Odbornici na popravnom: Opet podnose predlog da Štajnaker postane počasni građanin Ulcinja

Prije dvije godine, inicijativa SDP nije prošla u parlamentu jer je tada Skupštinski odbor za izbor i imenovanja procijenio da je za takav čin neophodna promjena statuta SO
3450 pregleda 0 komentar(a)
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Filip Roganović
Gudrun Elizabet Štajnaker, Foto: Filip Roganović

Ulcinjski odbor Socijaldemokratske partije podnijeće do kraja sedmice opštinskoj Skupštini predlog odluke o uslovima, načinu i postupku dodjeljivanja javnih nagrada i priznanja, čiime se drugi put otvara prostor da bivša ambasadorka Njemačke Gudrun Elizabet Štajnaker, postane počasni građanin Ulcinja. Predlog bi se pred odbornicima mogao naći na prvoj narednoj sjednici lokalnog parlamenta.

To je” Vijestima” potvrdio predsjednik OO SDP Naser Reslubegović.

Prije dvije godine, inicijativa SDP nije prošla u parlamentu jer je tada Skupštinski odbor za izbor i imenovanja procijenio da je za takav čin neophodna promjena statuta SO.

"Statut smo usvojili prošle godine i ovim predlogom želimo da stvorimo sve pravne pretpostavke da njena ekselenicija postane počasni građanin našeg grada. Ništa nećemo prepustiti slučaju i ovog puta alibi nikom ne mogu nekakvi tehnički nedostaci predloga“, kazao je Reslubegović.

On je podsjetio da je Štajnaker problem Ulcinjske solane izdigla na evropski nivo i da je najzaslužnija što je taj prostor danas zaštićen i proglašen parkom prirode.

U obrazloženju inicijative SDP navodi se da je Štajnaker “od početka svog amabasadorskog mandata u Crnoj Gori pokazala, ne samo veliko interesovanje i poseban odnos prema prirodnim ljepotama i ekonomskim potenijalima Ulcinja, već i veliku spremnost da se aktivno uključi i pomogne u rješavanju mnogobrojnih problema grada”.

"Njeni česti dolasci u Ulcinj, ne samo oni zvanični veći i neformalne, privatne posjete, doprinijeli su da su je Ulcinjani počeli osjećati svojom sugrađankom. Trebalo bi puno prostora i vremena da se navedu svi razlozi zašto gospođa Štajnaker zalužuje da postane počasni građanin Ulcinja. Ali za ovu priliku dovoljan je i samo jedan - njen nemjerljiv doprinos u borbi za obnovu i zaštitu prostora ulcinjske Solane”, navodi se u obrazloženju.

Ukoliko dobije zeleno svijetlo u parlamentu, Štajnaker bi mogla biti proglašena za počasnog gađanina prve subote aprila kada Ulcinj slavi Dan Opštine.

Kao i prije dvije godine, Forca je najavila da će podržati inicijativu.

"Naravno da ćemo podržati. Podršku smo dali i prije dvije godine“, kazao je predsjednik Force Nazif Cungu.

Podršku predlogu SDP najavili su i u Demokratskoj partiji i Demokratskoj uniji Albanaca, koji zajedno sa Forcom, DPS, Socijaldemokratama i Bošnjačkom stankom, vrše vlast u Ulcinju.

"Sve odluke donosimo na nivou koalicije, ali ne vidim razlog zašto ne bi podržali predlog“, kazala je Vijestima Hatidža Đoni i DUA.

I u DP ističu da je ideja dobrodošla ali da će konačan stav imati nakon konsultacija unutar koalicije.

Opoziciona URA, takođe je najavila da će podržati predlog SDP.

"Kao i prošli put, i ovog puta daćemo punu podršku. To je najmanje što možemo da uradimo za gospođu Štajnaker imajući u vidu šta je sve ona učinila za nas“, kazao je predsjednik ulcinjske URA Omer Bajraktari.

Vijesti iz DPS nijesu mogle da dobiju komentar povodom pokretanja nove iniicijative SDP.

Aktuelni predsjednik Opštine Ljoro Nrekić, koji je prije dvije godine bio šef lokalnog parlamenta, kazao je tada „da što se tiče Skupštine, predlog SDP nije sporan ali da odbornici moraju sačekati da Odbor dostavi odluku na usvajanje“.

Štajnaker je prepoznata kao beskompromisni borac za zaštitu solane i sa mjesta ambasadora i nakon prestanka funkcije. Ona je jedna od prvih koja je ukazala da solana nije samo ekološki problem već i pitanje vladavine prava otvoreno se zalažući da se poglavlje 27 ne bi smjelo otvoriti dok se cijeli prostor ne zaštiti.

Često je kritikovala Vladu zbog odugovlačenja i kupovine vremena, pozivajući je da hitno zaštiti solanu i obnovi proizvodnju soli. Nije se ustručavala da govori i o sumnjivoj privatizaciji preduzeća i nekim stvarima koje su tu dogodile a koje, prema njenom mišljenju, predstavljaju čist kriminal.

Čelnicima DPS vjerovatno se zamjerila i zbog kritika koje je uputila povodom proglašenja aktulenog podpredsjednika Skupštine Branimira Gvozdenovića za “ambasadora obale Mediterana”.

"Pišem vam kako bih izrazila zabrinutost vezano za nominaciju osobe kao što je Branimir Gvozdenović za ambasadora obale, koji je tokom svog ministrovanja, uzevši u obzir sve dato, doprinio destrukciji crnogorske obale koja je još u toku”, napisla je Štajnaker u pismu koordinatoru Programa Ujedinjenih nacija za životnu sredinu.

Statut nije bio problem za odluke o Rami i Tačiju

Bivši predsjednik OO SDP Skender Elezagić, koji je prije dvije godine i pokrenuo iniicijativu, kazao je tada da iza odugovlačenja stoje moćni pojedinci iz vrha DPS-a.

"Nama je potpuno jasno, da je gospođa Štajnaker, svojom borbom za solanu nekim uticajnim pojedincima iz samog vrha DPS-a poremetila namjere da ovaj prostor iskoriste za ostvarivanje višemilionske zarade, bez obzira na ekolške posljedice i da njima, svakako ideja da se ona za to nagradi titulom počasnog građankom Ulcinja, ni najmanje ne odgovara". kazao je tada Elezagić “Vijestima”.

Iako je parlament odbio inicijativu da Štajnaker postane počasna građanka Ulcinja uz obrazloženje Odbora za izbor i imenovanje da su za to neophodne izmjene statuta, to odbornicima nije smetalo da dvije godine ranije, bez posebnog pravilinika, za počasne građane proglase tadašnje premijere Albanije i Kosova Edija Ramu i Hašima Tačija.

Bonus video: