Novinari da odluče da li će rizikovati tokom izvještavanja - Vijesti.me
MUP NEGIRAO DA JE NA MEDIJE BAČEN SUZAVAC, SUGERISALI:

Novinari da odluče da li će rizikovati tokom izvještavanja

Više novinara potvrdilo je da je policija bacila suzavac u njihovom pravcu tokom protesta DF-a.

DF Protesti
DF Protesti (Foto: Boris Pejović)

Ministarstvo unutrašnjih poslova negiralo je večeras da je tokom protesta Demokratskog fronta 24.oktobra bacilo suzavac na novinare, sugerišući im da se tokom policijskih intervencija odluče da li će rizikovati tokom izvještavanja.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je obezbjeđivanjem informacija o uslovima u kojima će primijeniti zakonom definisana policijska ovlašćenja, uspostavljanjem kontakt tačaka za pravovremeno i tačno informisanje kao i obezbjeđivanjem fluorescentnih prsluka proaktivno djelovalo i nastojalo da novinarima obezbijedi najbolje moguće uslove za izvještavanje sa protesta," saopštio je večeras MUP.

Oni navode da je policija reagovala  nakon što su "napadnuti ispred Skupštine". 

"Upotreba suzavca u ulici Stanka Dragojevića ne može se posmatrati kao akt nasilja prema novinarima, niti kao akcija sprovedena kako bismo ih onemogućili da slobodno izvještavaju, kad se uzmu u obzir okolnosti u kojima se to desio. Kao što su i sami novinari saopštili, na ulici, u neposrednoj blizini Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija i Vlade Crne Gore, bila je grupa izgrednika među kojima je bilo i onih koji su prethodno napali policiju. Suzavac je bačen na pomenutu grupu počinilaca, a ne na novinare i kamermane. U trenutku kada policija primjenjuje svoja zakonska ovlašćenja na više lokacija u Podgorici u nastojanju da uspostavi stabilan javni red i mir, svi se moraju prilagoditi uslovima koji vladaju na terenu. Na novininaru je izbor načina i mjesta sa kojeg će izvještavati o dešavanjima u takvim okolnostima,"navodi MUP. 

Više novinara potvrdilo je da je policija bacila suzavac u njihovom pravcu tokom protesta DF-a.

Oni objašnjavaju da su u pojedinim slučajevima, kao što je događaj u ulici Stanka Dragojevića, za novinare su otežani uslovi za rad. "Ministarstvo unutrašnjih poslova to razumije, ali još jednom podsjeća da je zbog napada na policiju, te kasnijih inicidenata na različitim lokacijama u gradu, bilo izuzetno važno, zbog svih građana Podgorice pa i samih novinara, što prije uspostaviti stabilan javni red i mir,"poručili su iz MUP-a.

Oni su reagovali negirajući medijske navode da su "pogrešno izvijestili Savjet Evrope o postupanju policijski službenika prema novinarima tokom i nakon protesta Demokratskog fronta održanih 24. oktobra u Podgorici".

MUP je saopštio da u saradnji sa tužilaštvom i dalje rade  na "identifikovanju izgrednika i njihovo procesuiranje".