NSD: Dan primirja će biti neradni dan u Crnoj Gori

"Današnja Crna Gora se ponaša prema ovim besmrtnim podvizima našeg naroda kao da je naslednica Austrougarske monarhije i ne cijeni dijela naših predaka koje danas slavi čitava Evropa", ocjenjuju u Novoj srpskoj demokratiji
1229 pregleda 1 komentar(a)
Nova srpska demokratija (arhiva), Foto: Filip Roganović
Nova srpska demokratija (arhiva), Foto: Filip Roganović

Nova srpska demokratija (NSD) uputila je čestitku povodom Dana primirja i pobjede u Prvom svjetskom ratu koji će, kako su kazali, u budućnosti u Crnoj Gori biti praznik i neradni dan

"Nova srpska demokratija čestita Dan primirja i pobjede u Prvom svjetskom ratu čitavoj Evropi i našem srpskom narodu u Srbiji i Crnoj Gori, Republici Srpskoj, regionu i u dijaspori, koji je iznio najveći teret pobjede Saveznika u tom, do tada, najvećem ratnom sukobu u istoriji. Ponosni smo na naše pretke koji su pobjedama na Ceru, Kolubari, Mojkovcu, Kajmakčalanu i u drugim viteškim borbama, ovjenčali slavom srpsko oružje, odbranili, oslobodili i ujedinili Srpstvo i dali ključni doprinos pobjedi Sila Antante i uspostavljanju mira u Evropi i svijetu. Srpski narod iz kraljevine Crne Gore, iako malobrojan u odnosu na ostali dio našeg naroda, borio se hrabro i odlučno u tom ratu, obezbjeđujući Mojkovačkom bitkom i odbranom granice prema Hercegovini, da vojska kraljevine Srbije odstupi preko Albanije, što je bio ključni preduslov da se pobjednim hodom vrati i probije neprijateljske linije na Solunskom frontu. Podvig koji je naš narod tada izveo dao je kao rezultat mir u Evropi, naše oslobođenje i ujedinjenje i služi nam svima na ponos", navode iz NSD.

Današnja Crna Gora se, ocjenjuju, ponaša prema "ovim besmrtnim podvizima našeg naroda kao da je naslednica Austrougarske monarhije i ne cijeni dijela naših predaka koje danas slavi čitava Evropa".

"Nije evropski da se u 21. vijeku u Crnoj Gori brane tekovine austrougarskog okupatora. Sa ovakvim ponašanjem i odnosom prema velikim praznicima poput današnjeg, Crna Gora ne može biti dio Evrope. Pogotovo sada, kada predsjednik Francuske, jedne od najznačajnijih srpskih saveznica u Prvom svjetskom ratu, najavljuje radikalne promjene u Evropi koja je, po njegovim riječima, na ivici ponora, i oglašava NATO pakt, kojim se režim u Crnoj Gori toliko ponosi, moždano mrtvim. Još jednom čestitamo svima Dan primirja i pobjede u Prvom svjetskom ratu koji će u budućnosti u Crnoj Gori biti praznik i neradni dan", zaključuje se u saopštenju NSD.

Bonus video: