Njemačka podržala otvaranje pregovora Crne Gore sa EU

"Njemački Bundestag izražava slaganje s tim da se njemačka vlada saglasi sa odlukom Savjeta o otpočinjenju pregovora o ulasku Republike Crne Gore u Evropsku uniju"
0 komentar(a)
Bundestag, Foto: Idw-online.de
Bundestag, Foto: Idw-online.de
Ažurirano: 01.12.2011. 23:29h

Njemački Bundestag podržao je otvaranje pregovora sa Crnom Gorom tako da, kako sada stvari stoje, samo Francuska može biti prepreka da Savjet EU 9. decembra ne odobri, makar uslovno, početak pregovora.

Za odluku da se otvore pregovori sa Crnom Gorom glasale su vladajuće stranke, opozicione socijaldemokrate i zeleni su bili uzdržani, dok je protiv pregovora sa Crnom Gorom bila opoziciona ljevica.

"Njemački Bundestag izražava slaganje s tim da se njemačka vlada saglasi sa odlukom Savjeta o otpočinjenju pregovora o ulasku Republike Crne Gore u Evropsku uniju", navodi se u odluci.

Vladajuće partije u njemačkom parlamentu ranije su usaglasile Rezoluciju sa zadacima koje bi crnogorska Vlada trebalo da ispuni tokom pregovaračkog procesa.

Ti zadaci odnose se na dodatni napredak u borbi protiv korupcije i kriminala, te efikasnosti pravosuđa i javne uprave. Ispunjavanje zadataka, prema mišljenju poslanika Bundestaga, pored Evropske komisije(EK), treba da prati i njemačka Vlada.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: