Nova sjednica ulcinjskog parlamenta: Škrelja neće o svojoj smjeni

Služba je utvrdila da se u obrazloženju predloga o razrješenju predsjednika SO potpisnici inicijative ne naslanjaju na statutarna i poslanička akta nego na uspostavljanje nove većine
0 komentar(a)
Ljuiđ Škrelja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ljuiđ Škrelja, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 29.08.2011. 07:14h

Aktuelni šef ulcinjskog parlamenta Ljuiđ Škrelja zakazaće sjednicu na zahtjev novouspostavljene većine koju čine Forca, SDP, Perspektiva i otcijepljeno krilo DUA “u za to predviđenom roku”, a u dnevni red neće stavljati predlog odluke o njegovom razrješenju i imenovanju njegovog nasljednika.

Nova koalicija, koja bi uskoro od DUA i DPS-a trebalo da preuzme vlast u Ulcinju na svim nivoima, od Škrelje je tražila da na dnevni red vanredne sjednice budu predlozi o razrješenju i izboru predsjednika Skupštine opštine i predsjednika opštine.

U stručnom mišljenju skupštinske službe ističe se da je nakon prijema inicijative rok za dostavljanje saziva 31. avgust, a 10. septembar je rok za krajnje održavanje sjednice.

Skupštinska služba je utvrdila da se u obrazloženju predloga o razrješenju predsjednika SO potpisnici inicijative ne naslanjaju na statutarna i poslanička akta nego na uspostavljanje nove većine

Skupštinska služba podsjetila je da se predsjedniku SO može izglasati nepovjerenje ako ne obavlja poslove u skladu sa zakonom i statutom, zloupotrijebi funkciju, svojim ponašanjem naruši ugled funkcije koju vrši ili u drugim slučajevima, kada parlament ocijeni da je nepodoban za obavljanje te funkcije.

Služba je utvrdila da se u obrazloženju predloga o razrješenju predsjednika SO potpisnici inicijative ne naslanjaju na statutarna i poslanička akta nego na uspostavljanje nove većine.

“U skladu sa tim, tačka dnevnog reda ne ispunjava statutarne i poslovničke uslove da se stavi na dnevni red, kako su predložili podnosioci inicijative.

Naravno, obaveza je predsjednika skupštine da sazove sjednicu do 17. septembra, pod uslovom da je materijal podnosioca inicijative u skladu sa poslovnikom”, piše u stručnom mišljenju službe koje je potpisao Škrelja.

Kada je u pitanju zahtjev da se na dnevni red stavi predlog odluke o izboru predsjednika opštine, služba je navela da je Škrelja u obavezi da sjednicu sa tom tačkom dnevnog reda sazove po službenoj dužnosti, bez obzira na inicijativu odbornika nove većine.

“Ostaje moralna i politička obaveza da se stvore zakonom predviđeni uslovi u situaciji kada smo svjesni da aktuelnom predsjedniku 4. oktobra ističe mandat i da izbor predsjednika bude izvršen u zakonom predviđenom roku”, navodi se na kraju.

Bonus video: