Nismo oduševljeni sporazumom sa Kosovom, ali odnosi su dobri

“Ne možemo biti oduševljeni kada neka zemlja sa kojom imamo dobre odnose potpisuje bilo kakve sporazume sa Kosovom”
30 komentar(a)
Igor Mirović (Novina)
Igor Mirović (Novina)
Ažurirano: 24.08.2015. 05:24h

Srbija nije oduševljena činjenicom što će Crna Gora potpisati sporazum o razgraničenju sa Kosovom, ali taj potez Crne Gore ne može imati ozbiljne posljedice na odnose između dvije države poručio je potpredsjednik Srpske napredne stranke (SNS) Igor Mirović.

“Vijestima” je iz Vlade potvrđeno da će Crna Gora 26. avgusta uoči Samita zemalja Zapadnog Balkana u Beču potpisati sporazum o razgraničenju sa Kosovom. Potpisivanju sporazuma prisustvovaće predsjednici Crne Gore i Kosova Filip Vujanović i Atifete Jahjaga, šef diplomatije Igor Lukšić i ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.

Mirović je za “Vijesti” rekao da Vlada Srbije i vladajući SNS na uporan i sistematski način, u datim okvirima, vode politiku očuvanja državnih interesa i da ne mogu biti oduševljeni kada bilo koja od susjednih zemalja potpisuje bilo kakve sporazume sa Kosovom.

“Vlada Srbije na jedan uporan i sistematski način, u datim okvirima naravno, a to su naslijeđeni okviri još od NATO napada na SRJ pa preko Kumanovskog sporazuma, Rezolucije 1244 Ujedinjenih nacija i čitavog niza dokumenata koji su kasnije uslijedili, pa do današnjih dana, do Briselskog sporazuma, vodi jednu politiku očuvanja državnih interesa u maksimalnoj mogućoj mjeri u datim okolnostima. U tom kontekstu svakako da nismo oduševljeni da bilo koja susjedna zemlja, pogotovo zemlje sa kojima imamo veoma dobre odnose potpisuju bilo kakve sporazume sa Kosovom jer mi Kosovo smatramo dijelom naše teritorije, tako je zapisano u našem Ustavu” rekao je Mirović.

On je rekao da je teško reći da li će biti zvanične reakcije Vlade Srbije i da se reakcija može očekivati između očuvanja nacionalnih interesa i dobrih odnosa sa susjedima. “Vodimo računa da tu regionalnu saradnju održimo, ako ništa drugo, onda na nekom nivou koji je poželjan za sve zemlje regiona, između tih tačaka se i kreće reakcija na to što će Crna Gora ne samo potpisati sa Kosovm već i na bilo kakve poteze koje i druge susjedne zemlje koje se graniče sa teritorijom Kosova i Metohije čine” zaključio je potpredsjednik partije Aleksandra Vučića.

Anđelković: Biće reakcije Vlade, ali neće naškoditi odnosima

Politički analitičar iz Srbije Dragomir Anđelković ocijenio je da se ipak može očekivati neka reakcija Vlade Srbije na potpisivanje sporazuma, ali da ona neće moći da naškodi odnosima između dvije države.

On je za “Vijesti” rekao da se Vlada Srbije i javnost u toj zemlji nisu pomirili sa činjenicom da je Kosovo za Crnu Goru nezavisna država, jer kako je naveo, Crna Gora ima posebnu težinu za Srbiju.

“Jedna stvar je kada Kosovo prizna Bugarska ili Slovenija, drugo Crna Gora koja se u Srbiji doživljava kao najbliža dražava, tako da to svakako ima traumatičan efekat za srpsku javnost, u nekoj mjeri i za Vladu, ali Vlada je tu racionalnija. Ne treba tu očekivati prevelike posljedice bez obzira što Srbiju tako nešto boli, ali mislim da neće biti većih posljedica za odnose jer Beogradu je bitno da sa Podgoricom, koju smatra veoma bliskom održi dobre odnose čak i po cijenu određenog neprijatnog osjećaja zbog odnosa Podgorice i Prištine” rekao je Anđelković.

On je dodao da Kosovo više ne može biti nepremostiva prepreka u odnosima Podgorice i Beograda iako Srbija ovakav odnos Crne Gore i Kosova ne smatra korektnim.

Bonus video: