Nova kuća, kola i krediti: Agencija ćuti da li je Mugoša prekršio Zakon

Javni funkcioner dužan da svako uvećanje imovine za preko 5.000 eura prijavi u posebnim imovinskim kartonima. Direktor Poreske uprave kazao “Vijestima” da je sve uradio kako treba, a da je uvećanja prijavio “dopisima”
10921 pregleda 6 komentar(a)
“Poslao dva dopisa”: Mugoša, Foto: Boris Pejović
“Poslao dva dopisa”: Mugoša, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.04.2019. 19:26h

Direktor Poreske uprave Miomir M. Mugošatokom prošle godine imao je više krupnih promjena imovine, koje na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije nisu evidentirane. Između ostalog, Mugoša je tokom 2018. postao i vlasnik kuće, ali Agencija odbija da odgovori “Vijestima” da li je šef Poreske uprave prekršio Zakon o sprečavanju korupcije.

Javni funkcioner je po Zakonu dužan da u slučaju uvećanja imovine za više od 5.000 eura takve promjene prijavi Agenciji u vidu posebnog imovinskog kartona. U registru Agencije ima samo redovnih godišnjih imovinskih kartona, ali nema posebnih.

500 do 2.000 eura iznosi novčana kazna koja se izriče za kršenje Zakona o sprečavanju korupcije. Članom 23 propisano da je u toku vršenja javne funkcije javni funkcioner “podnosi Izvještaj u slučaju promjena iz Izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura, u roku od 30 dana od nastanka promjene”

Poseban je čelnik Poreske uprave trebalo da podnese u barem četiri slučaja - kada je početkom juna njegova kćerka Ivana Mugoša uzela automobil “kia sportage” na nepunih 20.000 eura lizinga, zatim kada je on uzeo prvo gotovinski keš kredit od 15.000 eura krajem jula, a zatim krajem decembra 40.000 na ime plaćanja komunalne naknade za građevinsko zemljište.

Mugoša je u redovnom godišnjem imovinskom kartonu prijavio i da je u odnosu na godinu ranije postao vlasnik kuće od 114 metara kvadratnih, gdje je kao osnov sticanja upisana gradnja.

“Kada su u pitanju uvećanja već postojećeg kreditnog zaduženja refinansiranjem kredita za 5.000 eura, to po tom osnovu nije podnošen poseban izvještaj, imajući u vidu odredbu gore pomenutog člana Zakona kojom se propisuje da se izvještaj podnosi ‘u slučaju promjena iz Izvještaja koje se odnose na uvećanje imovine preko 5.000 eura, u roku od 30 dana od dana nastanka promjene’”, kazao je Mugoša “Vijestima”. Dodao je da kada su u pitanju ostala uvećanja imovine nastala tokom 2018. Agenciju obavijestio sam o nastalim promjenema. “Putem dopisa upućenog dana 28. 6. 2018. (S leasing za nabavku motornog vozila za člana porodice), kao i dopisa upućenog dana 21. 1. 2019. (nepokretnost i kredit), pri čemu naglašavam da se kod nepokretnosti prijavljene u godišnjem izvještaju i dopisu radi o vikend objektu koji je u izgradnji”, kazao je on.

Mugoša je, prijavio je u godišnjem kartonu, od ranije vlasnik kuće od 180 metara kvadratnih koje je naslijedio i stana od 76 metara kvadratnih koje je dobio od Glavnog grada pod povoljnim uslovima.

Osim novog vozila kćerke, na suprugu Milenu Mugošu vodi se “tojota rav4” iz 2017, takođe uzeta na lizing. U odnosu na godinu ranije, Mugoša je postao vlasnik dva “zastavina” pištolja, čiji osnov sticanja nije jasan. Kada su u pitanju prihodi porodice, Mugošina direktorska plata iznosila je u prosjeku malo više od 1.155 eura.

Osim toga, kao komesar pri Košarkaškom savezu Crne Gore dobijao je mjesečno još po 300 eura. Njegova supruga iz gradske uprave dobija 410, a ćerka 300 eura iz Uprave za inspekcijske poslove. Direktor PU odobrio je Agenciji uvid u bankarske račune. Mugoša je, inače, jedan od 20 javnih funkcionera koji se revidiranim godišnjim planom našao na meti potpune provjere od strane Agencije. Među otalima su dva ministra, pet gradonačelnika i dr. Rezultati u konkretnim slučajevima još nisu poznati.

Poslije pitanja „Vijesti”, Sekulić prijavila kredit Agenciji

Agencija na čijem je čelu Sreten Radonjić nije odgovorila ni da li je pokretala postupak protiv ministarke ekonomije Dragice Sekulić zbog sumnje da je prekršila Zakon o sprečavanju korupcije. Sekulić je, piše u redovnom godišnjem imovinskom kartonu, 18. januara podigla 110.000 eura vrijedan stambeni kredit. Ona je po Zakonu bila dužna da u narednih mjesec dana, do 18. februara, dostavi poseban imovinski karton zbog uvećanja imovine, ali njega nema u registru Agencije.

“Obavještavamo vas da je ministarka ekonomije ispunila sve obaveze u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije i u zakonskom roku podnijela izvještaj i svu potrebnu dokumentaciju Agenciji”, kazali su iz Ministarstva ekonomije na pitanje da li je posebnim kartonom prijavila uvećanje imovine. Međutim, ministarka je uvećanje imovine naknadno prijavila Agenciji 26. marta, istog dana kada su stigla pitanja “Vijesti”.

Medenici 40.000 eura kredita, iz kabineta kažu da je prijavljeno kako treba

Predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica dobila je krajem decembra prošle godine stambeni kredit od 40.000 eura. Ona je, po Zakonu, bila dužna da poseban karton zbog uvećanja imovine za preko 5.000 eura trebalo da podnese u narednih 30 dana, odnosno do kraja januara. U registru Agencije postoji samo redovni godišnji imovinski karton.

“Medenica je u zakonskom roku podnijela uredan izvještaj o prihodima i imovini. Ukoliko postoje nejasnoće, možete se obratiti Agenciji za sprečavanje korupcije,” rečeno je “Vijestima” iz njenog kabineta, na pitanje da li je prijavila ovo uvećanje u zakonskom roku.

Iz Agencije nisu odgovorili “Vijestima” da li su to uradili i da li će, ako nije, protiv nje pokretati postupak.

Bonus video: