Novo kontrolno saslušanje: Odbor za antikorupciju podržao zahtjev MANS-a

Iz MANS-a su tražili saslušanje ministra Žugića i čelnika Agencije za zaštitu ličnih podataka, Poreske i Uprave za nekretnine
3 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2013. 17:36h

Odbori za antikorupciju i politički sistem, pravosuđe i upravu održaće zajedničko kontrolno saslušanje na temu obezbjeđivanja nezavisnosti Vijeća za prekršaje i sudija područnih organa za prekršaje, u dijelu koji se odnosi na imenovanja i razrješenja sudija.

Na sjednici Odbora, kojim predsjedava Predrag Bulatović, raspravljano je i o incijativi Mreže za afirmaciju nevladinog sektora zbog problematične odluke Agencije za zaštitu ličnih podatka da se matični brojevi uklone iz registra Uprave za nekretnine.

Agencija za zaštitu ličnih podataka takođe je zabranila Komisiji za konflikt interesa da objavljuje imena javnih funkcionera protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak zbog toga što nijesu prijavili imovinu ili upisali lažne podatke

O tome da li prihvataju inicijativu MANS-a da se održi konsultativno saslušanje ministra finansija, Radoja Žugića i čelnika Agencije, Poreske i Uprave za nekretnine članovi odbora će se izjašnjavati na sjutrašnjoj sjednici.

Mićo Orlandić iz Socijaldemokratske partije kazao je da nije problem u dostupnosti podataka već o primjeni zakona i predložio je da Odbor zatraži od Agencije koje su to sporne odredbe.

„Problem je u tumačenju zakona koji se odnose na nekretnine i na tajnost podataka, jer očigledno je da su ta dva akta u koliziji. Smatram da će nas saslušanje odvesti do političke priče a ne do rješenja“, kazao je on.

Orlandić je rekao da od kada postoji zakon,koji je lex specialis, o premjeru i katastru ti podaci su javni i ne vidi što bi bili problem.

On je kazao i da su zboj dostupnosti matičnih brojeva na inicijative stranaka ispravljene brojen greške koje su postojale u bazi podataka. Bilo je i predloga da se najprije izjasne odrgani zaduženi za sprovođenje zakona pa da se odluči o eventualnom saslušanju koje predlaže MANS.

Član Odbora, Andrija Mandić, podržava inicijativu MANS-a, ocjenjujući da o toj temi nije dovoljan samo razgovor.

„Na osnovu odluke Agencije sada se ne može sa sigurnošću utvrditi ko je vlasnik neke nekretnine, a narod treba da zna ko su dobitnici tranzicije“, naveo je Mandić.

On je zapitao zašto bi neki kapitalista u Crnoj Gori krio svoje bogatstvo ako ga je pošteno stekao i ustvrdio da se zakonima pokrivaju oni koji bi morali da objasne kako su se obogatili. Smatra da se tako ograničava pravo svih koji se bore protiv korupcije i kriminala.

Član Odbora Milutin Simović kazao je da je ta tema iskorišćena za političku priču. On, kako je rekao, više brine da se odbor ne pretvori u ispunjavcanje domaćih zadataka sa nekih adresa I ne sviđa mu se što je 50 odsto tačaka dnevnog reda posvećeno inicijativama MANS-a.

On smatra da bi trebalo napraviti balans u određivanju dnevnog reda i onoga što je prioritet za rad odbora. Bulatović je rekao da će kao predsjednik odbora svaku inicijativu kandidovati a da je stvar poslanika kako će se prema njoj odrediti.

Agencija za zaštitu ličnih podataka takođe je zabranila Komisiji za konflikt interesa da objavljuje imena javnih funkcionera protiv kojih je pokrenut prekršajni postupak zbog toga što nijesu prijavili imovinu ili upisali lažne podatke.

Odbor je prekinuo rasrpravu o toj temi, zbog nedostatka kvoruma, nakon što su dva člana tog tijela napustili sjednicu zbog zasjedanja Kolegijuma predjsednika parlamenta.

Bez odgovora na pritužbu Udruženja kompozitora

Odbor je odlučio da pošalje urgencije Ministarstvu pravde, ministarstvu ekonomije, finansija i nutrašnjih poslova koja već mjesecima ignorišu njegov zahtjev da dostave informacije a po pritužbi koju je odboru podnijelo 12 članova Udruženja kompozitora Crne Gore.

Bulatović je podsjetio da je Udruženje dostavilo u martu pritužbu a da nadležna ministarstva do danas nijesu odgovorila na zahtjev Odbora. On je rekao da je MUP dostavio izjašnjenje na zahtjev da odgovori na “mogućnost falsifikovanja pečata udruženja kompozitora Crne Gore”, kojim je povučena tužba pred Privrednim sudom.

Bulatović je objasnio da je u dopisu Navedeno da je MUP ograničen za upis i brisanje nevladinih organizacija na osnovu dokumentacije.

“Međutim kako su podnosioci predstavke iznijeli sumnju da je izvršeno falsifikovanje pečata udruženja kompozitora crne gore I tako počinjeno krivično djelo obavještavamo vas da smo zahtjev proslijedili Upravi policije,da u skladu sa zakonskim ovlašćenjima,preduzme adekavtne radnje I mjere.

O ishodu provjera koje izvrši Uprava policije Odbor za antikoruciju će biti blagovremeno obaviješten”, pročitao je Bulatović dopis.

Galerija

Bonus video: