Numanović: Zaštititi žene u smislu ekonomskog snaženja

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević ističe da u lokalnoj samoupravi dobro razumiju šta su evropski standardi u oblasti ljudskih prava i šta su njihove obaveze
0 komentar(a)
Numanović Vukićević, Foto: Obrad Pješivac
Numanović Vukićević, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 04.10.2016. 12:58h

Ministar za ljudska i manjinska prava dr Suad Numanović, sa saradnicima, boravio je danas u radnoj posjeti Opštini Žabljak i sa predsjednikom Veselinom Vukićevićem i njegovim saradnicima, razgovarao o unapređenju i zaštiti ljudskih i manjinskih prava i rodnoj ravnopravnost, sa akcentom na jačanje ženskog preduzetništva, te unapređenje kvaliteta života ranjivih društvenih grupa i lica sa invaliditetom. Sve to u skladu sa cijelim setom zakona koju su na nivou države donijeti u prethodnom periodu.

"Razgovarali smo o tome kako da žene budu zaštićene u smislu njihovog ekonomskog snaženja, i dogovorili da kroz žensko preduzetništvo i kreditna sredstva sa kojim raspolaže država i sredstva iz predpristupnih fondova, damo šansu ženama da kroz projekte i ideje pronađu šansu za zapošljavanje. To će se konkretizovati tokom narednih nekoliko godina. Prilika je to, prije svega, za visokoobrazovane žene, kojih je preko 60 posto ali i za druge. Pored toga razgovarano je i o osobama sa invaliditetom kojih je u Crnoj Gori preko deset posto, i pokušati kroz zajednička ulaganja države i Opština da te osobe integrišemo. Otklanjanje fizičkih i drugih barijera biće prevashodni zadatak i, siguran sam da će ta populacija, kao i drugi građani, dobiti svoju šansu. Pričali smo i o zaštiti ljudskih prava svih građana jer se ona krše pa ćemo se fokusirati na omogućavanje dostojanstvenog života i poštovanja njihovog osnovnog ljudsklog prava", kazao je Numanović.

Predsjednik Opštine Veselin Vukićević ističe da u lokalnoj samoupravi dobro razumiju šta su evropski standardi u oblasti ljudskih prava i šta su njihove obaveze.

"Ovogodišnjim budžetom Opštine predviđena su sredstva projektne dokumentacije kako bi se gradile pristupne rampe i liftovi kao i stvaranje svih pretpostvki za lica sa invaliditetom. Promovisaćemo rodnu ravnopravnosti žensko preduzetništvo, a već narednih dana , na sastanku sa predstavnicima Investiciono razvojnog fonda, kroz njihovu politiku kreditiranja u preduzetništvu animiraćemo i afirmisati ove vrijednosti", kaže Vukićević.

Bonus video: