NOVA pokrenula inicijativu za smjenu Raška Konjevića

NOVA će uskori inicirati i opoziv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše zbog, kako tvrde, nepravilnosti u radu na toj funkciji
144 pregleda 0 komentar(a)
Miomir Mugosa, Foto: Luka Zeković
Miomir Mugosa, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 17.02.2011. 14:32h

Nova srpska demokratija (NOVA) pokrenula je inicijativu za smjenu predsjednika Skupštine Glavnog grada Raška Konjevića jer, kako navode, još nije predložio sekretara, čijim bi imenovanjem bili stvoreni formalno pravni uslovi za zakonit rad lokalnog parlamenta.

Iz NOVE su najavili da će uskori inicirati i opoziv gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše zbog, kako tvrde, nepravilnosti u radu na toj funkciji, prije svaga prilikom raspolaganja gradsko-građevinskim zemljištem.

Odbornik NOVE Radoš Zečević objasnio je da je za predaju inicijative za smjenu Konjevića potrebna podrška trećine odbornika, kao i da imaju usmenu podršku kolega iz opozicije, pa se formalno procesuiranje predloga očekuje u narednih nekoliko dana.

On je objasnio da je za procesuiranje inicijative potrebna saglasnost 19 od 57 odbornika.

“Svi odbornici NOVE potpisali su Predlog odluke, imamo načelnu saglasnost kolega iz Demokratske srpske stranke, Narodne stranke, Pokreta za promjene, a očekujemo je i od Socijalističke narodne partije”, naveo je on.

“Ovim Predlogom odluke daćemo šansu svim političkim subjektima u Skupštini Glavnog grada da se odrede u odnosu na dosadašnje nezakonito funkcionisanje tog parlamenta, a građanima će biti jasnije kome je stalo do poštovanja zakona, a kome do političke trgovine”, rekao je Zečević na konferenciji za novinare.

Kraj strpljenju

On je podsjetio da je odbornički klub NOVE još prije mjesec najavio da će pokrenuti inicijativu za smjenu Konjevića, dodajući da su pokazali zavidno strpljenje i dali mu i previše vremena da predloži sekretara Glavnog grada.

“Kako ni u najavi za dnevni red sjednice zakazane za 3. mart nema takvog predloga, odlučili smo da iniciramo Predlog odluke o razrješenju Konjevića”, kazao je Zečević, dodajući da je taj predlog pokrenut na osnovu Statuta Glavnog grada.

O Mugoši duga lista

Kada je u pitanju inicijativa za opoziv Mugoše, iz NOVE su kazali da je formalno razlog za to presuda Višeg suda kojom je poništena odluka gradonačelnika Podgorice u vezi prodaje građvinskog zemljišta na Starom aerodromu firmi Carine.

Formalni razlozi, kako je naveo Zečević, su nepravilnosti u radu prilikom raspolaganja gradsko-građevinskim zemljištem, nepoštovanje sudskih presuda, netransparentnost prilikom dodjele stanova iz opštinskih fondova.

“Tu su i neadekvatna zastupljenost u nacionalnoj strukturi zaposlenih u Opštini, zloupotreba opštinskih fondova i resursa u partijske svrhe prilikom izbora, nezainteresovanost lokalne administracije da oživi makar jedan veliki privredni subjekt, devastacija velikog broja zelenih površina”, kazao je on.

Kako je rekao, u NOVOJ, kao i u ostalim opozicionim partijama, bili su šokirani postupkom gradonačelnika u vezi sa prodajom zemljišta na Starom aerodromu i načinom na koji je taj “koruptivni posao pokušao da progura u Skupštini”.

“Nažalost u Skupštini mu je to prošlo, kao i mnoge odluke sa koruptivnim elementima. Sada imamo veliku štetu za Glavni grad i red je da za to neko snosi posljedice, političke i svake druge”, rekao je Zečević.

DPS i SDP podjednako krivi

NOVA, kako je kazao, ne razdvaja krivicu Demokratske partije socijalista i Socijeldemokratske partije za stanje u Skupštini Glavnog grada jer je činjenica da je za prohodnost svih odluka “koje su imale ugrađenu korupciju uvijek glasao jednoglasno klub jedne i druge parrtije”.

“Pokušaj SDP-a u posljednje vrijeme da donekle ograniči samovolju gradonačelnika je naknadna pamet i nadamo se da građani Podgorice to dobro razumiju. Događaji koji slijede pokazaće da se radi o običnoj političkoj trgovini”, rekao je Zečević.

Kada je u pitanju inicijativa za smjenu Mugoše, on je kazao da će procijeniti da li za to imaju podršku kolega iz opozicije, dodajući da to mora biti što prije jer gradonačelniku mandat ističe u septembru.

Kako je rekao, u NOVOJ, za smjenu Konjevića očekuju podršku Mugoše i obrnuto.

Bonus video: