Odbijen zahtjev Skupštine da se poslanicima poveća plata na 2.000 eura

Zahtjev parlamenta je uslijedio nakon što su, na zahtjev EU, poslanici vladajućih DPS-a i SDP-a morali da se odreknu u prosjeku oko 1000 eura mjesečno
0 komentar(a)
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Miloran Katnić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 24.06.2011. 08:19h

Ministarstvo finansija neće odobriti zahtjev Administrativnog odbora Skupštine Crne Gore da se plate poslanika povećaju za još oko 700 eura, što je traženo na ime posebne naknade kako bi Skupština bolje ostvarivala svoju kontrolnu ulogu nad radom Vlade.

Ministarstvo finansija, koje vodi Milorad Katnić, saopštilo je “Vijestima” da neće uvažiti zahtjev Administrativnog odbora, između ostalog, i zbog brojnih zahtjeva zaposlenih u javnom sektoru za povećanje, kojima nijesu bili u mogućnosti da izađu u susret.

Na osnovu odluke Kolegijuma Skupštine na čelu sa Rankom Krivokapićem da se poslanicima plate povećaju na skoro 2000 eura, tako što bi uz prosječnu platu od 1400 eura dobijali još i posebnu naknadu, Administrativni odbor je tražio od Ministarstva finansija da Skupštini do kraja godine odobri još oko 465.000 eura.

Taj zahtjev je uslijedio nakon što su, na zahtjev EU, poslanici vladajućih DPS-a i SDP-a morali da se odreknu u prosjeku oko 1000 eura mjesečno, koje su primali na osnovu toga što su bili članovi upravnih odbora državnih preduzeća.

Taj zahtjev je uslijedio nakon što su, na zahtjev EU, poslanici vladajućih DPS-a i SDP-a morali da se odreknu u prosjeku oko 1000 eura mjesečno

Ukidanje dodatne zarade, koja je išla uz poslaničku platu, regulisano je novim Zakonom o sprečavanju konflikta interesa, koji je Vlada danas usvojila i proslijedila parlamentu. Da bi nadoknadili odlazak iz upravnih odbora, rukovodstvo Skupštine se dogovorilo da traži “posebnu naknadu” za ono za što inače i primaju platu.

Neki bi onda primali i oko 2.700 eura

Osim plate, koja je u prosjeku oko 1400 eura, šefovi poslaničkih klubova imaju još po 300 eura za članstvo u kolegijumu, a poslanici oko 200 eura za članstvo u skupštinskim tijelima. Tako se plate kreću od 1300 do 2000 eura, što znači da bi neki primali ukupno i oko 2.700 eura, kada bi im prošao najnoviji zahtjev.

Za to vrijeme, skupštinski sindikat traži da im budu povećane plate, od kojih najveća iznosi 520 eura. Inicijative kolegijuma da se i službenicima povećaju plate još nema.

“Ustanovljeno je da bi za ovu namjenu bila potrebna sredstva u bruto iznosu od 794.297,15 eura, koja su nedostajuća u budžetu Skupštine Crne Gore. Takođe, napominjemo da poslanici na osnovnu zaradu imaju uvećanje u visini od 30 odsto od fiksnog dijela zarade po osnovu vršenja funkcije (na osnovu Odluke o pravu na dodatak na osnovu vršenja funkcije Administrativnog odbora), kao i odgovarajuće naknade, po osnovu Odluke o naknadama za učešće u radu kolegijuma predsjednika Skupstine i radnih tijela Skupstine.

rukovodstvo Skupštine je nedavno odlučilo i da potroši 37.000 eura za nove lap-top kompjutere poslanicima, iako su prije dvije godine kupili iste kompjutere za sve poslanike

S obzirom na navedeno, a dodatno imajući u vidu brojne zahtjeve od strane zaposlenih u javnom sektoru, kojima nijesmo bili u mogućnosti da izađemo u susret, Ministarsvo finansija neće uvažiti zahtjev Administrativnog odbora Skuštine Crne Gore”, piše u izjavi Ministarstva finansija, dostavljenog “Vijestima”.

Osim što traže veća primanja dok je državni budžet u stalnom deficitu, rukovodstvo Skupštine je nedavno odlučilo i da potroši 37.000 eura za nove lap-top kompjutere poslanicima, iako su prije dvije godine kupili iste kompjutere za sve poslanike i za to potrošili 44.000 eura.

Takođe, za dva nova službena automobila su potrošili 34.980 eura, a ostalih pet su nabavili od Aerodroma Crne Gore, kako bi i šefovi poslaničkih grupa iz opozicije imali službena vozila.

Prema okvirnoj računici, poslanici vlasti su za proteklih sedam godina zaradili još po jedan stan od članstva o upravnim odborima. Nedavno su svi, na okruglom stolu u Skupštini, saopštili da ipak nije u redu da budu u upravnim odborima, ali nijesu otkrili da već užurbano rade na novom modelu uzimanja novca građana Crne Gore.

Upravni odbori uskoro bez funkcionera

Vlada je juče, na zahtjev EU, usvojila izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, čija je najznačajnija novina da poslanici više neće moći da budu u upravnim odborima kompanija, a Komisija za utvrđivanje konflikta interesa ubuduće će imati mogućnost da provjerava podatke funkcionera o njihovom imovnom stanju.

Prema predlogu, poslanici neće moći da budu predsjednici organa upravljanja, izvršni direktori, članovi menadžmenta javnih preduzeća i ustanova ili dugih pravnih lica koji su u državnom i opštinskom vlasništvu.

Na taj način oni će se pridružiti ministrima, sudijama, državnim tužiocima i njihovim zamjenicima, koji shodno važećem zakonu ne mogu biti u upravnim odborima.

Funkcioneri će ubuduće moći da primaju poklone u ukupnoj vrijednosti do 100 eura, a biće povećane i novčane kazne za nepoštovanje zakona.

Bonus video: