Od SNP-a zavisi izbor Stankovića za VDT-a, DF bojkotuje glasanje

U DF-u smatraju da će izbor VDT*a proteći u atmosferi političkog fingiranja po unaprijed osmišljenom scenariju u nekom od formalnih ili neformalnih centara moći
364 pregleda 9 komentar(a)
Snežana Jonica i Srđa Milić, Foto: Savo Prelević
Snežana Jonica i Srđa Milić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.10.2014. 12:05h

Od glasova poslanika Socijalističke narodne partije (SNP) zavisi da li će kandidat Tužilaškog savjeta Ivica Stanković u utorak u parlamentu dobiti podršku 49 poslanika koliko mu je potrebno da bi bio izabran za Vrhovnog državnog tužioca (VDT).

Stanković, koji slovi za najozbiljnijeg kandidata za VDT-a u drugom pokušaja da se okonča v.d. stanje nakon 18 mjeseci, zasad izgleda da može da računa na sigurnu podršku svih 40 poslanika DPS-a, SDP-a, HGI-a i LP-a, iako na glasanju krajem jula Ranko Krivokapić nije želio da glasa za njega, dok Andrija Popović nije bio u sali, kao ni Šefkija Murić (DPS).

Poslanici iz redova albanskih partija Genci Nimanbegu, koji se do sada pokazao principijelnim i koji će najvjerovatnije podržati sugrađanku, advokaticu Vesnu Gačević-Rogovu, i Nik Đeljošaj krajem jula bili su uzdržani. Sva tri poslanika BS-a su tada podržali Stankovića. Izvor “Vijesti” iz vrha BS-a je rekao da će glasati za Stankovića ako je spreman da procesuira ratne zločine.

Ako bi petoro poslanika BS-a i albanskih partija bilo uzdržano ili protiv Stankovića, onda bi on teško bio izabran i da za njega glasa svih osam poslanika SNP-a. On bi u tom slučaju morao tražiti podršku jednog predstavnika DF-a ili Pozitivne Crne Gore. Za poslanički klub Pozitivne u pravosudnim pitanjima ranije je bio ključni stav Azre Jasavićeve, koja je u matičnom Odboru za politički sistem i pravosuđe. Ona je ranije hvalila Stankovića kao pravnika i bila spremna da ga podrži. Međutim, prema saznanjima “Vijesti”, većina njenih kolega ne dijeli to mišljenje, pa će stav kluba zavisiti od dogovora unutar opozicije.

Ivica Stanković

Stanković bi imao znatno veće šanse ako bi BS ponovo glasao za njega jer bi mu tada nedostajalo samo šest glasova.

Za Stankovića, u klubu SNP-a, prema informacijama “Vijesti” lobira Snežana Jonica kojoj će, ipak, biti teško da ubijedi Velizara Kaluđerovića i moguće Nevena Gošovića da dignu ruku za njega. SNP nije odgovorio na pitanja “Vijesti” koga će od kandidata za VDT-a podržati.

Pored Stankovića i Vesne Gačević-Rogova na konkusr se javio i advokat Dragoljub Strugar.

Bitno da je kandidat za VDT-a čitav život u Crnoj Gori

Član skupštinskog Odbora za politički sistem iz Demokratske partije socijalista(DPS) Milorad Vuletić rekao je “Vijestima” da su “sva tri kandidata referentna”, ali da poslanički klub te partije još nema zvaničan stav.

Vuletić

”Ja plediram na kandidata koji je čitav radni vijek proveo u Crnoj Gori. Smatram da je to važno jer se radi o jednoj od najznačajnijih pravosudnih funkcija u državi”, rekao je Vuletić. Vesna Gačević- Rogova radila je ranije na Kosovu, a DPS je ranije uskratio podršku advokatu Goranu Rodiću sa obrazloženjem da je pridošlica.

Front bojkotuje izbor VDT-a

Kao što su "Vijesti" objavile, DF je odlučio da bojkotuje izbor VDT-a, odlučilo je Predsjedništvo te partije, navodeći da će izbor proteći u atmosferi političkog fingiranja po unaprijed osmišljenom scenariju u nekom od formalnih ili neformalnih centara moći.

U saopštenju nakon sjednice Predsjedništva, koje potpisuje poslanik Milan Knežević, navodi se da treba spriječiti plan vladajuće stranke da se po njenoj volji izabere VDT.

“Polazeći od činjenice da izbor VDT–a predstavlja jedno od najvažnijih poglavlja u daljem procesu reforme crnogorskog pravosuđa, Predsjedništvo DF–a je pažljivo analiziralo aktuelni društveno politički trenutak, ponovo apostrofirajući krupne nedostatke u ovom postupku koji su u značajnoj mjeri političkim kalkulacijama opteretili jedno ovako važno pitanje”, kaže se u saopštenju dostavljenom Agenciji MINA.

Iz Fronta su podsjetili na njihov, kako su kazali, dosadašnji konstruktivan i principijelni pristup kad se radi o izboru VDT–a,” gdje smo u nekoliko navrata pokazali visoku političku odgovornost, kako bi se postupak izbora sproveo van politikantskih projekcija i pretenzije nastavka partijsko-vladine kontrole nad pravosudnim sistemom”.

“Uostalom zbog toga smo kao država bili prinudjeni da pristupimo ustavnim reformama. Jasnu težnju da se izabere stručan, autonoman, politički neutralan tužilac smo potvrdili zalaganjem i glasanjem za kandidata Rodića, što je direktno spriječeno političkim potezima i glasanjem vladajuće partije”, navodi se u saopštenju.

Iz Fronta su kazali da su njihova dosadašnja zalaganja, lišena svake političke obojenosti, uglavnom dezavuisana od strane dijela parlamentarne većine predvođene DPS – om.

“Dosadšnja praksa opstruiranja ukazuje da će i ovaj izbor VDT-a proteći u atmosferi političkog fingiranja po unaprijed smišljenom scenariju u nekom od formalnih i neformalnih centara moći”, rekao je Knežević.

Knežević

On je podsjetio da se manje više otvorena zalaganja i tipovanje DPS-a za poželjnog kandidata odvija u trenuku kada se sa najvišeg nivoa vlasti uporno pruža otpor ozbiljnoj borbi protiv kriminala i korupcije.

“Pri tom predsjednik vlade i DPS-a prkoseći domaćoj javnosti i zahtijevima EU za pravno-političkim epilogom afere Snimak arogantno ostaje pri javnom stavu da je za njega ta afera završena”, kazao je Knežević.

Iz Fronta su poručili da takav premijerov, više puta saopštavan stav, pojačava njihovu sumnju da se i u ovoj fazi želi izigrati ozbiljan postupak izbora VDT-a.

DF je ukazao na opravdanu zabrinutost, i izrazio sumnju da se tako najavljenim načinom izbora VDT –a dovodi u pitanje čitav dosadašnji proces reforme pravosuđa, i obesmišljava jedna tako značajna institucija.

“Zbog toga smatramo, da treba spriječiti plan vladajuće stranke da se po njenoj volji izabere VDT. Da postupak izbora treba vratiti na početak, i podstaći atmosferu društvenog povjerenja”, kaže se u saopštenju.

Knežević je kazao da bi tako kreiran ambijent omogućio ne samo da se prijave zainteresovani istaknuti pravnici za tu odgovornu funkciju, već bi kroz jednu otvorenu javnu raspravu pokazao da je državi Crnoj Gori istinski stalo do nezavisnog pravosuđa.

“Cijeneći navedeno, i dosada urađeno od strane DF–a, Predsjedništvo je zauzelo stav, da ne prisustvuje ovako unaprijed režiranoj sjednici Skupštine na kojoj će se birati VDT. Istovremeno i dalje ostajemo otvoreni za dijalog koji će omogućiti da u jasno propisanoj proceduri izaberemo VDT – a kao odraz društvene potrebe i zbilje u kojoj se nalazi Crna Gora”, navodi se u saopštenju.

Prema riječima Kneževića, imajuću u vidu predviđeni sistem tajnog glasanja, tim javnim stavom uz neprisustvo sjednici, Front želi da doprinese potrebnoj jasnoći svih političkih subjekata o tom izuzetno važnom pitanju.

Bonus video: