Nova studija CGO: DF bilježi najveći stupanj evropeizacije

Vučković navodi da partije podržavaju evropske integracije, ali to ne prate razrađenim strategijama
67 pregleda 9 komentar(a)
Vladimir Vučković, Foto: CGO
Vladimir Vučković, Foto: CGO
Ažurirano: 11.10.2016. 16:13h

Uticaj Evropske unije na političke partije u Crnoj Gori očigledan, ali još uvijek ograničenog karaktera u opsegu i dometu, ocjenili su u Centru za građansko obrazovanje (CGO). Predstavljajući rezultate istraživanja “Evropeizacija izbornih programa u Crnoj Gori” iz te NVO su kazali da je transformacija moći EU uticala i na odnos partija ili koalicija prema evropskim integracijama.

“Novi izborni programi donose i promjene u shvatanju evropske politike, i EU kao cjeline, u odnosu na prethodne izbore, posebno kod koalicije Demokratskog fronta, praveći jasan programski zaokret od umjerenog kontinuiranog pristupa procesu evropskih integracija do izraza euroskepticzma”, kazao je autor studije Vladimir Vučković.

On je kazao da se studija bavi istraživanjem da li se među partijama povećao ili smanjio interes za koncept evropeizacije u periodu parlamentarnih izbora. On je kazao da je će odnos partija prema EU značajno uticati na brzinu i kvalitet procesa pristupanja Uniji, ali i na podršku građana članstvu. Vučković je pojasnio da su autori studije analizirali osam partija koje učestvuju na oktobarskim izborima kao i da su odabrane jer su imale najmanje dva poslanika u prošlom sazivu skupštine. Kako je kazao, analizirani su programi DPS-a, DF-a, koalicije “Ključ”, SDP-a, Demokrata, Socijaldemokrata, Pozitivne Crne Gore i Bošnjačke stranke.

Vučković tvrdi da je većina relevantnih partija dostigla vidljiv nivo evropeizacije kroz izborne programe, ali da je većina rješenja i obećanja u pogramima data uopšteno. On navodi da partije podržavaju evropske integracije ali to ne prate razrađenim strategijama.

“Svojevrsni kuriozitet je da najveći stupanj evropeizacije, sudeći po izbornom programu, bilježi upravo ona politička skupina (DF) koja je na osnovu istog analiziranog programskog sadržaja označena kao euroskeptična. U slučaju drugih političkih subjekata, koji navode da snažno podržavaju nastavak evropskih integracionih procesa, uticaj EU na stanke prilično varira. Tako je u Ključu i Demokratama transformativna moć EU rezultirala uvođenjem konkretnih mjera usklađenih sa političkim uslovima EU, ali polovično. DPS, SDP, SD, Pozitivna i BS nijesu uložili napor ili nijesu uspjeli da ponude konkretne pravce akcije i strategije koje uključuju standarde EU”, kazao je on.

Bonus video: