Odbori ćute o finansijskim izvještajima partija

Iako se izvještaji nisu našli na dnevnom redu u zaključcima sa sjednica Odbora za ekonomiju navodi se da su poslanicima “na upoznavanje” dati izvještaji Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije, Liberalne partije (LP), Demokratske unije Albanaca (DUA), Crnogorske, Demokratske stranke jedinstva (DSJ) i Izbora
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Odbor za ekonomiju, Foto: Skupstina.me
Ažurirano: 12.05.2018. 19:19h

Crnogorski poslanici još nisu raspravljali o finansijskim izvještajima sedam partija, koje je Državna revizorska institucija (DRI) okarakterisala spornim. DRI je krajem prošle i početkom ove godine zbog brojnih nepravilnosti i propusta poslao finansijske izvještaje na adrese dva skupštinska odbora – Odbora za ekonomiju, finansije i budžet i Odbor za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Iako se izvještaji nisu našli na dnevnom redu u zaključcima sa sjednica Odbora za ekonomiju navodi se da su poslanicima “na upoznavanje” dati izvještaji Socijalističke narodne partije (SNP), Nove srpske demokratije, Liberalne partije (LP), Demokratske unije Albanaca (DUA), Crnogorske, Demokratske stranke jedinstva (DSJ) i Izbora.

Iz Skupštine nijesu odgovarali na pitanja “Vijesti” u vezi sa tim šta je urađeno povodom zahtjeva DRI, a odgovore na to pitanje nijesu dali ni predsjednici tih odbora Predrag Sekulić i Željko Aprcović.

DRI je, između ostalog, SNP-u spočitao kršenje zakona o finansiranju izbornih kampanja, o radu, o porezu, o doprinosima, o računovodstvu i o obligacionim odnosima. Osim kršenja više zakona, Crnogorskoj se, između ostalog, spočitava to što je u godini izbora dobila donaciju iz inostranstva, ali i što je poslije završetka izborne kampanje na izborni žiro-račun primala uplate.

DRI je u slučaju LP zabilježio sporne ugovore i putne naloge, a Izboru da je njihov lider poslovao sa kompanijama koje su u njegovom vlasništvu.

Izvještaj DSJ je prosljeđen poslanicima jer je, između ostaloga, partija članovima isplatila pomoć u vrijednosti od 10.200 eura, a revizori sumnjaju da je to bio samo način “kako za njihov rad u partiji ne bi morali da plaćaju porez”. Iz DRI su, između ostalog, preporučili Novoj da nije trebalo da na izborni račun uplaćuje sredstva dva mjeseca poslije izbora.

Bonus video: