Nova vlada, stari kadar

Novi premijer Milo Đukanović zadržao većinu ministara iz kabineta prethodnika Igora Lukšića
111 pregleda 189 komentar(a)
Ažurirano: 03.12.2012. 07:56h

U novoj Vladi koju će Milo Đukanović danas predložiti crnogorskim poslanicima nalazi se šest novih ministara, iako je mandatar ranije najavljivao korjenite promjene u svom kabinetu.

Đukanović je na sjednici Predsjedništva i Glavnog odbora stranke predstavio Vladu u kojoj će biti četiri potpredsjednika i 16 ministarstava, koja će voditi većina ministara koji su se nalazili u kabinetu Igora Lukšića.

Đukanović je partijskim kolegama juče predstavio Vladu u kojoj će Ministarstvo unutrašnjih poslova voditi potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Raško Konjević, dok će za Ministarstvo turizma i uređenja prostora biti zadužen dosadašnji politički direktor DPS-a Branimir Gvozdenović.

To ministarstvo ranije je vodio Predrag Sekulić, koji će se vratiti u poslaničke klupe.

Umjesto Milorada Katnića, koji će prema nezvaničnim informacijama biti savjetnik premijera, Ministarstvo finansija vodiće dosadašnji guverner Centralne banke Radoje Žugić.

Ministarstvo poljoprivrede od Tarzana Miloševića preuzeće Petar Ivanović, koji je do sada vodio Agenciju za promociju investicija. Prema odluci Glavnog odbora DPS-a, Milošević će ubuduće biti politički direktor stranke.

Ministarstvo rada i socijalnog staranja u novoj Vladi preuzeće Predrag Bošković, aktuelni predsjednik Odbora direktora rudnika uglja u Pljevljima, dok će Suad Numanović, koji je u prethodnoj Vladi bio zadužen za taj resor, preuzeti Ministarstvo za manjinska prava.

Bivši premijer Igor Lukšić u Đukanovićevoj vladi će biti potpredsjednik i ministar vanjskih poslova i evropskih integracija, preuzevši taj resor od Nebojše Kaluđerovića.

Potpredsjedničke funkcije u novoj Vladi zadržali su Vujica Lazović koji će voditi i Ministarstvo za informaciono društvo i telekomunikacije i ministar pravde i ljudskih prava Duško Marković.

Ministarstvo odbrane, kao i ranije, vodiće Milica Pejanović-Đurišić, dok će na čelu Ministarstva ekonomije kao i ranije biti Vladimir Kavarić.

Ministarstvo prosvjete i sporta vodiće Slavoljub Stijepović, dok će vladinim resorom zaduženim za nauku i dalje upravljati Sanja Vlahović. Ministar kulture i u novoj vladi biće Branislav Mićunović, dok će na čelu Ministarstva zdravlja biti Miodrag-Bobo Radunović.

Socijaldemokratska partija će i u novoj vladi imati tri resora, a uz Konjevića i Lazovića, ministar će biti Ivan Brajović koji je od stranačkog kolege Andrije Lompara preuzeo Ministarstvo saobraćaja.

Obrazlažući predloge za ministre iz SDP-a, lider stranke Ranko Krivokapić kazao je da je ta partija spremna za izazove koji očekuju Vladu. On je pojasnio da je uz stare kadrove SDP predložila i Konjevića koji pripada novoj generaciji SDP-a, koja je u parlamentu provjerena kroz razne slučajeve.

"Podsjetiću vas, slučaj Šarić aktiviran je zaključcima koje je on predložio, kroz pravne sporove u opštini Podgorica, do posljednjeg konsenzusa kojem je ključno doprinio u parlamentu za izglasavanje Zakona o parlamentarnoj istrazi", kazao je Krivokapić.

Krivokapić je pojasnio da je Lompar tražio da ga stranka odmori od ministarskih obaveza, ističući da je bivši ministar puno uradio za stranku kao nosilac liste SDP-a u Kotoru.

Nakon sjednice GO DPS-a, saopšteno je da je Đukanović partijskim kolegama predstavio osnovne elemente programa Vlade

"Znamo da nigdje u okruženju nije bilo ministra koji je gradio autoput, a bez optužbi za korupciju. Smatrali smo da on sa iskustvima iz obje oblasti, na tako teškom zadatku treba da dobije taj resor", naveo je on.

Krivokapić je rekao da je ta partija odlučila da u novoj vladi otvori prostor za nove kadrove, koji treba da pokažu kvalitet stranke i da su to kadrovi koji su odrastali uz antiratnu politiku SDP-a.

Nakon sjednice GO DPS-a, saopšteno je da je Đukanović partijskim kolegama predstavio osnovne elemente programa Vlade, koji je dominantno baziran na predizbornom programu koalicije i očekivanjima građana.

"S obzirom na to da je ostvareni izborni rezultat na nivou očekivanog i da se uglavnom poklapa sa prognoziranim rezultatima, izražena je zahvalnost mnogobrojnim članovima i simpatizerima DPS-a, čija je aktivnost bila od odlučujućeg značaja za ostvarenje izborne pobjede, kao i svim građanima koji su učestvovali u demokratskom izbornom procesu", navodi se u saopštenju DPS-a

Bošnjačka stranka bez ministarstva, Albancima savjetnička mjesta

Iako se u vladajućoj koalciji nalazi sedam manjinskih stranaka, samo Bošnjačka stranka i Hrvatska građanska inicijativa imaće mjesta u novoj vladi. Vladajuću koaliciju čine i Forca, Demokratska partija, Albanska alternativa, Građanska inicijativa i demokratski savez u Crnoj Gori.

Predsjednica Hrvatske građanske inicijative Marija Vučinović biće ministar bez portfelja, dok će lider Bošnjačke stranke (BS) Rafet Husović biti potpredsjednik Vlade za ragionalni razvoj, ali neće imati svoje ministarstvo.

Prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, Bošnjaci su do zadnjeg momenta insistirali na Ministarstvu poljoprivrede, ali im je odgvoreno da taj resor pripada najjačoj partiji u koaliciji.

U novoj Vladi, prvi put od referenduma, Ministarstvo za manjine neće voditi albanska stranka. Taj vladin resor ranije je vodila Demokratska unija Albanaca (DUA), koja u novom sazivu nema poslanika. Prema informacijama “Vijesti”, albanske strake dobiće savjetnička i mjesta sekretara u ministarstvima.

Mugiju se neće spavati

Sastav nove vlade izazvao je veliku pažnju na portalu “Vijesti” i među korisnicima društvenih mreža koji su najviše komentarisali novog ministra policije. Tako je čitalac pod imenom “Grk” napisao da “SDP-ovci predaju jedan drugom pendrek kao štafetu”, dok je “d-a-d-o” prokomentarisao da “kad Raško Konjević uzme pendrek, događa se nevjerovatna promjena, postaje Šerif Konjević”.

Aludirajući na sukob Konjevića i gradonačelnika Podgorice Miomira Mugoše posjetilac pod imenom “evian” je prokomentarisao: “Mugiju se neće spavati.”

Mnogi od posjetilaca društevnih mreža stali su u odbranu novog ministra ističući da je “narodu izgleda neobično što će biti ministar, a nema milion”, navodeći da mu treba dati šansu da se i dokaže.

Da među posjetiocima društvenih mreža nijesu samo Đukanovićevi saradnici na meti kritika, govori i komentar jednog od čitalaca koji je napisao: “Vlada je mnogo bolja od onih što su ih glasali. Sad plaćajte. Računi stižu.”

Marović vodi stranku kao prvi potpredsjednik

Na jučerašnjoj sjednici odlučeno je da Svetozar Marović vodi stranku kao prvi potpredsjednik Demokratske partije socijalista (DPS), dok Đukanović bude na čelu Vlade. Izvor “Vijesti” iz DPS-a kazao je da će Marović biti zadužen za vođenje stranke na dnevnom nivou, ali da će magistralne odluke donositi Predsjedništvo stranke.

“Marović će biti zadužen i za onaj vizionarski dio, i davati predloge u kom pravcu stranka treba da se kreće. To ipak ne znači da će Marović preuzeti vođenje stranke od predsjednika, jer takve se stari odlučuju samo na Kongresu”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz DPS-a.

On je pojasnio da u DPS-u sličnu strategiju nijesu primjenjivali u vrijeme kada je Đukanović ranije bio premijer, jer je Marović tada bio sa njim u Vladi, dok je potpredsjednik stranke Filip Vujanović bio na čelu države a Željko Šturanović potpredsjednik parlamenta.

Galerija

Bonus video: