Nimanbegu: Dosta su albanske partije bile dekor u Vladi

Nimanbegu je izbjegao da direktno odgovori sa kim bi Forca za jedinstvo sarađivala u slučaju da bude u poziciji da odlučuje o vlasti
21 komentar(a)
Ažurirano: 05.10.2012. 19:27h

Praksa vladajuće koalicije da sarađuje samo sa jednom albanskom partijom nije dobra za položaj Albanaca u Crnoj Gori, ocijenio je kandidat izborne liste Forca za jedinstvo Genci Nimanbegu.

Nimanbegu je izbjegao da direktno odgovori sa kim bi Forca za jedinstvo sarađivala u slučaju da bude u poziciji da odlučuje o vlasti i istakao da će prvi korak nakon izbora biti dogovor albanskih poslanika o zajedničkoj platformi.

Tako bi se, smatra on, usaglasili njihovi politički ciljevi i iznijeli zajednički uslovi za pregovore.

U programu Force za jedinstvo, kako je naveo, prioritet je decentralizacija vlasti i jačanje pravne države kao i jačanje primjene Ustava i Zakona

On je poručio da Forca za jedinstvo ima jasne političke zahtjeve i da je njihovo prihvaćanje uslov za stvaranje budućih saveza oko vlasti u Crnoj Gori.

"Ono što mi tražimo je partnerstvo jer ne želimo služiti kao dekor u Vladi".

U programu Force za jedinstvo, kako je naveo, prioritet je decentralizacija vlasti i jačanje pravne države kao i jačanje primjene Ustava i Zakona.

“To se posebno odnosi na ostvarivanje punopravne Opštine Malesija-Tuzi, ali i ispravljanje nepravde zbog granice morskog dobra u Ulcinju i na brže rješavanje predmeta u vezi s vraćanjem imovine i imovinskih prava”, ocijenio je on dodavši da će se Forca i ubuduće zalagati za jačanje nacionalnog identiteta Albanaca, kulture i tradicije.

Nimanbegu tvrdi da je decentralizacija obavezna i u sferi školstva, zdravstva, državne uprave ali i u oblasti finansija i poreza.

Zahtjevi Albanaca u Crnoj Gori, prema njegovom mišljenju, lakše bi se realizovali „ako bi pričali isto i jednim glasom“

“Smatramo da su integracije u EU i NATO uslov za napredovanje na polju prava nacionalnih manjina kao i za privlačenje investicija”, tvrdi on.

Nimanbegu je negirao da je u pregovorima albanskih partija oko stvaranja široke koalicije, Forca ultimativno tražila mjesto ministra manjina u budućoj Vladi.

“Smatramo da je potrebno da se pokaže da Albanci imaju potencijala da pokrivaju odgovornija mjesta u Vladi od Ministarstva manjina i pomoćnika resora”, ocijenio je on.

Podsjetio je da je klub albanskih poslanika imao sastanak sa premijerom Igorom Lukšićem na kome je najveći dio njihovih političkih zahtjeva ocijenjen kao “realan i ostvariv“.

“Ipak u politici, pored međusobnog povjerenja potrebnije je imati jasne rezultate, rokove i zajedničke ciljeve. I sa opozicijom i pozicijom imamo zajedničkih ciljeva, ali i značajnih neslaganja”, kazao je Nimanbegu navodeći da je dugoročni cilj Force, stvaranje što većeg jedinstva među albanskim partijama.

Zahtjevi Albanaca u Crnoj Gori, prema njegovom mišljenju, lakše bi se realizovali „ako bi pričali isto i jednim glasom“.

Bonus video: