Odbili da se saslušaju Stanković i Katnić, DF napustio sjendicu Odbora

Odbor je zakazao sjednicu kako bi se izjasnio o kandidatu za generalnog direktora obavještajno bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljanu Peroviću, ali je poslanik Nebojša Medojević (DF) na početku tražio proširenje dnevnog reda
6521 pregleda 3 komentar(a)
Sa ranijih sjednica Odbora, Foto: BBoris Pejović
Sa ranijih sjednica Odbora, Foto: BBoris Pejović
Ažurirano: 04.10.2019. 19:10h

Poslanici Demokratskog fronta (DF) napustili su današnju sjednicu Odbora za bezbjednost i odbranu nakon što je većina članova odbila sa de se na dnevni red ubaci i rasparava o kontrolnom saslušanju, između ostalih, Vrhovnog državnog tužioca (VDT) Ivice Stankovića i Glavnog specijalnog državnog tužioca Milivoja Katnića.

Odbor je zakazao sjednicu kako bi se izjasnio o kandidatu za generalnog direktora obavještajno bezbjednosnog direktorata u Ministarstvu odbrane Miljanu Peroviću, ali je poslanik Nebojša Medojević (DF) na početku tražio proširenje dnevnog reda.

On je pojasnio da su četiri opoziciona poslanika iz tog parlamentarnog tijela - Medoejvić, Predrag Bulatović (DF), Andrija Mandić (DF) i Ranko Krivokapić (SDP), ranije podnijeli zahtjev za kontrolno saslušanje zbog navodno nezakonitih mjera tajnog nadzora prema članovima Demokratskog fronta.

Tvrdi da je VDT odbio kontrolno saslušanje uz objašnjenje da taj Odbor, kako je rekao Medojević, nije nadležan za kontrolno saslušanje tužioca.

"Za mene je zabrinjavajuće da VDT odbija parlamentarni nadzor i da VDT i SDT ulaze u tumačenje ustava i parlamentarnih ovlašćenja. Oni su dio druge vlasti, mi smo ih birali, dakle oni su obaezni da se odazovu na poziv parlamenta, pogotovo zbog posljednjih indicija da se korupcija događa i u VDT-u, a ne da tumače i edukuju", kazao je Medojević.

Sa ranijih sjednica Odbora
Sa ranijih sjednica Odbora(Foto: Boris Pejović)

On je rekao da Demorkatski front pismo VDT-a tumači kao politički stav tužilaštva zbog "konflikta" sa tom političkom grupacijom, kojim odbacuju bilo kakvu spoljnu kontrolu , pogotovo onu garantovanu Ustavom.

On je to nazvao "puzajućim državnim udarom".

"Ne postoji drugo mjesto do ovog Odbora koje može da kontroliše VDT. Ovo nije odnos VDT-a prema opoziciji, već prema Parlamentu kao instituciji", kazao je.

On je tražio od predsjednika odbora Branka Čavora (DPS) da zakaže termin kontrolnog saslušanja Stankovića i Katnića, a oni neka pokažu odnos prema tom pozivu.

"Trebali ste odmah da zakažete saslušanje, a ne da od njih tražite informaciju. Jer mi nijesmo tražili informaciju nego kontrolno saslušanje", kazao je.

Čavor, međutim, tvrdi da VDT u pismu nije odbio kontrolno saslušanje, jer nije bio ni pozvan na njega. Tvrdi da ga nije pozvao jer nijesu bili obavezni na to, s obziropm da inicijativu nije podnio potreban broj članova odbora (trećina od 13 članova).

"Ali smo ipak pokazali dobru volju i proslijedili zahtjev VDT-u. Suština njihovog psima je u tri stvari - govorili su o zahtjevu sa pravnog aspekta, da o komunikacijama poslanika nemaju druge odgovore izuzev onih objavljenih na sajtu tužilaštva i da ne sprovode mjere tajnog nadzora nad poslanicima", pojasnio je Čavor.

On je rekao da taj Odbor i dalje ostaje otvoren "ide u pravcu zakazivanja kontrolnog saslušanja".

Milorad Vuletić (DPS) proceduralno je reagovao prema Čavoru da se ne odugovlači i da se samo glasa o Medojevićevom predlogu i o tome eventualno raspravlja ukoliko se uvrsti u dnevni red.

Bulatović je na to reagovao i kazao da je Čavor dužan da zakaže sjednicu i da Medojević nije tražio proširenje dnevnog reda, već samo informaciju da li će to učiniti. Tvrdi da je njegova interpretacija pisma i ovlašćenja odbora "grubo falsifikovanje".

"Mogli ste odbiti našu inicijativu jer nemamo dovoljan broj članova i oko toga bismo se sporili s obzirom da nijesu još imenovana dva člana odbora, a nas je trenutno jedanaest. Ali s obzirom da je nijeste odbili vaše je bilo da zakažete kontrolno saslušanje, koje se trebalo održati krajem avgusta ili početkom septembra, kako je to bilo dogovoreno u julu", pojasnio je.

Marta Šćepanović (DPS) kazala je da su u pozadini inicijative DF-a lični razlozi te koalicije, a ne javni interes i zakon. Ona je istakla da VDT u psimu jedino nije pojasnio da li je u toku sudski postupak u slučaju predmetne prijave ili ne.

"Ukoliko sudski postupak još traje onda tu Odbor nema nikakve nadležnosti, a ako nema postupka onda možemo govoriti o saslušanju", kazala je.

Bulatović je kazao da nema sudskih postupaka u vezi sa objavljenim komunikacijama i da "nijesu ludi" da saslušavaju tužioca o predmetima koji traju.

Međutim, Čavor je stavio predlog za proširenje dnevnog reda na glasanje i odbijen je sa pet glasova DPS-a, dok je poslanik Socijaldemokrata (SD) Boris Mugoša bio uzdržan. Krivokapić nije prisustvovao današnjoj sjednici odbora.

Medojević, Bulatović i Mandić su napustili sjednicu nakon glasanja uz obrazloženje da "neće da im smetaju u daljem radu".

U nastavku sjednice Odbor je dao pozitivno mišljenje na predlog ministra odbrane Predraga Boškovića da se za generalnog direktora novooformljenog Direktorata za obavještajno bezbjednosne poslove u njegovom resoru imenuje Miljan Perović.

Perović je do sada obavljao poslove šefa Odjeljenja za vojno-obavještajne i bezbjednosne poslove u Ministarstvu odbrane, koje je novom sistematizacijom transformisano u Direktorat za obavještajno bezbjednosne poslove.

Bonus video: