Od skupštinskog saslušanja Ranke Čarapić očekuju se konkretni rezultati

Jasno je ko treba da otkriva i obezbjeđuje dokaze, a ko da goni počinioce krivičnih djela
0 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Raško Konjević, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 20.03.2011. 20:52h

Skupštinski Odbor za odbranu i bezbjednost, saslušanjem vrhovnog državnog tužioca Ranke Čarapić, stvoriće sliku o radu nadležnih u operaciji Balkanski ratnik i dobiti informaciju zašto nakon više od godinu nema pripremljenih dokaza i procesuiranih slučajeva, smatra član Odbora Raško Konjević.

Odbor je u petak jednoglasno usvojio zaključke u kojima se konstatuje da su nadležni državni organi unaprijedili saradnju i koordinaciju u slučaju Šarić.

Saslušanje Čarapić pred Odborom biće održano u drugoj polovini aprila.

Konjević je ocijenio da je Odbor jasno poručio direktorima nadležnih državnih organa da očekuje konkretnije rezultate u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

"Jednoglasno usvajanje zaključaka pokazatelj je da i vlast i opozicija nijesu u potpunosti zadovoljne dosadašnjim rezultatima", rekao je Konjević agenciji MINA.

Prema njegovim riječima, bilo je profesionalnih propusta, što je, kako je dodao, ukazala i Evropska komisija u svom Mišljenju i Analitičkom izvještaju.

"I zato su bolji rezultati na ovom polju jedan od najvažnijih uslova za dobijanje datuma pregovora“, rekao je Konjević.

On smatra i da nije dobro da se ozbiljan i profesionalan rad Odbora u medijima predstavlja „kroz lične netrpeljivosti i stavove koji nijesu izazvali posebnu pažnju na samom Odboru“.

"Nedostatak zadovoljavajućih rezultata je sistemski problem i tako ih i treba rješavati“, naveo je Konjević.

Odbor će, nakon saslušanja Čarapić saopštiti svoj konačan stav o dosadašnjim aktivnostima.

"Dobićemo potpunu informaciju zašto nakon više od godinu dana nemamo pripremljene dokaze i procesuirane slučajeve, jer nema dileme da postoji više nego osnovana sumnja da se jedan krak te kriminalne organizacije, koji je djelovao u Crnoj Gori, više godina bavio kriminalnim radnjama“, kazao je Konjević.

On je uvjeren da Odbor neće dozvoliti međusobno prebacivanje odgovornosti nadležnih šta je čija odgovornost i posao.

"Te stvari ćemo do detalja raspraviti i sa vrhovnim tužiocem, kao što smo sa direktorima pretresli mnoga postupanja tih službi u proteklih nekoliko godina. Svi se moramo naviknuti da međusobnom kontrolom poboljšavamo kvalitet našeg rada“, poručio je Konjević.

Članovi Odbora su, kako je rekao, ukazali i na potrebu preuzimanja odgovornosti nadležnih službi.

"Jasno je ko treba da otkriva i obezbjeđuje dokaze, a ko da goni počinioce krivičnih djela. To sigurno nijesu poslanici ni vlasti ni opozicije. Ali zato će poslanici jasno ukazati šta misle o radu svih organa koji su predmet njihove demokratske kontrole“, rekao je Konjević.

Prema njegovim riječima, nakon sjednice u februaru prošle godine, unaprijeđena je koordinacija nadležnih organa.

"A da li je bilo zadovoljavajućih rezultata, znaćemo kada dobijemo odgovore i od vrhovnog državnog tužioca“, zaključio je Konjević.

Bonus video: