O kaznama za ambasadore odlučuje vladina komisija

Darmanović na kontrolnom saslušanju skupštinskog Odbora za međunarodne odnose 23. decembra
2420 pregleda 5 komentar(a)
Vlahović, Kaluđerović i Perović
Vlahović, Kaluđerović i Perović

Ministar Srđan Darmanović pokrenuo je postupak protiv trojice ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića zbog zloupotrebe dužnosti u slučaju službenice Mirne Nikčević, ali će konačnu riječ dati Disciplinska komisija Vlade Crne Gore.

“Informišemo Vas da je Ministarstvo vanjskih poslova pokrenulo disciplinski postupak protiv ambasadora Miodraga Vlahovića, Nebojše Kaluđerovića i Željka Perovića. Odluka je dostavljena Disciplinskoj komisiji Vlade Crne Gore, koja će voditi postupak u skladu sa Zakonom o vanjskim poslovima”, piše u odgovoru MVP-a.

Zbog ovog slučaja ministar će se 23. decembra naći pred skupštinskim Odborom za međunarodne odnose, jer je zakazano njegovo saslušanje na predlog poslanika Demokratskog fronta, saznaju “Vijesti”.

Članom 113 Zakona o vanjskim poslovima predviđeno je da ministar može kazniti članove diplomatskog osoblja sa 20 do 30 odsto plate u slučaju težih disciplinskih prekršaja.

“Teža povreda službene dužnosti je davanje izjava i saopštenja bez odobrenja ministra vanjskih poslova ili lica koje on ovlasti”, navodi se u stavu 5 člana 112 Zakona o vanjskim poslovima. Odluku međutim donosi vladina komisija.

Trojica ambasadora platili su kaznu od 600 eura, izrečenu suspendovanoj službenici MVP Mirni Nikčević i saopštili su da je nju lako kazniti, ali da je, kako dodaju, teško trpjeti i ćutati na nepoštovanje i ugrožavanje Crne Gore i zatiranje svega crnogorskog. Oni su u zajedničkom saopštenju kazali da neki od razloga zbog kojih su odlučili da pomognu Nikčević ne iziskuju, u normalnom svijetu, potrebu za posebnim objašnjenjem.

Nikčević je prethodno na društevnim mrežama neprimjereno komentarisala vjernike SPC. Nakon oštrih reakcija i zbog kršenja zakona, Darmanović je ministre pozvao na razgovor, kome je prisustovao i premijer Duško Marković. Oni su nakon toga, krajem prethodnog mjeseca, izrazli žaljenje zbog događaja.

Bonus video: