Nova vlast, stara boljka u Budvi: I dalje u šetnje i šoping službenim vozilima

Budvanski Sekretarijat za lokalnu samoupravu preporučuje da bude smanjen vozni park Opštine i da se utvrde uslovi za korišćenje službenih vozila
4684 pregleda 8 komentar(a)
I dalje problem korišćenje službenih vozila nakon radnog vremena, vikendom i praznicima: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović
I dalje problem korišćenje službenih vozila nakon radnog vremena, vikendom i praznicima: Opština Budva, Foto: Vuk Lajović

Problem korišćenja službenih automobila nakon radnog vremena, vikendom i praznicima, kao i “problem vizuelnog izgleda vozila koji predstavljaju Opštinu i grad Budvu” i dalje je aktuelan. Tako piše u izvještaju o radu Sekretarijata za lokalnu samoupravu za prošlu godinu, koji vodi evidenciju korišćenja 65 službenih vozila. Toliko broji vozni park Opštine, zajedno sa Službom zaštite i spasavanja (vatrogasna vozila), Komunalnom inspekcijom i policijom, kao i RTV Budva i JU Muzeji galerije Budve.

Neracionalno korišćenje službenih automobila bio je „zaštitni znak“ gradske uprave, kada je na njenom čelu bila koalicija DPS-SDP i kada su ih opštinski funkcioneri praktično privatizovali, prenijelo se i na ovu vlast, koja gradom upravlja od kraja 2016. godine. Brojni su primjeri koji su osvanuli u medijima da su i aktuelni opštinski funkcioneri i direktori opštinskih preduzeća odlazili službenim automobilima u šoping do Podgorice, ali i na zimovanje do Kopaonika.

Sekretarijat, na čijem je čelu Milijana Vukotić Jelušić, u izvještaju, u koji su „Vijesti“ imale uvid, preporučio je da se smanji broj službenih vozila, ograniči njihovo korišćenje na radno vrijeme, tačno odredi pod kojim uslovima se mogu koristiti i za koje namjene. „Da bi potrošnja goriva i amortizacija službenih vozila bila na nivou korektnog korišćenja, mišljenja sam da se mora poštovati “Odluka o načinu i uslovima korišćenja službenih vozila” koja predviđa da se vozila nakon 16 časova parkiraju na službeni parking Opštine, te da se ne koriste vikendom i praznicima. Smatram da u većem broju slučajeva korisnici službenih vozila moraju sagledati činjenicu da su vozila Opštine od ove godine obilježena (naljepnicama) sa službom koja koristi vozilo i grbom grada Budve i da vizuelan izgled vozila koji nije na zavidnom nivou predstavlja za turiste, posjetioce, građane... u najmanju ruku ružnu sliku“, piše u izvještaju.

Sekretarijat predlaže smanjenje voznog parka na način da se koristi jedno reprezentativno predsjedničko vozilo (predsjednik i posebne svrhe), dva za potpredsjednike, tri za dnevne potrebe sekretarijata, službi i još dva vozila za opštu upotrebu. U izvještaju je istaknuto da je najbitnije ustanoviti što su službene potrebe za korišćenje vozila, za organe lokalne samouprave, lokalne funkcionere, rukovodeća lica, službena lica, namještenike i da li odlazak sa posla i dolazak na posao predstavlja službene svrhe.

Predložili su da se smanji potrošnja goriva tako što korisnici službenih vozila koja se koriste za odlazak van teritorije Opštine Budva u mjesto boravka, ne prelaze limit goriva koliko dobijaju korisnici koji žive na teritoriji Opštine Budva.

„Smanjiti mjesečni limit za korisnike službenih vozila. Da službena vozila budu na službenom parkingu poslije radnog vremena 16 časova, kao i vikendom i praznikom. Za svako točenje goriva opravdati putem knjige putnih naloga relacije iz prethodnog perioda, utvrditi njihovu realnu potrebu i shodno tome disciplinsku odgovornost lica za nesavjesno korišćenje službenog vozila”, zaključuju u Sekretarijatu.

Novo službeno vozilo predsjdnika Opštine, umjesto “audija 8”, sada je “ford mondeo”, koji je od početka godine, kao i još 12 novih automobila, u službi lokalne administracije.

Predlažu da se kupe dva automobila na električni pogon

Iz Sekretarijata za lokalnu samoupravu predložili su da Budva kupi dva nova automobila na električni pogon.

„U skladu sa smanjenjem potrošnje naftnih derivata i prelaska na korišćenje obnovljivih izvora energije, u ovoj godini treba izvršiti nabavku dva hibridna vozila koja koriste kombinaciju benzina i elektromotora kao pogonsko sredstvo. Pomenuta vozila imaju potrošnju goriva 1 lit/100 km“, ističu iz Sekretarijata.

Vatrogasci i komunalni policajci uštedjeli 4.500 litara benzina

U izvještaju piše da su uštedu u potrošnji goriva prošle godine ostvarile Komunalna policija i vatrogasci i to skoro 4.500 litara.

„Potrošnja goriva za Komunalnu policiju i Komunalnu inspekciju u 2018. godini bila manja u odnosu na 2017. godinu za 1.087,68 litara. Komunalna policija i Komunalna inspekcija predstavljaju reprezentativnu službu grada, pa treba da imaju vozni park koji će imati vozila koja zadovoljavaju potrebe službe. To do sada nije bio slučaj, jer se vozila koja koristi služba nalaze u neizglednom stanju”, piše u izvještaju.

Kako se navodi, potrošnja goriva za Službu zaštite i spasavanja tokom prošle godine bila je manja u odnosu na 2017. godinu za 3.305,35 litara ili približno osam odsto.

“To je najpotrebnija služba za funkcionisanje jednog grada. Međutim, vozni park koji služba posjeduje je u dosta “potrošenom” stanju, s obzirom na to da su vozila prosječne starosti i više od 18 godina. Tokom prošle godine predvidjela se budžetom nabavka dvaju vozila za specijalne namjene. Bilo bi korisno i u budućim godinama predviđati nabavku vozila specijalne namjene sve dok se vozni park u potpunosti ne obnovi“, ističu u Sekretarijatu.

Bonus video: