Njemački zvaničnici ohrabrili nezavisne medije

Prijatno je bilo čuti da zvaničnici najveće i demokratski najsnažnije evropske zemlje tako dobro prepoznaju probleme u Crnoj Gori, kazao je Željko Ivanović
81 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.03.2012. 19:45h

Samo tako nastavite! Divimo vašoj hrabrosti i veoma respektujemo vašu ulogu o demokratizaciji i evropeizaciji Crne Gore.

Ovo je zajednička poruka visokih njemačkih zvaničnika iz Bundestaga, Ministarstva inostranih poslova, Ministarstva odbrane i kabineta kancelarke Angele Merkel, koji su u Berlinu primili predstavnike "Monitora", "Dana" i "Vijesti".

Milka Tadić Mijović, direktorka “Monitora”, Željko Ivanović, direktor “Vijesti”, Slavica Jovanović i Mladen Milutinović, izdavači dnevnika “Dan”, sreli su se sa grofom Nikolasom Lambsdorfom, direktorom za jugoističnu Evropu i Tursku u MIP-u Njemačke, Kristijanom Šnitom, sekretarom ministarstva odbrane i potpredsjednikom vladajuće SSU, kao i savjetnicima savezne kancelarke Angele Merkel.

Visoki njemački zvaničnici su pokazali da su veoma dobro upoznati sa situacijom u Crnoj Gori.

“Visoki njemački zvaničnici su pokazali da su veoma dobro upoznati sa situacijom u Crnoj Gori i glavnim problemima sa kojima se suočava naše društvo. Zato su istakli da Crna Gora mora ispuniti jasno definisane zahtjeve, posebno one koji se tiču vladavine prava i efikasne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala. Oni su naglasili da je u toj borbi izuzetno važna uloga slobodnih medija i iskazali zabrinutost zbog nedavnih slučajeva nasilja nad novinarima u Crnoj Gori, ali i činjenice da mnogi raniji slučajevi napada na novinare nijesu rasvijetljeni”, piše u saopštenju predstavnika “Vijesti”, “Dana” i “Monitora”.

“U tom kontekstu, posebno su ukazali na neophodnost da se napokon, nakon osam godina, razriješi kompletna pozadina ubistva osnivača “Dana” Duška Jovanovića. Istaknuto je da je Njemačka ukazala na značaj koji za nju imaju slobodni mediji time što se ministar inostranih poslova Njemačke Gido Vesterbele prilikom posljednje posjete Crnoj Gori sreo sa predstavnicima nezavisnih medija. Očito da ta poruka nije svaćena na pravi način kada su i nakon toga nastavljeni napadi pritiska na nezavisne medije, istaknuto je u jučerašnjim razgovorima”, dodaje se u saopštenju.

Prepoznaju značaj nezavisnih medija

Predstavnici nezavisnih medija su upoznali sagovornike sa sadržajem svog izvještaja o medijskoj situaciji u Crnoj Gori koji su nedavno poslali rukovodstvu Evropske komisije u Briselu i premijeru Igoru Lukšiću.

Predstavnici crnogorskih medija nastavljaju svoju posjetu Berlinu, kada će se sresti sa visokim zvaničnicima Bundestaga i ministarstva finansija.

Ivanović je rekao da je impresioniran koliko sagovornici u Berlinu poznaju situcijeu u Crnoj Gori: “Prijatno je bilo čuti da zvaničnici najveće i demokratski najsnažnije evropske zemlje tako dobro prepoznaju probleme u Crnoj Gori i da su spremni da sa punom posvećenošću i zajedno sa svim demokratskim snagama u našoj zemlji rade na njihovom otklanjanju".

Slavica Jovanović, suvlasnica “Dana” kazala je da je bila dirnuta onim što je čula: “A čula sam ono što osam godina čekam od najviših zvaničnika moje zemlje - da je ubistvo mog supruga zločin i da taj zločin mora biti rasvijetljen ako Crna Gora misli da jednog dana postane demokratsko društvo i punopravni član EU".

Predstavnici crnogorskih medija nastavljaju svoju posjetu Berlinu, kada će se sresti sa visokim zvaničnicima Bundestaga i ministarstva finansija.

Bonus video: