Nova srpska demokratija odlikovala Matiju Bećkovića

Povelja "Marko Daković" je nagrada koju je Nova ustanovila 2018. godine na, kako je saopšteno, 100. godišnjicu ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom
1222 pregleda 5 komentar(a)
Matija Bećković, Foto: Matija Bećković
Matija Bećković, Foto: Matija Bećković

Glavni odbor Nove srpske demokratije (Nova) odlučio je da orden „Marka Dakovića“ dodijeli srpskom pjesniku i akademiku Matiji Bećkoviću.

Povelja "Marko Daković" je nagrada koju je Nova ustanovila 2018. godine na, kako je saopšteno, 100. godišnjicu ujedinjenja Crne Gore sa Srbijom.

„Marko Daković je bio vodeća ličnost i duša ujediniteljskog pokreta, vrsni intelektualac, dosledni opozicionar i borac za demokratske reforme u knjaževini i kraljevini Crnoj Gori i kraljevini Jugoslaviji“, kaže se u saopštenju.

Prvi laureat ove nagrade biće Bećković, kako se navodi, najveći živi srpski pjesnik i baštinik tradicije pobornika ujedinjenja Srbije i Crne Gore.

"Bećković, kao esencija duha srpskog naroda u proteklih pola vijeka i kao izdanak Crne Gore, pored svog poznatog književnog opusa i javnog djelovanja poetski je oživio lik Marka Dakovića", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, s obzirom na sramni čin crnogorskih vlasti, koje su zabranile ulazak u Crnu Goru Bećkoviću i još trojici poznatih srpskih intelektualaca, rukovodstvo Nove je je donijelo odluku da svečanu sjednicu Glavnog odbora na kojoj će se Bećkoviću dodjeliti povelja održi u Beogradu.

„Na ovaj način želimo da pošaljemo poruku odnarođenom crnogorskom režimu da neće uspjeti u svom naumu da uspostavi vještačke barijere među Srbima i da je nama otadžbina svugdje gdje su ljudi poput Bećkovića“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: