Nova prebrojavanja ispod nacionalnih barjaka

Pojačane tenzije uoči današnjeg Trojčindanskog sabora ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici
20918 pregleda 36 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović

Iako se predstavnici vlasti i opozicije kunu u multietnički i multivjerski sklad, pojačane policijske snage ipak će danas obezbjeđivati Trojčindanski sabor ispred hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, kako bi skup protekao bezbjedno.

I dok dio opozicionih političara tvrdi da je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović doveo u pitanje mir u državi porukama o obnovi autokefalne crkve, iz najjače vladajuće partije odbili su da komentariše izjave svog, ali i lidera Demokratskog fronta. Mitropolija crnogorsko primorska prije oko mjesec pozvala je sveštenstvo i građane da 15. juna na Trojčindanskom saboru razgovaraju i o Predlogu zakona o slobodi vjerosipovjesti. Uvertiru za taj skup u vidu podizanja tenzija, međutim, napravio je Đukanović nedavno u Nikšiću, poručujući da će “predano raditi na obnovi crnogorske autokefalne crkve”: “Dopadalo se to nekome ili ne, kao i da će garantovati stvarnu a ne formalnu slobodu vjeroispovjest... Srpska pravoslavna crkva pričom o prekograničnim eparhijama, suprotnoj osnovnim principima organizacije pravoslavlja svuda u svijetu, služi da bi čuvala infrastrukturu velike Srbije”. Te poruke spremno su dočekali i iz Demokratskog fronta, pozivajući pristalice da 15. juna budu pred Hramom - kako bi Đukanoviću pokazali “da su u odbrani naših svetinja spremni položiti i živote”. Iz Mitropolije crnogorsko-primorske saopštili su juče da su na Sabor dobrodošli svi koji žele da se pomole i zauzmu jasan stav za odbranu svetinja Božijih: “Blagodareći svim političkim i drugim organizacijama i pojedincima koji su izrazili zabrinutost i spremnost da učestvuju na Saboru, podsjećamo da Sabor nije mjesto ni za kakve ideološke, političke ili nacionalne simbole ili parole - neka se tokom Sabora vijore samo crkveni barjaci i litije i neka se čuju samo molitve i riječi uzdanja u Boga, koje će najbolje pokazati našu odlučnost da svetinje branimo i odbranimo uz pomoć Božiju u miru i bratskoj ljubavi. Crkva okuplja, a ne razjedinjuje, i to sve vjerne bez razlike”, piše u saopštenju Mitropolije.

Ko će biti kriv

Lider Demokratske narodne partije Milan Knežević kazao je za “Vijesti” da najava Đukanovića da će preko Zakona o slobodi vjeroispovijesti formirati partijsku crkvu ne bi li otpočeo konačni obračun sa Mitropolijom crnogorsko primorskom predstavlja zatvaranje kruga nad progonom srpskog naroda u Crnoj Gori. “Za sve što se u danima pred nama bude dešavalo, isključivi krivac će upravo biti Milo Đukanović. U ovom trenutku podjele u Crnoj Gori su dramatičnije nego pred održavanje referenduma 2006. godine i svaki vid nasrtaja na naše manastire i crkvenu imovinu mogao bi rezultirati unutrašnjim sukobima sa nesagledivim posljedicama”. Portparol Demokrata Nikola Rovčanin kazao je da Đukanović u kontinuitetu proizvodi podjele, održava ih i na njima opstaje: “A intenzitet pojačava u zavisnosti od potrebe, političkih i ličnih interesa, kako je postupio prije nekoliko dana zapaljivim i ratno-huškačkim govorom iz Nikšića”.

On je dodao da je očito da DPS nema namjeru da sačuva multietnički i multivjerski sklad i da ispoštuje ustavni princip odvojenosti države i vjerskih zajednica.

“Đukanović, potpuno suprotno, želi da uzburka, zatalasa i da u takvoj atmosferi prikrije afere, negativne trendove, pad standarda građana i negativne ocjene u procesu EU integracija. Dakle, namjera DPS-a, kao što se i očekuje, nije iskrena, već je u potpunosti politički sračunata. Međutim, građani Crne Gore su dovoljno mudri da prepoznaju Đukanovićeve namjere i da prezru svakog onog ko pokuša zavaditi braću, komšije, prijatelje i kolege. Iako Đukanović, kao kreator atmosfere tenzija, vjerovatno priželjkuje incidente i produbljivanje podjela, uvjeren sam da do toga neće doći, jer su građani dovoljno zreli da prepoznaju njegove mračne planove”, rekao je Rovčanin.

”Namjerne podjele”

Odgovarajući na pitanje kome odgovaraju nove podjele, Knežević je rekao da najzad treba demistifikovati kontekst “namjernih podjela”. “Jer jedino režim svih ovih godina generiše podjele na svim nivoima. Zato pokušaji takozvanih nezavisnih analitičara i pojedinih opozicionara da sve ovo predstave kao ping pong igru vlasti i opozicije, u stvari znači zabijanje glave u pijesak pred realnim problemima i opasnostima u kojima se nalazi naše društvo. Po toj logici, na kraju će neko ‘nezavisni’ zaključiti da smo mi dobili pet godina zatvora u montiranom procesu, samo zato što nam je dosadno u životu i potrebna su nam uzbuđenja, a istovremeno želimo da pomognemo Milu Đukanoviću u očuvanju vlasti tako što će lidere DF-a poslati u zatvor, a naš savez zabraniti”, rekao je on. Lider DNP-a dodao je da isti ti sada ovu situaciju tumače kao “dogovor između mitropolita Amfilohija i Mila Đukanovića”: “Kako bi se skrenula pažnja da li neko u frižideru ima salamu ‘France’ ili ‘Goranovića’”.

“Ko ne vidi da je ovo brutalni nasrtaj na srpski narod u Crnoj Gori, njegove lidere i duhovne vođe, ostaće slijep pri očima dovijek”, rekao je Milan Knežević.

Portparol Demokrata ocijenio je da podjele odgovaraju onima koji ih proizvode, održavaju, koji se politički hrane i opstaju na njima. “Nekoliko puta smo ponovili da oni koji imaju potrebu da se konstantno vraćaju u prošlost - preispituju, prekrajaju i oživljavaju osjetljive teme, nemaju šta da ponude građanima u budućnosti. Vrijeme je potvrdilo ispravnost ovakve teze. Svako onaj ko nasjedne i ko se uhvati za proizvod nastao u DPS ideološko-identitetskoj prodavnici, direktno pomaže Milu Đukanoviću. Aktuelnom režimu odgovara atmosfera tenzija, nesigurnosti, uznemirenosti i neizvjesnosti. Da bi se suprostavili na najbolji mogući način, moramo svi zajedno nastojati da uspostavimo atmosferu zajedništva, međusobnog povjerenja, poštovanja i uvažavanja, koja je relaksirana i oslobođena od uticaja svađalica i profesionalnih mrzitelja. Samo u takvoj atmosferi mogu se rješavati složeni odnosi i donositi najkvalitetnija zakonska rješenja, na zadovoljstvo svih vjerskih zajednica”, rekao je Rovčanin.

Ocijenio da je veoma vidljiva ambicija Đukanovića da se miješa u unutrašnje uređenje vjerskih zajednica, izlazeći tako iz ustavnih okvira svojih nadležnosti.

“Takođe, silovita javna kampanja kojom ispoljava takve stavove, govori o njegovoj namjeri da u godinu parlamentarnih izbora opet uđe sa podignutim tenzijama i podjelama. Podsjećam da je Đukanović 2015. godine, dakle - godinu pred parlamentarne izbore, takođe aktuelizovao Zakon o slobodi vjeroispovjesti, da bi ga odmah nakon parlamentarnih izbora povukao. Iz svega proizilazi da je izazivanje nereda jedan od njegovih ciljeva. Ali ponavljam, i uvjeren sam da je mudrost građana i vjernika jača od nepromišljenih poteza aktuelne vlasti”, rekao je Rovčanin.

Sociolozi religije sa kojima su “Vijesti” razgovarale nijesu htjeli da komentatišu izjave političara i crkvenih velikodostojnika, ali ni to da li bi građani mogli nasjesti na priču o novim podjelama.

Spremni da čuvaju mir

Iz Uprave policije kazali su da su upoznati sa namjerom SPC da 15. juna ove godine ispred sabornog hrama Hristrovog Vaskrsenja u Podgorici organizuje skup povodom obilježavanja vjerskog praznika. “Policijski službenici će preduzimati aktivnosti iz svoje nadležnosti na očuvanju stabilnog javnog reda i mira”.

“Živjelo naše milo srpstvo”

Zvaničnici Vlade Srbije nastavili su sa upućivanjem oštrih poruka Crnoj Gori, a posljednji u nizu to je učinio je šef diplomatije Ivica Dačić - sa RTS je poručio da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima da gradi svoj položaj i međunarodni identitet i da to može izazvati velike probleme.

On je naveo da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nijesu svađale i ratovale i rekao da podsjeća na proglas kralja Nikole Petrovića: “Živjelo naše milo srpstvo”.

Dačić je naveo da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se shvataju kao antidržavni element...

Naveo je da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i rekao da Beograd na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao miješanje u unutrašnje stvari. Dodao je da su se onda svi miješali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo. “Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savjetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja”, rekao je Dačić. Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, kazo je da Vladi Crne Gore niko ne brani da izmisli svoju crkvu, kao što je, kako tvrdi, izmislila i okupaciju Srbije. Vulin ističe da Vlada Crne Gore, ćuti o “velikoj Albaniji” i ne smije ni da progovori kada joj albanski premijer Edi Rama otvara i zatvara granice.

“Vučić ih je zamolio da ne otimaju imovinu Srpske pravoslavne crkve i da Srbima u Crnoj Gori ne otmu i vjeru kada su već oteli sve ostalo. Kao odgovor na molbu državnika zabrinutog za Srbe i njihovu crkvu uslijedio je napad na Vučića”.

Iz crnogorskog Ministarstva odbrane naveli su da bi Vulin morao da zna da škodi nepoznavanje istorije, kao i nepoznavanje prava. “Da zna istoriju Crne Gore, znao bi da je Crnogorska autokefalna crkva istorijska činjenica. U Sintagmi iz 1855. pod rednim brojem 9 na popisu autokefalnih crkava. U Ustavu knjaževine Crne Gore, takođe, definisana kao autokefalna. Za ovu priliku dovoljno, jer bi navođenje još hiljada dokumenata koji to potvrđuju, kolegu Vulina moglo odvojiti od redovnih aktivnosti”, kazali su iz Ministarstva..

Bonus video: