Nuhodžić i Purišić sa Rajzing Rajnke u posjeti Skloništu za žrtve trgovine ljudima

„U jednom trenutku smo se našli pred nemalim brojem žrtava trgovine ljudima, ali su državne institucije i civilni sektor sinergijom uspjeli da adekvatno odgovore na ovaj izazov“, dodao je Nuhodžić
841 pregleda 3 komentar(a)
Posjeta, Foto: Gov.me
Posjeta, Foto: Gov.me
Ažurirano: 19.02.2020. 17:12h

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke posjetili su danas Sklonište za žrtve trgovine ljudima, kojim rukovodi NVO „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku, saopšteno je iz Ministarstva uniutrašnjih poslova.,

Kako saopštavaju, "Nuhodžić je, ovom prilikom, istakao da, kao odgovorno društvo moramo pružiti adekvatnu zaštitu i pomoć žrtavama trgovine ljudima. U tom smislu, funkcionisanje ovog Skloništa predstavlja dobar primjer saradnje državnih institucija i civilnog sektora i i rеzultat je odgovornе politikе koju sprovodi Vlada Crne Gore. Podsjetio je na nedavnu akciju Uprave policije i Specijalnog državnog tužilaštva, kada je u Crnoj Gori presječen najveći lanac trgovine ljudima na Balkanu".

„U jednom trenutku smo se našli pred nemalim brojem žrtava trgovine ljudima, ali su državne institucije i civilni sektor sinergijom uspjeli da adekvatno odgovore na ovaj izazov“, dodao je Nuhodžić. Ukazao je na značaj Tima za formalnu identifikaciju žrtava trgovine ljudima u okviru Ministarstva unutrašnjih poslova, koji je za veoma kratko vrijeme ostvario značajne rezultate, navodi se u saopštenju.

„MUP će, kao i do sada, posvećeno i odgovorno nastaviti da pruža podršku sistemu zaštite žrtava. To je obaveza svih nas, nadležnih organa, civilnog sektora, medija i građana. Država i institucije sistema će još snažnije progoniti sve one koji se bave trgovinom ljudima“, kazao je ministar unutrašnjih poslova, saopšteno je iz MUP-a.

Takođe, Nuhodžić je izrazio zahvalnost ambasadorki SAD-a na kontinuiranoj podršci koju pruža državnim institucijama i civilnom sektoru, kada je u pitanju trgovina ljudima, navodi se u saopštenju.

Kemal Purišić kazao je "da su kroz Javni poziv odabrali „Institut za socijalnu i obrazovnu politiku“ da razvije socijalnu uslugu pružanje smještaja žrtvama trgovine ljudima za 2020. godinu i da će Ministarstvo rada i socijalnog staranja ovu uslugu finansirati u iznosu od 40.000 eura", navodi se u saopštenju.

Kako saopštavaju, nakon obilaska skloništa izrazio je zadovoljstvo razvojem ove socijalne usluge, uslovima koje sklonište pruža, kao i posvećenošću osoblja koje žrtvama trgovine ljudima pomaže pri lakšem oporavku od trauma i lakšem integrisanju u zajednicu.

„Želim da kažem da Centar za socijalni rad pruža ovom skloništu sve potrebne usluge i podršku kako bi se lakše izborili sa onim što je očekivano i što je politika Vlade u ovoj oblasti. Zahvaljujem se kolegama iz Vlade, posebno iz Ministarstva unutrašnjih poslova na posvećenom otkrivanju potencijalnih žrtava trgovine ljudima i svakako Ambasadi SAD i ambasadorki lično, koji su uvijek tu da nam pomognu da pronađemo najbolja rješenja i odgovore , da se izborimo sa ovim izazovima, i da nam pruže svu drugu logistiku“, navodi se u saopštenju.

U saopštenju dodaju da je Purišić rekao da je Vlada Crne Gore obezbijedila potrebna sredstva da se ovaj servis kontinuirano finansira i dodatna sredstva u iznosu od 250 eura da se po korisniku participira u troškovima održavanja ovog skloništa i da postoji spremnost za širenje kapaciteta ove vrste podrške i u drugim gradovima i specijalizovano za druge vidove podrške.

"Ambasadorka Rajnke je iskazala zadovoljstvo što je danas pozvana da posjeti Sklonište i upozna se sa radom i naporom koji ulažu pojedinci u pružanje neophodne njege žrtavama trgovine ljudima. Ambasadorka SAD-a je izjavila da je Vlada SAD-a pomogla napore u borbi protiv trgovine ljudima, stvaranju međuresorne radne grupe koja se bori protiv trgovine ljudima, jačanju kapaciteta organa za sprovođenje zakona i da se Vlada SAD-a obavezala da će nastaviti podršku u ovom smjeru u budućnosti", zaključuje se u saopštenju MUP-a.

Bonus video: