Novosel ne odustaje od usluge HGI-ju

Dom kulture u Donjoj Lastvi Dux Croatorum besplatno koristi već godinama, direktno pri tom kršeći odredbe ugovora sa Opštinom jer djelove te ustupljene zgrade, daje u podzakup trećim licima
2 komentar(a)
SO Tivat, Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
SO Tivat, Ivan Novosel, Foto: Siniša Luković
Ažurirano: 25.04.2017. 19:08h

Uprkos izričitom traženju opozicije da se to uradi najkasnije na današnjoj sjednici lokalnog parlamenta, predsjednik SO Tivat Ivan Novosel nije na dnevni red te sjednice uvrstio stavljanje van snage nelegalno donešene odluke o produžetku višegodišnjeg besplatnog ustupanja opštinske imovine - Doma kulture u Donjoj Lastvi nevladinoj organizaciji „Dux Croatorum“.

Odluka o davanju Doma kulture „Josip Marković“ u besplatni petogodišnji zakup toj NVO, iza koje stoje visoki funkcioneri HGI, donijeta je uz eksplicitno kršenje odredbi Zakona o sprečavanju korupcije, na sjednici SO Tivat 14.marta.

Usvojena je glasovima 17 odbornika vladajuće koalicije DPS-SD-HGI, pri čemu je odlučujući, 17. glas u 33-članom parlamentu, došao od odbornika HGI Adrijana Vuksanovića koji je bio u konfliktu interesa jer je istovremeno predsjednik „Dux Croatoruma“.

Dom kulture u Donjoj Lastvi Dux Croatorum besplatno koristi već godinama, direktno pri tom kršeći odredbe ugovora sa Opštinom jer djelove te ustupljene zgrade, daje u podzakup trećim licima.

Tu je smješten i stranački elektronski medij HGI-ja Dux radio, kao i Hrvatsko nacionalno vijeće koje takođe vodi član Predsjedništva HGI Zvonimir Deković.

Novosel do sada je izbjegavao da odgovori na pitanja novinara kada će postupiti u skladu sa članom 8. Zakona o sprečavanju korupcije koji nalaže stavljanje van snage odluke koja je usvojena uz učešće u raspravi i glasanju javnog funkcionera (odbornika) koji je u konfliktu interesa i koji pritom nije rukovodstvo parlamenta obavijestio da je u kofliktu interesa i sebe izuzeo iz rasprave i glasanja.

Novosel je bio dužan da na prethodnoj sjednici SO 4. aprila formalno predloži parlamentu da stavi van snage spornu odluku, i da o tome obavijesti Agenciju za spriječavanje korupcije, a što on nije uradio ni do danas.

Za prekršaj koji je napravio Vuksanović zakonom je zaprijećena novčana kazna u iznosu od 500 do 2.000 eura, a parlamentu prijeti novčana kazna u iznosu od 1.000 do 20.000 eura.

Glavna administratorka Marija Sijerković (DPS) juče je, duže od dvije sedmice odgovorila “Vijestima” da smatra da “u konkretnom slučaju nije prekršen” Zakon jer se obaveza iz tog ćlana “ ne odnosi na poslanike i odbornike.”

“Pri tom, ukazujem na činjenicu da glas odbornika Vuksanovića nije bio odlučujući za usvajanje predmetne odluke, već je skupštinska većina za njeno usvajanje postojala i bez tog glasa, što se može utvrditi uvidom u zapisnik sa sjednice SO Tivat”, poručila je Sijerković.

Bonus video: