Novljani najmanje vjeruju Evropskoj uniji

Građane je interesovalo kako doći do više posla, boljeg standarda i sigurnije starosti, decentralizacije vlasti i drugo.
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.12.2011. 19:52h

U Herceg Novom je povjerenje u Evropsku uniju među najmanjim u crnogorskim opštinama, ustvrdila je na tribini “Evropa u mom gradu” Daliborka Uljarević, izvršna direktorica Centra za građansko obrazovanje (CGO).

Ona je objasnila da je u istraživanju, koje je prošlog ljeta sprovedeno u devet crnogorskih gradova, ustanovljeno da je stepen podrške evropskim integracijama obrnuto srazmjeran stepenu znanja o tome.

„Nepovjerenje proizilazi iz nedovoljne informisanosti i nepoznavanja nekih važnih detalja, poput činjenice da se kroz Evropski fond godišnje 500 miliona eura opredjeljuje za pomoć radnicima koji ostaju bez posla, ili da je cilj EU da svakoj mladoj osobi koja završi fakultet ponudi posao u roku od šest mjeseci i slično“, konstatovala je Uljarević.

“Cilj projekta je da se složena evropska pitanja konkretizuju na svakodnevni život”, rekla je Uljarević, uz ilustraciju da su, kako je kazala „evropska posla domaća posla, da se ništa ne dešava izvan naše kuće ili našeg grada i da svi treba da doprinesemo integracijama“.

Toga su svjesni u hercegnovskoj lokalnoj upravi, kojoj se, u okviru EU, ostavlja da realizuje više od 50 odsto evropskih propisa, kazala je na panelu menadžerka Opštine Danijela Đurović.

Ona je istakla da su i te kako svjesni mogućnosti koje im se otvaraju kroz evropske fondove za koje su već kandidovali desetak projekata.

Građane je interesovalo kako doći do više posla, boljeg standarda i sigurnije starosti, decentralizacije vlasti i drugo.

Bonus video: