Očekuju da će Holandija ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO u što kraćem roku

Mašulović se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Holandija pružila Crnoj Gori na putu ka ostvarenju primarnih spoljno-političkih ciljeva, punopravnog članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU)
55 pregleda 4 komentar(a)
Ivan Mašulović, Robert Verbrug, Teo Plijner, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ivan Mašulović, Robert Verbrug, Teo Plijner, Foto: Ministarstvo odbrane Crne Gore
Ažurirano: 21.09.2016. 16:41h

Holandija, kao jedan od osnivača NATO-a, snažno podržava evroatlantske integracije Crne Gore, saopšteno je u razgovoru generalnog direktora Direktorata za politiku odbrane Ivana Mašulovića sa vojno-diplomatskim predstavnicima te države.

Mašulović je danas primio odlazećeg i novoimenovanim izaslanika odbrane Holandije, potpukovnike Roberta Verbruga i Tea Plijnera.

„Kako su istakli holandski vojno-diplomatski predstavnici, njihova zemlja, kao jedna od država osnivača NATO-a, snažno podržava evroatlantske integracije Crne Gore“, saopšteno je iz Ministarstva odbrane.

Verbrug je, kako se navodi u saopštenju, kazao da je zadovoljan time što je saradnja dvije države u oblasti odbrane napredovala za vrijeme njegovog mandata, uz uvjerenje da će Plijner uložiti napore da se ti odnosi dodatno unaprijede.

„Holandski vojno-diplomatski predstavnici su izrazili očekivanje da će Kraljevina Holandija ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO u što kraćem roku“, kaže se u saopštenju.

Mašulović se zahvalio na dosadašnjoj podršci koju je Holandija pružila Crnoj Gori na putu ka ostvarenju primarnih spoljno-političkih ciljeva, punopravnog članstva u NATO i Evropskoj uniji (EU).

On je dodao da se nada da će Holandija podržati Crnu Goru u finalnoj fazi evroatlantskih integracija.

„Ističući uspješnu realizaciju planova bilateralne saradnje ministarstava odbrane dvije zemlje, Mašulović je podvukao značaj nastavka implementacije PELT projekta, koji se odnosi na usavršavanje engleskog jezika pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore“, navodi se u saopštenju.

Mašulović je danas primio i novoimenovanog izaslanika odbrane Češke, pukovnika Tomaša Daniela, koji je čestitao Crnoj Gori na dosadašnjim postignutim uspjesima i vidljivim rezultatima u oblasti evropskih i evroatlantskih integracija, kao i na doprinosu zajedničkoj odbrambenoj i bezbjednosnoj politici.

Daniel je istakao da će Češka nastaviti da podržava Crnu Goru u reformi sektora odbrane, i da će uskoro ratifikovati Protokol o pristupanju Crne Gore u NATO.

„Mašulović je zahvalio na dosadašnjoj odbrambenoj saradnji dvije države i upoznao češkog atašea sa najvažnijim aktivnostima koje Crna Gora sprovodi na putu ka punopravnom članstvu u Alijansi, kao najvećoj garanciji mira“, kaže se u saopštenju.

Sagovornici su se saglasili da je saradnja dvije države na visokom nivou, ali da postoji prostora za njeno unaprjeđenje u oblasti odbrane.

Bonus video: