Njemački ambasador: Udružimo se zbog Koreje i Irana

"Ako dijelite iste vrijednosti, onda morate da se zalažete i da ih branite. Zato i postoji NATO koji je odbrambeni, a ne agresivni savez"
0 komentar(a)
NATO, Alfa centar, Foto: Srđo
NATO, Alfa centar, Foto: Srđo
Ažurirano: 12.11.2011. 07:59h

Ambasador Njemačke u Crnoj Gori Pius Fišer kazao je da je pitanje sata u kom se države moraju odlučiti da se drže zajedno sada kada je svijet suočen sa „nuklearnim ambicijama koje dolaze iz zemalja poput Irana i Sjeverne Koreje“.

Na tribni o ulasku u NATO u Nikšiću, Pius je naglasio da EU i NATO savezi idu jedno sa drugim: "Ako dijelite iste vrijednosti, onda morate da se zalažete i da ih branite. Zato i postoji NATO koji je odbrambeni, a ne agresivni savez".

On je kazao da zna da su dešavanje iz bliske prošlosti uslovila da narod u Crnoj Gori bude nepovjerljiv prema Sjeveroatlantskom savezu, ali da građani moraju da shvate da su civilne žrtve u Crnoj Gori, prilikom NATO intervencije, bile kolateralna posljedica: „Žao nam je zbog toga, ali treba gledati u budućnost i držati se izreke - zajedno smo jači”.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović ocijenio je da bi Crna Gora, ako bi ušla u NATO, dobila priliku da bude “za stolom, a ne na stolu”: U tom slučaju bi Crna Gora odlučivala o svojoj sudbini, a ne da se o njoj odlučuje“.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Brajović ocijenio je da bi Crna Gora, ako bi ušla u NATO, dobila priliku da bude “za stolom, a ne na stolu”

Ambasador Slovačke František Lipka kazao je da se njegova zemlja trudi da na sve načine pomogne Crnoj Gori:

„Nijesmo došli da vas ubjeđujemo, već da vam pružimo informacije na osnovu kojih ćete sami donijeti odluku o svojoj budućnosti. Članstvo u NATO-u vam donosi i to da niko ne može donijeti odluku o vama bez vas, a to je benefit koji se novcem ne može kupiti“.

Polemiku je izazvala poruka direktora „Alfa centra“ iz Nikšića Aleksandra Dedovića da građane treba putem referenduma pitati da li su za ulazak Crne Gore u NATO, a u nju se uključio i šef nikšićkog SNP-a Svetozar Golubović, koji se takođe zalagao za referendum: „Pošto su građani Crne Gore protiv učlanjenja u NATO, onda su se u lobiranje za taj savez uključili ministri i ambasadori. Smatram da je narod 'tvrd orah' i da ga nije lako slomiti pa makar se ovakve tribine dešavale svakodnevno“.

Lipka je kazao da između EU i NATO postoji razlika jer se ulaskom u Uniju država dobrovoljno odriče dijela suvereniteta, koji se prenosi na Brisel, zbog čega je referendum obavezan, dok članstvom u NATO-u zemlja ulazi u savez suverenih država, gdje se odlučuje konsenzusom, tako da referendum tada nije obavezan. On je podsjetio da je u NATO ušlo 12 postsocijalističkih zemalja, a da je samo u Mađarskoj i Sloveniji bio organizovan referendum.

Nikšićki policajci znaju sve o NATO-u

Šef nikšićke policije Dragan Blagojević kazao je da je od 2007. godine do danas stopa kriminaliteta u Nikšiću, Plužinama i Šavniku smanjena za 31 odsto, da je prije četiri godine riješenost krivičnih djela po nepoznatom počiniocu bila 46 odsto, a prošle godine 80 odsto, a za deset mjeseci ove godine 83 odsto.

"Svi pripadnici nikšićkog Centra bezbjednosti su edukovani oko NATO-a i trude se da kroz rad u lokalnoj zajednici informišu građane o benefitima koje će Crnoj Gori donijeti članstvo u pomenutom savez", kazao je Blagojević i dodao da će prioriteti policije i dalje biti borba protiv organizovanog kriminala, korupcije, te finansijske istrage i rješavanje neriješenih slučajeva.

Bonus video: