Novac od države, OIK iz Berana

Pozitivna će na Odboru za politički sistem zvanično tražiti da ima svog člana jer smatraju da im kao parlamentarnoj stranci to pravo pripada
1 komentar(a)
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Zakonodavni odbor, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.09.2013. 13:56h

Članovi Zakonodavnog odbora podržali su predlog vladajuće koalicije da lokalne izbore u Petnjici organizuje Opštinska izborna komisija (OIK) Berana i odlučili da se novac za njeno finansiranje obezbijeđi iz državnog dudžeta.

Predstavnici DPS-a i SDP-a Rifat Rastoder, Zorica Kovačević i Suljo Mustafić podnijeli su amandmane na predlog Odluke o imenovanju OIK Petnjice, u kojima se za njene članove umjesto ranije predloženih članova DIK, predlažu članovi OIK iz Berana.

Jedini uzdržan prilikom glasanja bio je poslanik Pozitivne Srđan Perić koji je negodovao jer predloženim rješenjem njihova partija ne bi imala predstavnika u izbornoj komisiji u Petnjici, s obzirom na to da nema ni predstavnika u OIK Berane jer ta partija nije bila ni osnovana kada su održani posljednji izbori u tom gradu.

Pozitivna će, najavio je Perić, na Odboru za politički sistem zvanično tražiti da ima svog člana jer smatraju da im kao parlamentarnoj stranci to pravo pripada.

Članovi Zakonodavnog odbora juče su raspravljali i predloge seta zakona o pravosuđu i tužilaštvu.

U okviru rasprave o predlogu zakona o državnom tužilaštvu, Velizar Kaluđerović (SNP) je zamjerio predstavnicima Ministarstva pravde zašto u sastavu Tužilačkog savjeta ima pet predstavnika tužilaca:

“Odnos članova je 6:5, a Venecijanska komisija je tražila da se obezbijedi paritet nosilaca tužilačke funkcije i onih koji to nijesu. I od tih šest samo jedan je iz osnovnih tužilaštava, a njih je namanje 70-80 odsto od broja svih tužilaca u državi”.

Kaluđerović je rekao da je nejasno šta će se desiti u slučaju da ne budu izabrani svi članovi Tužilačkog savjeta - da li oni koji su izabrani mogu početi da rade ili moraju čekati do izbora preostalih članova.

Poslanik DPS-a Miodrag Vuković je naveo da je u javnosti pogrešno interpretirano da postoji reizbor državnih tužilaca: ”Sada se biraju i sada je opšti izbor. Nije postojao ranije rukovodilac, kako nekom da produžimo mandat i kažemo - ti si do juče bio Miško Vuković, a sada si Vuk Mišković”.

Nataša Radonjić iz Ministarstva pravde kazala je da su kod Tužilaštva imali problem “jer tu može biti prepoznat politički uticaj kroz izbor VDT kog bira parlament”.”Njega zato nijesmo mogli računati kao člana Tužilačkog savjeta kojeg biraju kolege. Ako znamo da u savjetu mora biti najmanje polovina onih koje biraju tužioci, u taj broj onda ne možemo računati vrhovnog državnog tužioca, i tu je taj mehanizam kontrole”.

Pomoćnica ministra pravde Branka Lakočević juče je pojasnila da je pet godina radnog iskustva za tužioce koji se predlažu u sastav Savjeta traženo jer u Ministarstvu smatraju da im je data mnogo veća samostalnost i da to iziskuje veću stručnost i znanje.

Bonus video: