Obezbijediti demokratski ambijent za slobodno izjašnjavanje - Vijesti.me
SNP I ODIHR

Obezbijediti demokratski ambijent za slobodno izjašnjavanje

Predstavnici SNP-a naglasili su da je potrebno obezbijediti kontrolu tačnosti i ažurnosti Biračkog spiska

gošović, damjanović
gošović, damjanović (Foto: Luka Zeković)

Crna Gora mora da obezbijedi demokratski ambijent kako bi se građani slobodno izjašnjavali na izborima, ocijenili su poslanici Socijalističke narodne partije (SNP) na sastanku sa predstavnicima OEBS-ove Kancelarije za demokratiju i ljudska prava (ODIHR).

Kako je saopšteno iz SNP-a sa predstavnicima Kancelarije razgovarali su potpredsjednik i šef poslaničkog kluba partije, Neven Gošović i Aleksandar Damjanović.

Gošović i Damjanović su naveli da je neophodno obezbijediti demokratski ambijent kako bi se građani slobodno izjašnjavali na izborima.„I spriječiti zloupotrebu državnih resursa u funkciji izbornih interesa partija na vlasti“.

Oni smatraju da zakonska rješenja sama po sebi neće obezbijediti demokratski ambijent ukoliko institucije sistema ne obezbijede poštovanje Izbornog zakona.

„Što u mnogo čemu nije bio slučaj kada je u pitanju primjena odredbi tog Zakona tokom lokalnih izbora u Herceg Novom i Tivtu“, kaže se u saopštenju SNP-a.

Poslanici te partije navode da zabrinjava i činjenica da i nakon godine nije obezbijeđen profesionalizam u radu Državne izborne komisije, jer, kako se kazali, nije formirana služba za stručne i administrativnih poslove tog tijela, što je bila zakonska obaveza.

Predstavnici SNP-a naglasili su da je potrebno obezbijediti kontrolu tačnosti i ažurnosti Biračkog spiska, „kao prvog uslova za sprovođenje zakonitih izbora“.

Gošović je stavove stranke u pisanom obliku dostavio ekspertima ODIHR, „uz ocjenu da Posmatračka misija ove Kancelarije treba da prati predstojeće izbore u Crnoj Gori, kako u toku izborne kampanje, tako i na sam dan održavanja izbora“.