Nova: Dačić zabrinut zbog torture i diskriminacije nad građanima Srbije u Crnoj Gori

""Crna Gora se želi okrenuti naopako, i postaviti na neke temelje na kojima nikada nije bila, i na kojima ne može opstati jer se okreće protiv sebe, svoje istorije i tradicije", rekao je Mandić
232 pregleda 30 komentar(a)
Andrija Mandić, Ivivca Dačić, Foto: Nova srpska demokratija
Andrija Mandić, Ivivca Dačić, Foto: Nova srpska demokratija
Ažurirano: 25.08.2018. 09:35h

Nova srpska demokratija saopštila je da ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić "sa zabrinutošću gleda na seriju poteza zvanične Podgorice u kojima se jasno mogu prepoznati tortura i diskriminacija nad građanima Srbije u Crnoj Gori, kao i nad Srbima u toj zemlji".

Dačić je u Beogradu razgovarao sa liderom Nove Andrijom Mandićem.

"Izražavam bojazan da se radi o smišljenom projektu, o mogućoj organizovanoj političkoj akciji usmjerenoj protiv srpskog naroda. Državljani Srbije trpe maltretiranje od strane crnogorskog sudstva i tužilaštva, bezrazložno se pritvaraju, neki su godinama u pritvoru, drugi imaju zabranu izlaska iz Crne Gore, a posebna priča je diskriminacija nad Srbima iz Crne Gore kojima se pokušavaju uskratiti sva moguća prava, od zapošljavanja do toga da im se zabranjuje upotreba srpskog jezika u školama, na udaru se nalazi SPC, progone se politički lideri Srba... Nema primjera u Evropi u 21. vijeku, da je jedan narod u tako lošem položaju, kao što su to Srbi u Crnoj Gori", kazao je Dačić.

Mandić se, kako se dodaje u saopštenju, složio sa Dačićem i saopštio niz podataka koji "potvrđuju da se Srbi u Crnoj Gori nalaze pod strahovitom državnom torturom".

"Crna Gora se želi okrenuti naopako, i postaviti na neke temelje na kojima nikada nije bila, i na kojima ne može opstati jer se okreće protiv sebe, svoje istorije i tradicije. Naša obaveza i dužnost je da branimo naš narod, srpski jezik, crkvu, istoriju, tradiciju, da pružimo otpor na svakom mjestu gdje smo napadnuti i pokažemo žilavost kao i do sada", kazao je Mandić.

Dodaje se da je Mandić izrazio zadovoljstvo zbog toga što je vlast u Srbiji prepoznala tešku situaciju, i iskazala spremnost da pomogne Srbima u Crnoj Gori.

Bonus video: