O Kotoru i na sastanku lidera opozicije sa pokretom "Odupri se"

“Ponudili smo model za riješenje političke krize i smatramo da o tome treba da se izjasne i ostali opozicioni lideri”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a
2319 pregleda 7 komentar(a)
Traže rješenje za Kotor: Sa sastanka lidera opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Boris Pejović
Traže rješenje za Kotor: Sa sastanka lidera opozicije i pokreta “Odupri se”, Foto: Boris Pejović

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić predočiće riješenje za političku krizu u Kotoru na današnjem sastanku lidera opozicije i predstavnika građanskog pokreta “Odupri se”, saznaju “Vijesti”. Predsjedništvo SDP-a najavilo je da će odustati od razrješenja predsjednika Opštine Kotor Vladimira Jokića ukoliko on podrži raspisivanje opštinskog referenduma o dogradnji operativne obale Luke Kotor za megakruzere. Prema tvrdnjama sagovornika “Vijesti”, sa tim predlogom biće upoznati i ostali predstavnici opozicije.

“Ponudili smo model za riješenje političke krize i smatramo da o tome treba da se izjasne i ostali opozicioni lideri”, kazao je sagovornik “Vijesti” iz SDP-a.

Predstavnici opozicionih partija su na prošlonedjeljenom sastanku tražili da SD i Demokrate same riješe probleme u Kotoru, a prema tvrdnjama više sagovornika “Vijesti” iz opozicije na tome će insistirati i dalje. Stranački organi Demokratske Crne Gore sinoć su razmatrali predlog Krivokapićeve stranke, navodeći da će javnost obavijestiti o odluci danas. Jokić je kazao da će sagledati predlog iz svih uglova, ističući da će odluku donijeti na organima partije.

“Pozitivno u svemu je da postoji ta vrsta predloga SDP-a i da su u sedmici kada je zakazana sjednica SO koja je bila predmet kontroverze cijele Crne Gore kolege izašle sa predlogom. Već sjutra ćemo javnost obavijestiti o definitivnom stavu. I u ranijem periodu smo izražavali stav da mislimo da treba prevazići krizu i očuvati opozicionu upravu u trenutku kada postoji jedinstvo opozicije na državnom nivou i kada imamo masovne građanske proteste. U tom pravcu ćemo gledati na ovaj predlog”, kazao je on juče za televiziju “Vijesti”.

Predsjedništvo SDP-a pozvalo je Jokića i da dostavi Skupštini opštine (SO) Kotor na odlučivanje odluke iz njene nadležnosti koje je, kako su naveli, sam donio u njeno ime na Skupštini akcionara Luke Kotor, kako bi se o njima lokalni parlament mogao izjasniti. Jokića su pozvali da se javno obaveže da će u slučaju odgovora “ne” građana na referendumu ili bilo kojeg zahvata u akvatorijumu bez zakonskih preduslova i saglasnosti UNESCO-a podnijeti ostavku odmah.

Lokalni parlament u Kotoru trebalo bi u srijedu da raspravlja o inicijativi za razrješenje Jokića, koju su podnijeli odbornici SDP-a, Demokratske partije socijalista (DPS), Socijaldemokrata (SD) i Hrvatske građanske inicijative (HGI). Oni su naveli da Jokić treba da bude smijenjen zbog “nesprovođenja strateškog plana razvoja grada, uzurpiranja ovlašćenja Skupštine i samovlasnog donošenja štetnih odluka”. Jokiću su zamjerili što je, bez saglasnosti lokalnog parlamenta, u ime Opštine glasao za ugovor o dodjeli prvenstvene koncesije za upravljanje kotorskom lukom u narednih 12 godina. Jokić je optužio SDP da tom inicijativom ruši opoziciono jedinstvo i pokušava da preda grad DPS-u, navodeći da je sve odluke donosio u skladu sa zakonom.

Bonus video: