Njihova Evropa nas košta 211.000 eura godišnje!

I pored gromoglasnih najava stezanja kaiša, za isplatu putnih troškova poslanika, ove godine je planirano 550 hiljada eura.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.01.2011. 19:12h

Kada bi sabrali dane koje su prošle godine proveli na službenom putu, poslanici Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić i Miodrag Vuković izračunali bi da su o trošku države po mjesec proveli u inostranstvu.

Prema evidenciji Skupštine Crne Gore poslanici DPS-a su prošle godine najčešće koristili pravo na službena putovanja, pa je Vuković u inostranstvu bio osam puta i tamo proveo 34 dana, dok je Sekulić putovao osam puta i preko granice proveo 30 dana.

Vuković, koji je predsjednik Odbora za međunarodne odnose i evropske integracije, smatra da su kritike o čestim putovanjima na ivici demagogije. Službena putovanja poslanika su, smatra on, sastavni dio komunikacije parlamentaraca u svijetu.

„Ako se nekome čini da su putovanja česta, ne znam šta je alternativa-dopisivanje mailom? Mislim da je putovanja premalo i da smo mi mogli i morali više. Možda ne mora da putuje ekipa od 10-15 ljudi, već su dovoljna dvojica-trojica iz Odbora za međunarodne odnose“, smatra on.

Krivokapić kao šef diplomatije

O trošku skupštinskog budžeta najviše je putovao predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić koji je na 17 službenih putovanja u inostranstvu proveo 42 dana. Krivokapić je preko granice letio barem jednom mjesečno, a, između ostalog, u Francuskoj je boravio u avgustu, kada u Skupštini traje kolektivni godišnji odmor.

Krivokapićev partijski kolega Rifat Rastoder kao potpredsjednik Skupštine prošle godine u inostranstvo je putovao četiri puta, dok je Željko Šturanović iz DPS-a proveo samo četiri dana u Jordanu.

„Volio bih da svako na čelu Odbora za međunarodne odnose putuje koliko i Krivokapić, jer šef tog skupštinskog tijela je svojevrsni ministar spoljnih poslova parlamenta. Kada vidite uspjehe ministra vanjskih poslova, ne znam kako očekujete rezultate tražeći da sjedimo kod kuće i da se naša komunikacija većinom svodi na kontakte sa diplomatskim predstavnicima u zemlji. Najeftinije je da nigdje ne idemo, ali je to za ugled parlamenta najskuplje“ , smatra Vuković.

Da troškovi neće biti smanjivani, potvrđuje planirani budžet za ovu godinu, prema kome je za isplatu putnih troškova, smještaja i dnevnica parlamentaraca planirano 550 hiljada eura

Da održavanje ugleda parlamenta nije jeftino, potvrđuju zvanični podaci Skupštine prema kojima je na službena putovanja prošle godine potrošeno 211.227 eura.

Čovjek u Briselu košta 140.000 eura godišnje

I pored gromoglasnih najava stezanja kaiša, to je skoro 30 hiljada više nego u 2009. godini. Da troškovi neće biti smanjivani, potvrđuje planirani budžet za ovu godinu, prema kome je za isplatu putnih troškova, smještaja i dnevnica parlamentaraca planirano 550 hiljada eura.

Jedan od sagovornika “Vijesti” iz rukovodstva parlamenta tvrdi da to ipak nije previše jer, na primjer, samo jedan predstavnik u Briselu na godišnjem nivou košta oko 140.000 eura.

Šef crnogorske delegacije u parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope, Predrag Sekulić smatra da Skupština mora odgovarati na međunarodne obaveze.

Priznajući da putovanja nijesu rijetka, Sekulić tvrdi da ona imaju svrhu: „Ne znam da li treba potencirati priču o smanjenju troškova, jer pretpostavljam da će nova uloga parlamenta u evropskim integracijama iziskivati još više putovanja“.

Sekulić: Ne putuje se radi odmora

Prema poslovniku Kolegijum predsjednika Skupštine odlučuje gdje treba putovati i ko će činiti parlamentarne delegacije. Skupština je obavezna da članovima delegacije obezbijedi avionske karte, hotelski smještaj i isplati dnevnice.

Prema Uredbi o naknadama i drugim primanjima državnih slžbenika i namještenika dnevnice za službeno putovanje u inostranstvo određuju se prema zemlji u koju se putuje. Tako je dnevnica za Srbiju 135 eura, Italiju 175, Njemačku 171, dok za jednodnevni boravak u Briselu poslanici dobijaju 201, a u Strazburu 170 eura. Taj novac se poslanicima isplaćuje za hranu i gradski prevoz.

Umjesto u zgradi SE, crnogorski poslanici dane radije provode u šetnji ulicama Strazbura ili uz piće u nekom kafeu

Sekulić upozorava da poslanici u inostranstvo ne idu da bi odmarali, već da predstavljaju državu i parlament. Radni dan u evropskom parlamentu traje duže, a obaveze su brojnije.

„Kada putujemo u inostranstvo, idemo da radimo, i nije u pitanju turizam. Na Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope radni dan traje od osam ujutro, kada imamo sastanke po političkim grupama, do kasno uveče kada traje plenarno zasjedanje. To baš i nije odmaranje“, tvrdi Sekulić.

Za razliku od Sekulića novinari koji su pratili neka od zasjedanja Savjeta Evrope tvrde da crnogorski poslanici ne mijenjaju radne navike kada pređu granicu.

Tokom parlamentarnih zasjedanja njihove klupe su nerijetko prazne, a umjesto u zgradi SE, crnogorski poslanici dane radije provode u šetnji ulicama Strazbura ili uz piće u nekom kafeu.

Dnevnica za Srbiju je 135 eura, Italiju 175, Njemačku 171, dok za jednodnevni boravak u Briselu poslanici dobijaju 201, a u Strazburu 170 eura. Taj novac se poslanicima isplaćuje za hranu i gradski prevoz

Nazivajući takve priče zlonamjernim, Vuković tvrdi da su putovanja zamorna i da zahtijevaju punu koncentraciju i ozbiljnost. On podsjeća da sve delegacije Odboru za međunarodne odnose moraju dostaviti izvještaj o posjeti, ističući da se do sada pokazalo da je svako putovanje imalo politički profit.

„Ako ne komunicirate sa kolegama iz drugih parlamenata, teško da će oni iz neke brošure saznati više nego što ćete mu neposredno saopštiti. Gdje god sam putovao upoznao sam ljude i drugi put mi je već bilo lakše da sa njima komuniciram i radim“, tvrdi Vuković.

Laloševića niko iz opozicije ne može stići

Među opozicionarima prošle godine najviše su putovali poslanici Socijalističke narodne partije Vasilije Lalošević i Goran Danilović iz Nove srpske demokratije.

Laloševiću, koji je potpredsjednik Odbora za međunarodne odnose, na osam putovanja prošle godine proveo je 28 dana preko granice, dok je Danilović na sedam putovanja u inostranstvu proveo 18 dana.

I Obrad Gojković iz SNP-a jedan je od rijetkih opozicionara koji je prošle godine često putovao o trošku države.

Član Odbora za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje prošle godine je 23 dana proveo na putovanjima za Strazbur i Pariz. Lalošević, koji je između ostalog i kopredsjedavajući zajedničkog komiteta crnogorskog i evropskog parlamenta, smatra da treba ići samo na skupove od kojih će parlament imati korist.

“To ne reba da bude ni više ni manje nego što je potrebno za ispunjavanje naših međunarodnih obaveza. Ako neko smatra da je bolje da se ne ide u Brisel, a član ste zajedničkog komiteta, neka im bude da je to racionalizacija. Neprimjerena su putovanja bez efekta i zvaničnog poziva, ali logično je da putujete tamo gdje ste član... Nema potrebe praviti famu od naših putovanja, dok niko ne zna koliko se putuje u Vladi. Ministre prati po nekoliko savjetnika, a mi tamo idemo sami”, tvrdi Lalošević.

Pobuna Damjanovića i Miša Stanišića

Ako je suditi prema skupštinskom izvještaju, preko granice mogu samo privilegovani poslanici.

Tako su prošle godine svi članovi Odbora za međunarodne odnose i Odbora za bezbjednost barem jednom putovali preko granice, dok su priliku da vide inostranstvo imali samo neki članovi Odbora za ljudska prava i slobode, te Odbora za rodnu ravnopravnost.

Da poslanici nijesu zadovoljni listom potencijalnih putnika, potvrdilo se na više skupštinskih rasprava. Tako je Aleksandar Damjanović (SNP) na jednoj od sjednica Nacionalnog savjeta za evropske integracije (NSEI) apelovao da se transparentnije biraju članovi delegacija, Obrad-Mišo Stanišić je na sjednici Odbora za evropske integracije odbio da učestvuje u jednoj radnoj grupi „jer su ga kolege držale kao rezervu za put u Brisel“.

Vuković tvrdi da u inostranstvo treba da putuju samo kompententni poslanici.

„Ne može putovati član nekog skupštinskog odbora da bi prisustvovao skupu na kojem se razgovara o temi za koju nije kompententan. Možda zato članovi našeg odbora najviše putuju, jer je teško da ih neko iz drugog skupštinskog tijela zamijeni. Ipak smo mi više u materiji i neposrednije informisani“, kaže Vuković.

Savjetnici plaćali cehove u noćnom klubu u Budimpešti

Da članovi crnogorskih delegacija ne izgaraju uvijek na sastancima u inostranstvu, potvrđuju brojne anegdote koje se mogu čuti u neformalnim razgovorima sa poslanicima.

Tako je, između ostalog, visoki predstavnik jedne državne institucije u Budimpešti zamalo dobio batine zbog neplaćenog računa.

Pokušavajući da se, nakon cjelodnevnog sastančenja opusti sa svojim saputnicima, on je zalutao u jedan od noćnih barova u prijestonici Mađarske.

Kada im je nakon prve ture pića stigao pozamašan račun, članovi crnogorske delegacije bespogovorno su platili ceh. Nakon što je došao drugi, još veći račun, zaprijetili su da ga neće platiti, pa moralo je da interveniše obezbjeđenje.

Ceh je na kraju plaćen pražnjenjem novčanika savjetnika, a članovi delegacije su izbačeni na ulicu.

Bonus video: