Odbor podržao budžet za pravosuđe

Budžet za Ustavni sud iznosi oko 1,22 miliona eura, sudstvo 29,9 miliona, Tužilaštvo 9,6 miliona, Ministarstvo pravde 2,58 miliona, Ministarstvo unutrašnjih poslova 30,8 miliona, i Ministarstvo javne uprave 10,14 miliona eura
519 pregleda 0 komentar(a)
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević
Sa sjednice Odbora, Foto: Biljana Matijašević

Skupštinski Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu podržao je danas Predlog zakona o budžetu za narednu godinu u dijelu koji se odnosi na sudstvo, tužilaštvo, Centar za obuku u sudstvu i državnom tužilaštvu i ministarstva pravde, unutrašnjih poslova i javne uprave.

Budžet za narednu godinu iznosi 2,57 milijardi eura.

Generalni direktor Direktorata za budžet u Ministarstvo finansija Bojan Paunović naveo je da budžet za Ustavni sud iznosi oko 1,22 miliona eura, sudstvo 29,9 miliona, Tužilaštvo 9,6 miliona, Ministarstvo pravde 2,58 miliona, Ministarstvo unutrašnjih poslova 30,8 miliona, i Ministarstvo javne uprave 10,14 miliona eura.

Državni sekretar u MUP-u Dragan Pejanović kazao je da su u tom Vladinom resoru zadovoljni opredijeljenim iznosom za narednu godinu i da će to obezbijediti uslove za normalno funkcionisanje MUP-a. Od ove godine je Uprava policije posebna budžetska jedinica pa je njima opredijeljen poseban iznos.

I u Ministarstvu javne uprave zadovoljni su budžetom za narednu godinu koji je veći nego ovogodišnji.

Odbor za politički sistem
Sa sjednice Odbora(Foto: Biljana Matijašević)

Sekretarka Ministarstva javne uprave Vesna Ćalović navela je da su planirana ulaganja u data centar i neznatno povećanje zarada koje se uglavnom odosi na kadrovsko jačanje Upravne inspekcije.

I u Sudskom savjetu su zadovoljni, iako su, prema riječima sekretarke Vesne Aćimović, planirali "nešto više".

U Tužilaštvu su, kao i ranijih godina, imali primjedbu na to što im nije obezbijeđen novac za službenike na poslovima obezbjeđenja.

Predstavnik Tužilaštva Duško Milanović kazao je da su planirali i zapošljavanje novih tužilaca ali i službenika u Sekretarijatu Tužilačkog savjeta.

"Troškovi krivičnog postupka su manji nego ove godine,m a treb ada budu na istom nivou", kazao je Milanović.

On je dodao da nijesu ispoštovane ni preporuke Skupštine i tužiocima niti su povećane zarade nniti riješena stambena pitanja.

Predsjednica Odbira Marta Šćepanović (DPS) rekla je da je od Ministarstva pravde stigao dopis da nemaju primjedbe na opredijeljeni budžet, dok je Ustavni sud dostavio mišljenje u pisanoj formi.

Radule Novović iz DPS-a imao je primjedbu što sjednici Odbora ne prisustvuju čelni ljudi institucija o čijim budžetima se raspravlja.

Zogović: Ni više ulaganja, ni manje efekta

Milun Zogović iz DF-a smatra da se trend da se Tužilaštvu ne odobrava novac za obezbjeđenje namjerno održava kao dodatni pritisak na lojalnost i poslušnost iako bi Tužialaštvo trebalo da bude nezavisan organ vlasti.

Milun Zogović
Milun Zogović(Foto: Biljana Matijašević)

"Ni više ulaganja, ni manje efekta kada govorimo o pravosuđu", smatra Zogović.

Uz opredijeljene budžete za pravosuđe, država, kako je dodao, godišnje plaća oko 15 miliona eura za izgubljene sudske sporove, što najbolje pokazuje efikasnost rada parvosuđa. On je podsjetio na slučaj slučaj Kalića i Šarića gdje je pokazano "elementarno neznanje, a niko nije snosio posljedice".

Bonus video: