"O, đe si Janko, kako si se doćera'. Nijesi više sindikalni tribunal”

Muzički kvartet nije bio jedini pokazatelj svečanosti sjednice. Osim dekorativnog cvijeća, mogli primijetiti svježe oribani tepisi i podovi
52 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2012. 09:16h

"Ima li danas gusala? Režim nas neće razumjeti ako ne bude gusala”, bio je komentar poslanika Demokratskog fronta (DF) i novoizabranog potpredsjednika Skupštine Branka Radulovića kada je, uoči konstitutivne sjednice parlamenta, ugledao muzički kvartet koji je oko dva sata neumorno svirao ozbiljnu muziku.

Muzički kvartet, međutim, nije bio jedini pokazatelj svečanosti sjednice, jer su se, osim dekorativnog cvijeća, mogli primijetiti svježe oribani tepisi i podovi.

Radulović, Mustafić i Šturanović potpredsjednici Skupštine >>>

U želji da razbije tremu bivšem sindikalcu i kolegi iz poslaničkog kluba, Radulović se u svom maniru obratio i Janku Vučiniću, koji je, kao i ostali poslanici, obukao odijelo:

"O, đe si Janko, kako si se doćera'. Nijesi više sindikalni tribunal”.

I dok većina poslanika možda nije primjećivala dekoraciju, pažnju je privlačila improvizovana prostorija pregrađena između sale za novinare i hodnika koji vodi prema poslaničkim klubovima. Iako su poslanici znatiželjno zavirivali u praznu prostoriju bez vrata, koja je u šali već dobila nadimak “gluva soba”, ostala je dilema koji će klub poslanika koristiti pregrađeni prostor.

"O, đe si Janko, kako si se doćera'. Nijesi više sindikalni tribunal”

Pravilo “Ko pjeva zlo ne misli” za njih nije važilo pa su, kako to nalažu skupštinska pravila, morali proći redovnu kontrolu na ulazu u parlament.

Nakon što su se raspremili, počeli su sa uvježbavanjem himne, što se moglo čuti u skupštinskom holu. To je bio povod za međusobne pošalice poslanika, pa Raško Konjević (SDP) nije odolio a da ne pita Gorana Danilovića iz DF hoće li opozicija ustajati za vrijeme intoniranja himne.

Iako je konstitutivna sjednica bila zakazana za 12 sati, zbog konsultacija je počela sa više od sat zakašnjenja. Gotovo na vrijeme u plenarnu salu su ušli poslanici Pozitivne, koji su, bez narandžastih detalja, vrijeme u pauzama provodili zajedno u holu, dok je par minuta nakon njih, bez prevelike pompe došao i lider DPS-a Milo Đukanović.

Đukanović i ministar pravde Duško Marković bili su izvjesno vrijeme jedini predstavnici DPS-a u plenarnoj sali u koju su nagrnuli poslanici koalicije Evropska Crna Gora, nakon što ih je skupštinsko osoblje obavijestilo da ih “šef čeka”. S obzirom na to da je početak sjednice naknadno pomjeren za 13 sati, prema kabinetu domaćina Ranka Krivokapića uputili su se Đukanović i premijer Igor Lukšić, da bi, kako je to kasnije pojasnio Đukanović, prekratili vrijeme. Brojne pauze poslanici su juče koristili za ćaskanje u holu, pa je od njih podgorički gradonačelnik Miomir Mugoša uz piće i pošalice društvo pravio državnoj tužiteljki Ranki Čarapić i predsjedniku Filipu Vujanoviću.

Poslanici Pozitivne kroz skupštinsku zgradu kretali su se u grupi, a kako je pojasnila poslanica Ana Ponoš, najmlađoj partiji u parlamentu slijedi “marljiv rad i čvrsta volja za promjenama”.

Pozitivnoj slijedi "marljiv rad i čvrsta volja za promjenama": Ponoš

Vlahovićka i Kavarić pjevali

Od prve do posljednje strofe himnu su juče pjevali Vladimir Kavarić, Sanja Vlahović, Andrija Popović, Daliborka Pejović i Ivan Brajović, dok je Pozitivna Crna Gora bila svojevrsna tampon zona između SNP-a i DF-a.

U jednom trenutku poslanik SNP-a Obrad Gojković pitao se sa bivšim partijskim kolegom Milanom Kneževićem.

A kada je počelo glasanje za predsjednika parlamenta, Vujica Lazović (SDP) je svoje galasačko pravo iskoristio na govornici, nakon čega su mu kolege dobacile glasa li tako “da ga Ranko ne bi vidio”. Nakon toga Slavoljub Stijepović (DPS) glasao je pred Đukanovićem, da bi se, kako je rekao, znalo za koga je glasao.

Galerija

Bonus video: