Odbor za praćenje primjene izbornog zakonodavstva mora biti profesionalan

Kad je u pitanju dio zakonodavstva koji se odnosi na elektronsku identifikaciju birača, Vuksanović je kazala: „Mislim da ne bi trebalo organizovati izbore prije nego se uvede taj sistem. Ministar Konjević rekao je da bi tehnički to trebalo da bude spremno u februaru 2016."
2 komentar(a)
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Draginja Vuksanović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.08.2015. 10:46h

Odbor za praćenje primjene izbornog zakonodavstva mora da radi profesionalno i kvalitetno, poručila je poslanica Draginja Vuksanović i navela da nema informacije ko će biti predsjednik tog tijela.

Crnogorski parlament usvojio je krajem jula Odluku o izboru članova Odbora za praćenje primjene zakona i drugih propisa od značaja za izgrađivanje povjerenja u izborni proces.

Adminitrtaivni odbor trebalo bi iduće sedmice da raspravlja o njegovom personalnom sastavu, a predloženo je da vlast i opozicija imaju jednak broj članova.

„Nemam konkretne informacije o tome ko će biti članovi i na čelu Odbora, ali se nadam, kao neko ko je inicirao tu priču, jer sam predsjedavala Radnom grupom koja je imala zadatak da se formira taj odbor, da će se konačno formirati i početi sa radom“, kazala je Vuksanović agenciji MINA.

U fokusu rada tog odbora, kako je rekla, treba da bude ono što piše i u nazivu tog tijela. „Odbor je formiran da bi vršio nadzor nad primjenom propisa koji će se sprovoditi u samom postupku prije, tokom i nakon izbora“.

„Sigurno biti aktuelno pitanje kako će se sprovoditi postupak zapošljavanja tokom izbora, bilo je dosta riječi o tome da se zloupotrebljavaju neke izvjesne pozicije da bi se neki ljudi zaposlili. Sada smo, međutim, novim zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja otklonili mogućnosti eventualnih zloupotreba“, navela je Vuksanović.

Prema njenim riječima, treba posmatarti i kako će se primjenjivati sve ostale odredbe vezano za finansiranje političkih subjekata i kampanja u toku izbora.

„Očekujem i vjerujem da će, obzirom na sastav Odbora, mora biti paritet u pogledu predstavnika opozicije i vladajuće koalicije, da će profesionalno i kvalitetno raditi i da će svi doprinijeti da se zadatak Odbora realizuje na najefikasniji način“, saopštila je Vuksanović.

Kad je u pitanju dio zakonodavstva koji se odnosi na elektronsku identifikaciju birača, Vuksanović je kazala da podržava uvođenje tog sistema.

„Mislim da ne bi trebalo organizovati izbore prije nego se uvede taj sistem. Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević rekao je da bi tehnički to trebalo da bude spremno u februaru 2016. Što se tiče inicijative da se to testira, ukoliko postoje tehničke mogućnosti za to, nemam ništa protiv“, rekla je Vuksanović.

Bonus video: