Obustava izazvala kilometarske kolone

Nova obustava na snagu je stupila 16. septembra i važiće do 31. decembra
9151 pregleda 0 komentar(a)
Iz Uprave za saobraćaj tvrde da su odmah reagovali, Foto: Svetlana Mandić
Iz Uprave za saobraćaj tvrde da su odmah reagovali, Foto: Svetlana Mandić

Vozači koji prolaze dionicom puta Nikšić - Ilino brdo, a koji se rekonstruiše, nezadovoljni su zbog termina obustave saobraćaja, zbog čega se na tom putu često stvaraju kilometarske kolone.

Rekonstrukcija puta u dužini od 18,2 kilometra počela je prošle godine i trebalo da bude završena do kraja ove godine. Izvođač radova, koje finansira Uprava za saobraćaj, je nikšićka firma Mehanizacija i programat, a vrijednost investicije je skoro deset miliona eura. Zbog rekonstrukcije samo se za vrijeme turističke sezone saobraćaj odvijao normalno, dok je u ostalim mjesecima na snazi obustava saobraćaja.

Nova obustava na snagu je stupila 16. septembra i važiće do 31. decembra. Prema njoj, potpuna obustava saobraćaja za sve vrste vozila važi u terminima od 9 do 12 i od 14 do 16 sati, dok se van tih termina saobraćaj obavlja naizmjenično jednom trakom na mjestu izvođenja radova.

Vozači koji prolaze pomenutom saobraćajnicom nijesu krili zadovoljstvo što se ista rekonstruiše, ali negoduju zbog termina potpune obustave jer ističu da kolona vozila koja se stvori ne može proći u terminu od 12 do 14 časova, kada je dozvoljen saobraćaj.

“Svjesni smo da se radovi na saobraćajnici ne mogu drugačije završiti i zaista smo zadovoljni što se rekonstruše. Međutim, suviše kratak vremenski rok je ostavljen od jedne do druge potpune obustave, tako da taman što se pusti saobraćaj i krene kilometarska kolona, jer smo prinuđeni da čekamo ukoliko uopšte namjeravamo da prođemo u terminu od 12 do 14h, već nastupa termin za drugu obustavu”, kazao je jedan od vozača.

Prije početka ljetnje sezone, potpuna obustava saobraćaja od Trubjele do Vilusa bila je u terminima od 9 do 11 i od 14 do 16 časova.

Na stranici Auto moto saveza Crne Gore, i u njihovim obavještenjima, i dalje stoji da se van termina totalne obustave, saobraćaj na mjestu izvođenja radova obavlja naizmjenično jednom trakom.

“Moraju da znaju da je riječ o jednoj od najfrekventnijih saobraćajnica u Crnoj Gori, koja spaja primorje i sjever, ali koja vodi i do Hrvatske i Bosne i Hercegovine, bilo da idete preko Vraćenovića ili Ilinog brda, tako da su kolone neminovne”, kazao je jedan od vozača.

Iz Uprave za saobraćaj su odgovorili da su prilikom načina definisanja termina u odnosu na frekvenciju saobraćaja koristili podatke sa brojača saobraćajnog protoka koji se nalazi na magistralnom putu Nikšić - Ilino brdo u mjestu Vitalac.

“Izvršene su i konsultacije sa službom nadzora na gradilištu, kao i sa izvođačem radova. Dodatno, izvršene su konsultacije sa predstavnicima škola u tom području kako ne bismo došli u situaciju da nastavnici ili učenici nisu u mogućnosti da dođu na vrijeme na nastavu”, piše u odgovoru.

Iako su “Vijestima” pojedini vozači kazali da su se zbog termina obustave žalili resornom ministarstvu, iz Uprave za saobraćaj tvrde da njima nije stigla nijedna zvanična pritužba, kao i da su spremni da “iste razmotre i u maksimalnoj mjeri izađu u susret zahtjevima građana Crne Gore”.

Na gradilištu, kako su istakli iz Uprave za saobraćaj, radovi su u poodmakloj fazi izvođenja. Završeno je skoro 90 odsto svih iskopa na trasi, izgrađeni su novi nasipi i bituminizarini noseći sloj asfalta debljine od 12 centimetara na dužini od 9,5 kilometara, od raskrsnice na Vilusima do raskrsnice na Podbožuru, urađeni su novi propusti, rigole, betonske ivične trake, izprofilisane su nove kosine i izrađene nove bankine i berme.

Ranije je rekonstruisana dionica puta Trubjela - Nikšić, kao i prilazi graničnom prelazu Ilino brdo.

Uprava: Uočili smo problem i odmah reagovali

Iz Uprave za saobraćaj su “Vijestima” odgovorili da je problem za kolone vozila van termina totalne obustave saobraćaja uočen prvog dana obustave i da su odmah reagovali.

“Uprava za saobraćaj je zajedno sa izvođačem radova odmah reagovala i saobraćaj se sada u tom terminu (od 12 do 14 časova) odvija dvosmjerno, što omogućava da svi učesnici u saobraćaju bez većih zadržavanja prođu preko gradilišta. Jedino ograničenje je ograničenje brzine kretanja na 20 kilometara na čas na gradilištu, što sigurno uslovljava duži vremenski interval prolaska kroz gradilište, posebno u situaciji kada se vozila kreću u koloni”, piše u odgovoru „Vijestima“ Uprave, koji je potpisao v.d. direktor Savo Parača.

Bonus video: