Nrekić: Još vraćamo zatečene dugove i plaćamo penale, uzdam se u "Karizmu"

“Dug Opštine iznosi oko 1,5 miliona eura, ne računajući kreditne obaveze u iznosu od 2,2 miliona eura. Takođe, zbog neefikasnosti rada opštinskih struktura, svakog mjeseca po 10 do 15 hiljada eura plaćamo penale Vodacomu, odnosno KHW banci, jer nijesmo na vrijeme regulisali obaveze za kredit od 20 miliona eura za koji garantuje Vlada”, kazao je Nrekić
559 pregleda 2 komentar(a)
Ljoro Nrekić, Foto: Samir Adrović
Ljoro Nrekić, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 03.09.2018. 18:49h

Još vraća zatečene dugove i plaća penale, ne osjeća odgovornost za loše privatizacije, od Vlade neće tražiti pomoć za plate, ali hoće za projekte, sa Ljuiđom Škreljom je prijatelj, nema ništa protiv da Štajnaker postane počasna građanka Ulcinja, uzda se u “Karizmu” i najavljuje novu eru u razvoju grada, siže je razgovora predsjednika Opštine Ulcinj Ljora Nrekića za “Vijesti”, nakon sto dana rada nove gradske uprave.

Nrekić je podsjetio da je u protekla tri mjeseca nova vlast sa njim na čelu pokušala da poboljša tok sezone rješavajući u hodu probleme koji godinama i decenijama opterećuju grad.

"Imali smo dosta sastanaka koordinacionog tijela za praćenje sezone. Evidentirali smo probleme i riješili one koje smo mogli. Ostali će biti u fokusu vlasti kako bismo u narednu sezonu ušli potpuno spremni”, kazao je Nrekić.

Podsjetio je da je CEDIS izazvao dosta problema u predsezoni raskopavajući glavne gradske ulice zbog postavljanja kablova.

“Izrazio sam otvoreno neslaganje sa takvim načinom rada i gotovo svakodnevno bio u komunikaciji sa čelnicima CEDIS-a. Ostalo je još posla i nadam se da će biti završeno do novembra”, kazao je Nrekić.

Revolt je iskazao i kada je u pitanju izvođač radova na rekonstrukciji puta Ulcinj—Vladimirske Krute, koja je kasnila više od mjesec, zbog čega su gosti sa Kosova i iz Albanije često završavali na drugim destinacijama.

“Kada sam bio u obilasku, na gradilištu sam zatekao samo jednog radnika. To je bilo neprihvatljivo jer je sezona bila u zamahu. Odmah sam zvao premijera i direktora Direkcije za puteve koji su intervenisali”, rekao je Nrekić.

Istakao je da je sezona, uprkos tome, po nekim parametrima bila bolja nego lani.

Upitan da prokomentariše tvrdnje pojedinih turističkih poslenika da je sezona u julu bila slabija i do 40 odsto te da je takav gubitak nemoguće nadomjestiti u avgustu, Nrekić je konstatovao da u Ulcinju i dalje ima dosta turista.

“Danas je 1. septembar, a sinoć smo imali kolonu od centra Štoja do bulevara. Moramo svi zajedno da radimo da nam sezone budu duže jer od njih i živimo. Zato ćemo i u septembru imati bogat kulturno-zabavni program, a i vrijeme nam ide na ruku”, istakao je.

Kada je došao na čelo opštine, radnicima su bili u minusu pet zarada. U proteklih sto dana, radnici su primili dvije redovne i svih pet zaostalih a u utorak će i avgustovsku platu.

“Sve plate isplaćene su sa doprinosima koji na mjesečnom nivou iznose oko 75.000 eura. To namjerno naglašavam, jer dug za doprinose koji se godinama gomilao sada iznosi oko 5,7 miliona eura a za JP, čiji je osnivač Opština, preko 11 miliona eura”, podsjetio je.

I radnicima koji su stekli pravo da idu u penziju, a nijesu mogli zbog neuplaćenih doprinosa, nova vlast je uplatila 180.000 eura.

Takođe, naveo je Nrekić, i dobavljačima je na ime dugovanja do sada isplaćeno pola miliona eura.

“Dug Opštine iznosi oko 1,5 miliona eura, ne računajući kreditne obaveze u iznosu od 2,2 miliona eura. Takođe, zbog neefikasnosti rada opštinskih struktura, svakog mjeseca po 10 do 15 hiljada eura plaćamo penale Vodacomu, odnosno KHW banci, jer nijesmo na vrijeme regulisali obaveze za kredit od 20 miliona eura za koji garantuje Vlada”, kazao je Nrekić.

Podsjećajući da će uzimanjem tog kredita biti riješeno pitanje vodosnbdijevanja grada, naveo je da će uskoro biti raspisan tender vrijedan pet miliona eura za regulisanje kanalizacije za četiri naselja, što će, kako tvrdi, i do 70 odsto poboljšati stanje u kanalu Port Milena.

“Skoro sam saznao da niko nije plaćao bilborde niti terase postavljene na opštinskom zemljištu. Tako od sada neće moći. Razumijem da svi hoće da zarade ali i Opština mora da funkcioniše”.

Najavio je da će uskoro biti formiran D.O.O Parking servis pri Opštini.

“Niko više neće moći da izdaje parking prostore. Svaka javna površina biće pod ingerencijom Opštine, odnosno Parking servisa”, kazao je Nrekić.

Najavio je da će za potrebe Parking servisa, u funkciji morati da bude i “pauk” vozilo.

Upitan da prokomentariše loše privatizacije kojima je kumovala njegova partija, prvi čovjek ulcinjskog DPS-a priznao je da nije sve bilo kao treba.

“Ali niko ne pita kako je prošla vaučerska privatizacija, već svi upiru prstom u Vladu kako je ona kriva što nema hotela. Ali da bi neko srušio hotel, morao je da dobije saglasnost odavde. Kriva je dakle i lokalna vlast i ljudi koji su predstavljali Vladu”, ocijenio je Nrekić.

Na pitanje da li lično osječa odgovornost, odgovorio je odrečno.

“Nikakvu odgovornost ne osjećam zbog toga. To nije bilo ni juče ni danas, već prije petnaest godina. Ja sam čovjek koji voli da gleda ispred a ne iza sebe”, odgovorio je Nrekić.

Upitan da prokomentariše špekulacije da je u lošim odnosima sa poslanikom Ljuiđom Škreljom, Nrekić je kazao da to nije istina.

“Mi smo prijatelji i znamo se odmalena”, istakao je Nrekić.

Na pitanje zašto bivša njemačka ambasadorka Gudrun Štajnaker nije izabrana za počasnu građanku Ulcinja dok je on bio predsjednik Skupštine, kazao je da nije poštovana procedura.

“Nećemo ofrlje da biramo počasne građane, već po zakonu i trajno”.

Dodao je da je predlog sada u rukama novog predsjednika Skupštine Ilira Čapunija.

“Ako dođe na dnevni red, DPS će glasati za”, tvrdi Nrekić.

Zajedno sa Štajnakerovom, čijom zaslugom je sačuvana solana od gradnje, počasni građanin Ulcinja trebalo je da postane i bivši predsjednik Albanije Bujar Nišani.

Ranije, parlament je jednoglasno za počasne građane Ulcinja proglasio Edi Ramu i Hašima Tačija.

Na pitanje “Vijesti” do kada će se o Ulcinju odlučivati u Podgorici i Budvi, Nrekić je kazao da Ulcinjani sami biraju svoj put i razvoj.

“Za taj razvoj treba nam pomoć i Vlade i Morskog dobra. Zato svima poručujem da se okrenu Ulcinju, jer počinje nova era u razvoju grada”, kazao je on.

Dodao je da od Vlade neće tražiti pare za plate već samo za projekte.

“Već tokom ovog mjeseca uputiću zahtjev Vladi za pomoć u realizaciji projekta spajanja bulevara Teuta i Skenderbeg. To je projekat vrijedan pet miliona eura i vjerujem da ćemo brzo stvoriti uslove za njegovu realizaciju”.

Morsko dobro, naveo je, mora pomoći u asfaltiranju puta u zaleđu Velike plaže.

“Tako bismo rasteretili magistralu, naročito u popodnevnim satima kada se turisti vračaju sa plaža i kada se stvaraju kolone. Tim putem, moglo bi da se ide jednosmjerno do Štoja a magistalom u dvije trake do bulevara”, kazao je Nrekić.

"Karizma" će na mjestu "Lida" graditi hotel sa pet zvjezdica

Nrekić je potvrdio da je kompanija “Karizma” preuzela zemljište na kojem je bio hotel “Lido”, od ruske firme “Capital estate”.

“Oni će tu graditi hotel sa pet zvjezdica i kamen temeljac mogao bi biti postavljen do kraja godine. Takođe, “Karizma” planira gradnju hale sa 1.200 mjesta i još jedan kompleks kod hotela Belvi”, kazao je Nrekić.

Bonus video: