"Ponovio sam stav da su građanski protesti tekovina razvijenih demokratija ali da, ukoliko zemlja želi da se približi EU standardima, neophodan je dijalog političkih subjekata u parlamentu", poručio je Nikolić.

On je dodao da su se uzdržavali da komentarišu zahtjeve organizatora protesta i dijela opozicionih politickih partija, jer su, kako je naveo, ostavili prostor da sami otkriju da li je njihov cilj da razgovaraju ili da ucjenjuju.

"Danas znamo da je njihov cilj da se vlastima ispostavljaju ultimatumi, a ne da se sa vlastima razgovara, i to sam jasno predočio Oravu", kazao je Nikolić.

On je ocijenio da je Sporazum za budućnost ultimatum, koji je pokazao pravnu besmislenost i ustavnu neutemeljenost njihovih zahtjeva.

"Prvo, papir koji počiva na ultimatumima, ne sadrži poziv za dijalog a kamoli za dijalog u institucijama, već se želi ući u vlast bez izbora, i to mimo Ustava. Drugo, traži se formiranje vlade građanskog jedinstva ili tehnicćke vlade, sastavljene od tri brojčano jednake grupacije", naveo je Nikolić.

Prva je, smatra on, opozicija, koja je izgubila prethodne izbore, druga je grupa nestranačkih ličnosti, koje nijesu učestvovale na izborima a treća je vladajuća koalicija koja je na izborima pobijedila, ali bi sad iz većine trebalo da pređe u manjinu.

"Ne treba da napominjem kako smo u Ustavu zapisali da se ne može upostaviti, ni priznati vlast koja ne proističe iz slobodno izražene volje birača na izborima", rekao je Nikolić.

On je kazao da su izbori priznati od svih relevantnih međunarodnih organizacija i nijesu institucionalno osporeni jer su, rekao je on, predstavnici opozicije na svim biračkim mjestima, uredno potpisali zapisnike.

"Treće, u sporazumu se navodi da budući premijer buduće tehničke vlade, ne može biti iz redova vladajuće koalicije. Dakle, premijer, a samim tim i vlada, jer prema Ustavu povlaćenje premijera znači i povlačenje kompletne Vlade, treba da podnesu ostavke, iako nijesu izgubili podršku parlamenta, a u našem ustavnom sistemu, Vlada se bira u parlamentu", kazao je Nikolić.

On smatra da je najapsurdnije to što se traži ostavka predsjednika države iako, kako je dodao, nijedan od zahtjeva nije ostvarljiv nakon eventualne ostavke predsjednika države.

"Predsjednik države raspisuje izbore za Skupštinu, predsjednik države donosi i proglašava zakone, a predsjednik države proglasava i mandatara za sastav Vlade, nakon obavljenih konsultacija sa političkim partijama u Skupštini", rekao je Nikolić.

Kako je naveo, eventualnom ostavkom predsjednika države, ne bi bilo ustavnih mogućnosti da se bilo koji od navedenih zahtjeva ostvari.

Na kraju, dodao je on, traži se ostavka VDT i SDT, koji su izabrani tragom novih ustavnih rješenja u parlamentu, na kojima je insistirala opozicija , a ne vlast.

"Pa bi sad, na osnovu promijenjenog stava opozicije o čelnim ljudima tužilaštva, trebalo da pristanemo na blokadu u pravosudnom sistemu naše države, što bi nas uvelo i u blokadu našeg evropskog puta. O tome sam takođe, veoma detaljno informisao Orava", kazao je Nikolić.

Kako je naveo, riječ je o ljudima koji pretenduju da budu nova vlast, a građanima se preporučuju tako što zahtijevaju postupanje suprotno postojećem pravnom i političkom sistemu.

"Naša poruka je sljedeća- u institucijama možemo razgovarati o svim pitanjima koja kandidujete za razgovor, ali na rušenje institucija nećemo pristati, jer bi to značilo da pristajemo na rušenje države", zaključio je Nikolić.

Bonus video: