Nove političke igre u HN: Bez kvoruma za nastavak sjednice?

“Insistiramo na preuzimanju odgovornosti za katastrofalan položaj u koji su doveli grad”...
66 pregleda 3 komentar(a)
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
SO Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 15.11.2016. 20:27h

Za 24. novembar zakazan je nastavak sjednice hercegnovskog parlamenta, na kojoj bi odbornici trebalo da donesu odluku o završnom računu budžeta opštine za 2015. godinu i daju saglasnosti na memorandum o saradnji za sprovođenje regionalnog stambenog programa.

Odbornici opozicije najvjerovatnije neće prisustvovati sjednici, ako ne bude prisutno svih 18 odbornika vladajuće kaolicije DPS- Izbor.

Nastavak sjednice bio zakazan za 10. novembar, ali je na kraju odložena nakon stava opozicije da ne žele da prisustvuju sjednici na kojoj nije prisutna kompletna vladajuća koalicija...

U hercegnovskom parlamentu ima 34 mjesta, od čega vladajuća koalicija DPS - Izbor 18 odbornika.

Kako su dva obornika DPS najavila odsustvo sa sjednice, bez opozicionih odbornika lokalni parlament ne bi imao kvorum.

Predsjednik Skupštine opštine Andrija Radman ranije je kazao da javnost treba da ocijeni kolika je odgovornost onih koji zanemaruju odborničke obaveze: “I na ovakav način treniraju vlast, zahtijevajući da svih 18 odbornika vladajuće koalicije moraju biti prisutni na sjednici”.

Obrad Gojković iz Kluba nezavisnih odbornika konstatovao je da sadašnjem skupštinskom sastavu treba skratiti mandat, zbog nesagledive štete koju aktuelna vlast pravi građanima i gradu.

“Građanima treba dati mogućnost da kažu šta misle o tome ko i kako vodi ovaj grad”, ustvrdio je Gojković.

Predsjednica odborničkog kluba SNP-a Danijela Đurović tvrdi da nema legitimitet vladajuća koalicija “na čelu sa DPS-om i strukturama koje su na prevari izborne volje građana formirali vlast u Herceg Novom”:

“Što su pokazali i rezultati u Herceg Novom na posljednjim parlamentarnim izborima”.

“Insistiramo na preuzimanju odgovornosti svih vladajućih struktura u Herceg Novom za katastrofalan položaj u koji su doveli grad, a prvi uslov je da u punom sastavu pred građanima prezentuju i brane domete svojih djela”, kazala je Đurović.

Rekla je da svojim prisustvom ne žele da daju kvorum sjednicama SO, niti legitimitet vlasti.

Navodi da su na jučerašnjem Kolegijumu insistirali da se na prvoj narednoj redovnoj sjednici lokalnog parlamenta odbornci dobiju izvještaj o sprovođenju projekta LED rasvjete, kao i izvještaj o projektu Herceg Novi -Evropska prestonica kulture 2021, jer “Novljani treba da znaju kako se i gdje troše pare poreskih obveznika”.

Čuvaćemo građane do skorih izbora

“Nedolaženje na sjednice odbornika vladajuće koalicije, ne samo da iskazuje njihov odnos prema ovoj instituciji, već ukazuje i na potpuno nejedinstvo i frakcionaštvo u redovima DPS-a i neuspjelost eksperimenta zvanog Izbor. Sve vidljiviji rascjep u DPS-u i vladajućoj koaliciji prepoznali su i građani Herceg Novog koji su se na nedavnim palamentarnim izborima, i pored brojnih predizbornih manipulacija, ucjena i političke korupcije jasno izjasnili za opozicione političke stranke i time uskratili legitimitet aktuelnoj vlasti u opštini”, ustvrdio je predsjednik Opštinskog odbora SDP-a i odbornik Dragan Šimrak.

Istakao je da će SDP svim demokratskim sredstvima pokušavati da zaštiti volju i interese većinskog Herceg Novog do skorih vanrednih izbora.

Bonus video: