Nova: Aktuelna vlast glavna prepreka borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala

Da je atmosfera u Crnoj Gori demokratska, bilo bi nepotrebno da nas iz EK upućuju na važnost i ulogu Parlamenta...
0 komentar(a)
Ažurirano: 22.05.2011. 14:39h

Aktuelna vlast u Crnoj Gori glavna je prepreka borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, ocijenio je danas portparol Nove srpske demokratije (NOVA), Jovan Vučurović.

On je u izjavi dostavljenoj agenciji MINA naveo da će vlast otvoreno nastaviti da minimizira ulogu Parlamenta u svim segmentima, a naročito u procesu evropskih integracija.

"To je očigledno nakon prijetećeg, i ekstremizmom obojenog govora predsjednika Demokratske partije socijalista (Mila Đukanovića) na Kongresu te partije“, smatra Vučurović.

On je podsjetio da se jedan od sedam uslova Evropske komisije (EK) odnosi na kontrolnu funkciju koju mora imati Parlament, i da je iz Brisela apostrofirano da je upravo Skupština glavni činilac u procesu evropskih integracija.

"Da je atmosfera u Crnoj Gori demokratska, bilo bi nepotrebno da nas iz EK upućuju na važnost i ulogu Parlamenta, jer je to nešto normalno, ali u okolnostima kakve imamo, i nakon govora bivšeg premijera, sva vlast je, u skladu sa diktatorskim manirima, koncentrisana u njegovom kabinetu“, smatra Vučurović.

Odatle je, tvrdi on, i naređeno da se učini sve kako bi se Parlament ostavio po strani u procesu evropskih integracija, jer je drugačije mišljenje nešto što je nespojivo sa prirodom aktuelnog režima.

"Povezanost djelova vlasti sa organizovanim kriminalom, narastajući nepotizam i korupcija, nespremnost režima da se odrekne metoda iz jednostranačkog sistema, osnovni su razlozi zbog kojih se sprječava kontrolna funkcija parlamenta i izbjegava usvajanje i implementacija zakona koji se odnose na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije“, naveo je Vučurović.

Prema njegovim riječima, izbjegava se čak i formiranje skupštinskih tijela koja bi kontrolisala tu borbu, i logično se nameće pitanje zašto poslanicima parlamentarne većine smeta da Skupština nadgleda borbu protiv kriminala.

Vučurović je podsjetio da su više puta odbijeni predlozi NOVE da se formiraju odbor za nadgledanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i nacionalni ogranak parlamentaraca za borbu protiv korupcije.

"Zbog takvih poteza, Brisel sa pravom upozorava da se u Crnoj Gori ne radi ništa u pravcu borbe protiv kriminala i korupcije, a glavna prepreka da ona počne je aktuelna vlast i njen šef, kao i predsjednik Parlamenta, koji otvoreno učestvuje u projektu marginalizacije Skupštine“, smatra on.

Bonus video: