Obilježena godišnjica savezničkog bombardovanja Podgorice

U delegaciji su bili potpredsjednica SNP CG Danijela Pavićević, potpredsjednik podgoričkog Odbora Spasoje Papić, sekretar Odbora SNP Podgorica Milica Radenović i članovi Izvršnog odbora SNP Podgorica.
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.05.2016. 14:11h

Delegacija Glavnog grada koju su činili zamjenik gradonačelnika Boris Mugoša, sekretar Skupštine Veselin Vukčević i menadžer Dragutin Đeković položila je vijenac na spomenik u centru grada u sklopu kompleksa zgrade SDK, koji je posvećen žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

"Na taj način gradska uprava je obilježila 72. godišnjicu i odala pošast svim zrtvama savezničkog bombardovanja", navodi se u saopštenju Glavnog grada.

Demokrate položile cvijeće

Delegacija Demokratske Crne Gore položila je danas vijenac na spomenik u sklopu kompleksa zgrade SDK, koji je podignut u spomen žrtvama bombardovanja Podgorice u Drugom svjetskom ratu.

"Visoka delegacija Demokrata, koju je predvodila potpredsjednica Zdenka Popović, poklonila se žrtvama savezničkog bombardovanja Podgorice, koje se neočekivano desilo na današnji dan prije 72 godine i, na taj način, potvrdila opredijeljenost Demokrata miru, kao vrhovnoj i univerzalnoj vrijednosti, koja je preduslov opstanka i napretka jednog duštva. Protiviti se nasilju i ratu i zalagati se za mir, naročito u gradu koji je više desetina puta u svojoj istoriji bombardovan i u regionu, u kojem se posljedice sukoba i danas osjećaju, nezaobilazna je obaveza svih subjekata u društvu, a sjećanje na 5. maj 1944. godine služi nam kao opomena da ni za trenutak ne odustanemo od permanentnog zalaganja za život u miru", navodi se usaopštenju Demokrata.

Delegacija SNP-a se poklonila sjenima nevino stradalih građana

Delegacija Socijalističke narodne partije Crne Gore položila je danas cvijeće na Spomenik nevino stradalim žrtvama u svim bombardovanjima Podgorice tokom Drugog svjetskog rata.

"Delegacija SNP-a, zajedno sa predstavnicima OBNOR-a, svake godine 5. maja, pokloni se sjenima nevino stradalih građana Podgorice. SNP CG na ovaj način čuva uspomenu na sve nevino stradale žrtve u Drugom svjetskom ratu, uvjereni da se ovakva tragedija više nikada i nikome neće i ne smije ponoviti", navodi se u sopštenju SNP-a.

U delegaciji su bili potpredsjednica SNP CG Danijela Pavićević, potpredsjednik podgoričkog Odbora Spasoje Papić, sekretar Odbora SNP Podgorica Milica Radenović i članovi Izvršnog odbora SNP Podgorica.

Podgorica je, prema tvrdnjama hroničara i arhivskim dokumentima, bombardovana 82 puta a najveće bombardovanje se dogodilo na današnji dan, 5. maja 1944. godine, kada je poginulo 320 ljudi, najviše starih, žena i djece.

Galerija

Bonus video: