O zahtjevima u okviru redovnog rada Vlade

Organizatori građanskog protesta su očekivali da se o zahtjevima koje su obznanili u subotu pokrene politički dijalog radi izlaska iz političke krize
2 komentar(a)
Ažurirano: 23.04.2013. 07:26h

Iako su organizatori građanskog protesta očekivali da se o zahtjevima koje su obznanili u subotu pokrene politički dijalog radi izlaska iz političke krize, do toga izgleda neće doći jer premijer Milo Đukanović planira da ih tretira u okviru redovnog rada Vlade, dok je šef parlameta Ranko Krivokapić ranije najavio da će o njima raspravljati Kolegijum predsjednika Skupštine, vjerovatno sjutra.

Organizatori građanskog protesta su svoje zahtjeve juče kasno popodne predsjednicima Skupštine i Vlade i predsjednicima parlamentarne većine.

“Dobili smo zahtjeve i biće tretirani u okviru redovnog rada Vlade”, saopšteno iz “Vijestima” iz Đukanovićevog kabineta.

Opozicija je na subotnjem protestu saopštila da traži usvajanje specijalnog zakona, kojim će biti poništeni rezultati predsjedničkih izbora održanih 7. aprila, nakon čega bi, prema zahtjevima, predsjednik parlamenta trebalo da raspiše nove izbore.

Izvršni odbor građanskog protesta zahtjeva da se na ponovljenim izborima omogući glasanje svim građanima Crne Gore koji za to imaju Ustavom zagarantovana prava, a to su i građani sa starim ličnim kartama.

“Učesnici protesta daju rok od 10 dana, u kome će se svi pozvani javno, jasno i nedvosmisleno politički odrediti prema ovim zahtjevima, a parlamentarna opozicija iskazuje spremnost da učestvuje u svim daljim oblicima demokratskog građanskog otpora”

“Učesnici protesta daju rok od 10 dana, u kome će se svi pozvani javno, jasno i nedvosmisleno politički odrediti prema ovim zahtjevima, a parlamentarna opozicija iskazuje spremnost da učestvuje u svim daljim oblicima demokratskog građanskog otpora”, navode se u zahtjevima koje su potpisali su lideri DF, SNP i Pozitivne Miodrag Lekić, Srđan Milić i Darko Pajović, kao i Milan Popović u ime Građanskog kluba.

Predstavnici vlasti i opozicije na jučerašnjem kolegijumu, kojim je predsjedavao potpredsjednik Suljo Mustafić zbog Krivokapićevog boravka na Kipru, nijesu uspjeli da se dogovoru kada i na koji način treba nastaviti sjednice parlamenta. Kolegijumu nije prisustvovao predstavnik DF.

Predlog SNP-a i Pozitivne Crne Gore je, prema riječima šefa poslaničkog kluba Socijalističke narodne partije (SNP) Aleksandra Damjanovića, bio je da Skupština nastavi sa radom u ponedeljak premijerskim satom. S druge strane, DPS je predložio da sjednica treba nastaviti u srijedu.

“Tada bi imali priliku da sa premijerom Đukanovićem razgovaramo o nekim važnim pitanjima. Tu se radi o par dana ali stvarno bitnih i trebalo bi da održimo premijerski sat da bi se otvorile veoma bitne teme”, rekao je Damjanović i dodao da očekuje da će u nastavku sjednice kolegijuma precizirati početak rada sjednica Skupštine.

Šef poslaničkog kluba DPS-a Milutin Simović smatra da je potrebno što prije zakazati plenarno zasjedanje da bi se riješila pitanja koja su na čekanju posljednjih 15 dana.

“Ideje opozicionih partija SNP-a i Pozitivne sam shvatio kao svojevrsnu solidarnost sa kolegama iz DF-a koji su najvaili bojkot parlamenta. Vrijeme će pokazati svoje i mislim da će kolega iz Pozitivne i SNP-a ozbiljnost tema koje su na čekanju vratiti u plenarno zasjedanje “, poručio je Simović.

Galerija

Bonus video: